Cinci obiceiuri ale persoanelor cu un psihic puternic!

Cinci obiceiuri ale persoanelor cu un psihic puternic!

Publicat de Larisa Moldovan pe 8 July 2019 in Dezvoltare Personala

„Peste douăzeci de ani vei fi dezamăgit din cauza lucrurilor pe care nu le-ai făcut, nu din cauza celor pe care le-ai făcut.” Mark Twain

Cei mai multi dintre noi acordam o atentie deosebita sanatatii fizice. Purtam haine calduroase cand e frig, facem regulat analize si ne tratam eventualele rani sau zgarieturi si evitam situatiile periculoase. Dar la fel de des cum ne putem rani fizic, putem suferi rani si la nivel psihologic, doar ca pe acestea din urma le neglijam si de multe ori traim cu ele multa vreme, fara a incerca sa le vindecam.

Iar efectele pot fi devastatoare.  Iata ce sa incerci:

Redobandeste controlul in urma unui esec – Esecul are capacitatea de a ne distorsiona perceptia asupra scopurilor noastre, dar si asupra capacitatii de a le atinge. Dupa un esec, simti ca nu poti face prea multe pentru a reusi, esti demoralizat si iti pierzi motivatia. Adopta obiceiul de a ignora aceste stari care se pot instala in mintea ta. In schimb, concentreaza-te asupra factorilor care te pot ajuta sa obtii ceea ce vrei, cum ar fi perseverenta, pregatirea, planuirea sau diverse abordari care depind de tine. Apoi gandeste-te la ce poti face pentru a imbunatati toate acestea. Astfel vei redobandi controlul si iti vei spori sansele de a avea succes data viitoare.

Gaseste un inteles in evenimentele traumatizante – Una dintre trasaturile esentiale ale oamenilor puternici din punct de vedere psihic este capacitatea de a gasi un inteles si de a da o semnificatie evenimentelor traumatizante si dureroase prin care trec. Bineinteles, acest proces este unul de lunga durata, asa cum este si cel de vindecare si adaptare la noua realitate. Atunci cand reusesti sa vezi nu doar ceea ce ai pierdut, dar si ce ai castigat in urma unei experiente neplacute, vei putea sa capeti noi perspective asupra vietii si sa devii mai puternic.

Nu mai insista asupra momentelor neplacute – Atunci cand ne gandim fara incetare la evenimentele neplacute pe care le-am trait nu reusim sa le intelegem mai bine. De fapt, nu faci altceva decat sa repeti la infinit acel scenariu neplacut in mintea ta, ceea ce te face sa te simti si mai rau si iti accentueaza emotiile negative. Prin urmare, incearca sa renunti la acest obicei. De fiecare data cand descoperi ca te gandesti la un astfel de moment neplacut si il intorci pe toate partile, distrage-ti atentia prin activitati care necesita concentrare, asa cum ar fi un joc sudoku, sa-ti amintesti ordinea exacta a statiilor de autobuz sau metrou pana acasa sau sa te uiti la un serial captivant.

Ingrijeste-ti stima de sine – Stima de sine poate fluctua, astfel ca in unele zile te poti simti increzator in fortele tale, iar in altele simti ca esti la pamant. Dar cei mai multi dintre noi devin exagerat de autocritici atunci cand stima de sine este deja la un nivel scazut. Pentru a-ti imbunatati starea psihica, adopta obiceiul de a considera stima de sine ca pe un sistem imunitar la nivel emotional si care are nevoie de sustinere atunci cand este scazuta. Cea mai buna metoda de a vindeca stima de sine scazuta este compasiunea fata de propria persoana. Atunci cand realizezi ca ai ganduri critice fata de tine, imagineaza-ti ce ai face daca un prieten apropiat ar avea astfel de ganduri. Scrie pe o foaie ceea ce i-ai spune prietenului, daca ai vrea sa-i arati sustinere si compasiune. Apoi citeste pentru tine ceea ce ai scris.

Redobandeste-ti increderea dupa ce ai fost respins – Respingerea este atat de dureroasa incat de multe ori incercam sa justificam suferinta gasindu-ne defecte. Iar ratiunea gresita este aceea ca daca suferi pentru ca ai fost respins, inseamna ca esti slab, penibil, prea sensibil sau ca nu meriti sa fii acceptat si apreciat. Respingerea te afecteaza atat de mult nu pentru ca ar fi ceva in neregula cu tine, ci pentru ca asa a evoluat creierul uman sa o perceapa. Cea mai buna metoda de a reduce suferinta emotionala dupa o respingere este aceea de a reafirma aspecte ale personalitatii tale pe care le apreciezi si calitati care ti se par importante, precum loialitate, compasiune, creativitate etc. Fa o lista cu toate aceste calitati.

Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!