Cercetatorii au descoperit secretul fericirii: Preţuiţi mai mult timpul liber decât banii

Cercetatorii au descoperit secretul fericirii: Preţuiţi mai mult timpul liber decât banii

Publicat de Larisa Moldovan pe 24 January 2020 in Personalitate

Oamenii de stiinta au incercat intotdeauna sa afle care este secretul fericirii. Are fericirea vreo legatura cu renuntarea la Facebook, cu limba spaniola sau cu cat de des facem sex? Sau poate fericirea presupune sa stabilim relatii stranse cu oamenii din jurul nostru si sa fim sanatosi? Un nou studiu a constatat ca ne putem simti fericiti daca pretuim mai mult timpul liber pe care-l avem decat banii.

Timp liber sau bani?

Cercetatorii de la University of British Columbia din Canada au realizat un studiu in care au analizat preferintele a mai mult de 4.600 de participanti si au constatat ca pentru majoritatea dintre acestia timpul liber si banii sunt factorii asociati cu fericirea. De asemenea, s-a constatat ca pentru participantii mai in varsta timpul liber este mai important decat banii si ca cei care pretuiesc mai mult timpul liber decat banii sunt mai fericiti in ansamblu.

„Se pare ca oamenii pretuiesc mai mult timpul liber pe care il au la dispozitie decat banii, iar acesta este asociat mai mult cu fericirea”, a declarat cercetatorul principal Ashley Whillans. „A avea mai mult timp liber este, probabil, mai important pentru fericire decat a avea mai multi bani”.

In ciuda numarului mare de participanti la studiu, acesta are limitele sale. De exemplu, el nu include persoane care traiesc in conditii de saracie si pentru care banii reprezinta practic singura prioritate. Cercetatorii au constatat ca sexul, venitul si starea civila nu constituie factori ce influenteaza preferinta oamenilor pentru timp liber sau pentru bani.

Unele dintre intrebarile care au facut parte din studiu s-au bazat pe exemple din lumea reala pentru a afla care sunt preferintele voluntarilor. De exemplu, cercetatorii au incercat sa afle daca participantii la studiu ar prefera sa locuiasca intr-un apartament mai scump, dar care presupune efectuarea navetei pentru a ajunge la locul de munca sau un apartament mai modest, dar mai aproape de locul de munca. Unii dintre participanti au fost rugati sa aleaga intre un serviciu cu un numar mai mare de ore de munca, dar cu o salarizare buna si un serviciu cu mai putine ore de lucru, dar cu un salariu de inceput mai mic.

S-a dovedit ca un venit mai bun ne poate face fericiti, dar nu si in cazul in care venitul este trecator sau daca pentru acesta trebuie sa renuntam la o parte din timpul nostru liber.

Studiul cercetatorilor a fost publicat in revista Social Psychological and Personality Science.

Rezultatele studiului sugereaza ca, cel mai probabil, timpul liber pe care il petreceti bucurandu-va de viata va va aduce fericirea si nu banii din cont. Cu toate acestea, sa nu va asteptati ca daca sunteti fericiti veti trai mai mult. Un studiu recent efectuat de University of Oxford asupra a 1 milion de femei din Marea Britanie a constatat ca fericirea in sine nu influenteaza durata de viata.

„Dupa ce s-au analizat unele aspecte particulare din viata femeilor, precum ar fi fumatul si unele probleme de sanatate (inclusiv depresia si anxietatea, care sunt diferite de starea de nefericire), plus stilul de viata si indicatorii socio-economici, cercetatorii au descoperit ca rata de deces in randul femeilor care au fost nefericite a fost identica cu rata de deces a celor care au spus ca sunt fericite”, a declarat Peter Dockrill pentru Sciencealert.com.

In concluzie, daca vreti sa fiti fericiti nu urmariti sa lucrati cat mai multe ore suplimentare, ci bucurati-va de timpul liber pe care il aveti la dispozitie.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon
Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!
Urmărește-ne și pe Google News

Vrei să vezi articolele direct pe telefonul tău? Urmărește-ne pe Google News!
Mai multe opțiuni
Ultimul video postat pe pagină:
Distribuie
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Whatsapp Distribuie pe Whatsapp
Mai multe opțiuni Mai multe opțiuni
Mai multe opțiuni
Închide