Cinci lectii de intelepciune oferite de Dalai Lama – Învaţă din greşelile tale: „Când pierzi, ai grijă să nu pierzi şi lecţia.“

Cinci lectii de intelepciune oferite de Dalai Lama – Învaţă din greşelile tale: „Când pierzi, ai grijă să nu pierzi şi lecţia.“

Publicat de Larisa Moldovan pe 8 March 2019 in Dezvoltare Personala

Nu face rău oamenilor: „Dacă poţi, ajută-i pe ceilalţi, dar dacă nu poţi face asta, măcar nu-i face să sufere“.

Vă prezentăm în continuare câteva lecţii şi sfaturi oferite de celebrul lider spiritual care vă pot oferi o nouă perspectivă asupra vieţii.

Rareori i se întâmplă realizatoarei de televiziune Oprah Winfrey să rămână fără cuvinte în direct, însă acest lucru s-a întâmplat când l-a întrebat pe Dalai Lama dacă a trebuit să se ierte vreodată pe sine pentru ceva anume.

„Atitudinea mea faţă de ţânţari nu este foarte blândă, nici faţă de ploşniţe“, a fost răspunsul lui Dalai Lama, iar vedeta a fost uimită că acesta nu are niciun regret în 78 de ani (vârsta pe care o avea la momentul interviului – n.red.).

Iertarea şi compasiunea pentru oameni sunt doi dintre pilonii învăţămintelor lui Dalai Lama, iar site-ul lifehack.org a întocmit o listă a celor mai importante sfaturi oferite de liderul spiritual.

1. Suntem cu toţii la fel – membrii aceleiaşi familii umane: „Prin natura lor, fiinţele umane îşi doresc fericirea şi nu doresc suferinţa. Toţi ne dorim să obţinem sentimentul de fericire şi toţi încercăm să scăpăm de suferinţă, şi toţi au dreptul fundamental de a face acest lucru.

Din acest punct de vedere, toţi suntem la fel, indiferent dacă suntem bogaţi sau săraci, educaţi sau needucaţi, occidentali sau orientali, credincioşi sau atei, şi indiferent dacă suntem budişti, creştini, evrei, musulmani. Practic, din punct de vedere al valorii umane toţi suntem la fel.“

2. Dacă există iubire, atunci există şi speranţă pentru familii: „Dacă iubirea există, atunci există şi speranţa de a avea o familie adevărată, o legătură de rudenie adevărată şi o pace reală. Dacă iubirea din mintea ta este pierdută, dacă vei continua să-i vezi pe ceilalţi oameni ca pe nişte duşmani, atunci indiferent de cât de multe cunoştinţe şi cât de educat eşti, indiferent de cât succes financiar ai, va rezulta doar suferinţă şi confuzie.“

3. Gândurile bune nu sunt suficiente, trebuie să te implici activ: „În circumstanţele actuale, nimeni nu îşi poate permite să presupună că altcineva îi va rezolva problemele. Fiecare individ are responsabilitatea de a ajuta familia noastră globală în direcţia cea bună. Gândurile şi urările de bine nu sunt suficiente, trebuie să participăm activ.“

4. Înainte de a oferi iubire, trebuie să ştim ce înseamnă iubirea: „Înainte de a putea oferi iubire şi compasiune, este important să avem o înţelegere clară asupra acestor două concepte. În termeni simpli, compasiunea şi iubirea pot fi definite drept gânduri pozitive şi sentimente care dau naştere unor lucruri esenţiale în viaţă, precum speranţa, curajul, determinarea şi forţa interioară. În tradiţia budistă, compasiunea şi iubirea sunt privite ca două aspecte ale aceluiaşi lucru: compasiunea este dorinţa ca o altă fiinţă umană să fie eliberată de suferinţă; dragostea este dorinţa ca ceilalţi să fie fericiţi.“

5. Încrederea în sine este vitală pentru a putea face lumea un loc mai bun:„Odată cu realizarea propriului potenţial şi cu încrederea în propriile abilităţi, un om poate construi o lume mai bună. În conformitate cu propria mea experienţă, încrederea în sine este foarte importantă. Acest tip de încredere nu este una oarbă, ci este doar o conştientizare a propriului potenţial. Pe acează bază, fiinţele umane se pot transforma sporindu-şi calităţile şi reducându-şi defectele.“

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!