Cinci motive pentru care ajungem la depresie si cum sa le evitam!

Cinci motive pentru care ajungem la depresie si cum sa le evitam!

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 April 2019 in Dezvoltare Personala

“Fericirea nu vine întotdeauna în urma unei căutări. Câteodată, ea apare atunci când ne așteptam mai puțin.” – Dalai Lama

Depresia poate avea cauze multiple, si acestea pot de multe ori sa aiba legatura una cu cealalta — de aceea nu exista o metoda singulara de vindecare.

Profesionistii cu experienta sunt de parere ca medicatia este una dintre cele mai putin eficiente metode de tratament. De fapt, multi clienti se duc la doctori tocmai pentru ca medicatia nu functioneaza si au multiple efecte secundare neplacute.

Dar care sunt motivele depresiei si care este cea mai buna metoda de tratament? Acestea sunt cinci cauze majore care favorizeaza aparitia depresiei.

Auto-abandonul emotional

Cea mai des intalnita cauza a depresiei este auto abandonul, atat emotional cat si fizic. Te abandonezi emotional cand iti concentrezi gandurile in minte – ignorandu-ti sentimentele – in loc sa fii prezent in corpul tau si sa acorzi atentie propriilor tale sentimente.

Te abandonezi emotional cand te judeci singur si permiti astfel ego-ului tau pre-programat sa preia controlul si nu sinelui tau iubitor. Te abandonezi emotional cand recurgi la dependente pentru a-ti amorti sentimentele si te poti abandona si fizic – depinde de forma de dependenta.

Cand ii abandonezi pe altii si incerci sa-i faci pe altii responsabili de propria ta fericire, siguranta si respect de sine, te abandonezi emotional. Daca te-ai purta cu un copil in felurile descrise mai sus, cu siguranta ca ar fi un copil deprimat. Acelasi lucru se intampla si cu copilul din tine.

Auto-abandonul fizic

Te abandonezi fizic atunci cand:

Mananci regulat zahar si alimente procesate – Un consum excesiv de zahar de cele mai multe ori duce la depresie si cele mai multe alimente procesate sunt preschimbate in zahar atunci cand ajung in sange. Te abandonezi fizic atunci cand nu mananci mancare curata, organica.

Nu dormi suficient – Este bine stiut ca lipsa de somn favorizeaza aparitia depresiei. Cand nu esti suficient de disciplinat pentru a dormi suficient — sau consumi prea multa cofeina sau alti stimulanti care nu te lasa sa dormi — te abandonezi fizic.

Nu faci suficient sport – Studiile arata ca sportul este o metoda de diminuare a depresiei. Cand nu ai suficienta autodisciplina pentru a face sport, te abandonezi fizic.

Nu bei destula apa – O hidratare neadecvata poate duce atat la anxietate, cat si la depresie. Te abandonezi fizic daca nu bei suficienta apa. Incearca sa bei zilnic 30 ml de apa pe fiecare kg din greutatea ta corporala.

Te expui la toxine – Expunerea constanta la toxine, apa cu clor, produse modificate genetic, pesticide, aditivi alimentari, azbest sau mucegai este un abandon fizic si poate favoriza aparitia depresiei.

Traume nevindecatecauzele depresiei

Depresiile grave pot aparea si in urma unor traume nevindecate din copilarie precum abuzul sau neglijenta sau a unor evenimente traumatizante din viata de adult care au ramas nevindecate. Te abandonezi daca nu faci tot ce poti pentru a primi ajutor ca sa-ti vindeci traumele.

Exista multe terapii foarte eficiente pentru a te ajuta sa-ti vindeci traumele. Daca nu-ti vindeci traumele de teama sau pentru ca esti prea dur cu tine insuti, poti favoriza aparitia depresiei.

Lipsa de relationare cu ceilalti

Singuratatea este deseori o cauza importanta a depresiei. Daca te izolezi de ceilalti si nu faci tot ce-ti sta in puteri pentru a gasi o companie potrivita, inseamna ca nu te iubesti pe tine insuti. Suntem fiinte sociale si relationarea este importanta pentru bunastarea noastra.

Sa fii intr-o relatie in care te simti singur e ca si cum ai fi singur – sau chiar mai rau. Daca te simti singur intr-o relatie, trebuie sa ceri ajutor fie pentru a-ti imbunatati relatia cu partenerul, fie pentru a parasi acea relatie.

Microglii hiper reactive

Microgliile sunt celule din creier care fac parte din sistemul imunitar. In cartea sa, Recuperare Integrala, Dr. Gary Kaplan spune ca toate traumele pe care le sufera corpul — fie ca e vorba de auto-abandon, abuz, boala, interventie chirurgicala, alimentatie proasta, expunere la chimicale sau toxine din mediu — au un efect cumulativ asupra microgliilor.

Cand traumele s-au acumulat in microglii, un incident declansator, cum ar fi o interventie chirurgicala minora, poate determina microgliile sa reactioneze exagerat, declansand depresie si durere cronica. Toate cauzele mentionate anterior sunt factori ce pot perturba negativ activitatea microgliilor. Pentru echilibrarea activitatii microgliilor toate aceste probleme trebuie vindecate.

In loc sa eviti aceste probleme luand medicamente, de ce nu inveti sa le vindeci? Rezultatele te-ar putea uimi!

Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!