Intr-o buna zi lumea asa cum o stim se va sfarsi. Sigur, s-ar putea ca acest lucru sa se intample dupa aproximativ 6 miliarde de ani, atunci cand Soarele va deveni o stea giganta rosie care va inghiti ramasitele planetei noastre. Cu toate acestea, este foarte probabil ca omenirea sa dispara de pe Pamant inainte ca Soarele sa ajunga in acea etapa a evolutiei sale.
Cercetatorii de la Global Challenges Foundation in colaborare cu Future of Humanity Institute al University of Oxford au publicat un raport care a evidentiat 12 riscuri globale ce ar putea reprezenta „sfarsitul civilizatiei umane sau chiar al vietii umane”, asa incat, din toate punctele de vedere, putem sa le denumim scenarii apocaliptice.
Printre aceste riscuri globale se numara pandemia globala, colapsul ecologic, razboiul nuclear, impactul unui asteroid masiv sau schimbarile climatice. Deoarece calculele aferente acestui tip de cercetare sunt dificile, ele depinzand de multe necunoscute pe care, pur si simplu, nu le putem prezice cu certitudine, nu putem fi siguri de viitorul omenirii. Cu toate acestea, este posibil sa se estimeze care este probabilitatea ca un asemenea scenariu apocaliptic sa aiba loc. Este ceea ce cercetatorii au facut prin analiza datelor cu privire la previziunile deja disponibile pentru urmatorii 100 de ani (sau 200 de ani, in cazul schimbarilor climatice).
Deci, care este cel probabil scenariu apocaliptic care ar putea sa insemne disparitia omenirii?
Conform raportului intocmit de Global Challenges Foundation, exista o probabilitate de pana la 10% ca in urmatorii 100 de ani sistemele bazate pe Inteligenta Artificiala sa preia controlul asupra omenirii, deoarece acestea nu au nevoie de oameni pentru a progresa. Se poate mentiona aici si declaratia lui Stephen Hawking care a avertizat deja cu privire la pericolul reprezentat de Inteligenta Artificiala in cadrul conferintei Zeitgeist 2015.
„Datorita dezvoltarii inteligentei artificiale, in urmatorii 100 de ani calculatoarele vor depasi capacitatile umane. Cand se va intampla acest lucru, trebuie sa ne asiguram ca masinile (calculatoarele) vor avea aceleasi interese cu ale noastre”, a declarat Hawking.
Cu toate acestea, in ultimii ani expertii din domeniul inteligentei artificiale au prezis, de asemenea, ca un calculator super-inteligent ar putea rezolva mai multe probleme decat ar crea.
„Din acest motiv Inteligenta Artificiala reprezinta un factor de risc unic pentru umanitate, in sensul ca este mult mai probabil ca aceasta sa provoace extinctia omenirii in comparatie cu ceilalti factori de risc”, se afirma in raport. „Intr-o nota mai pozitiva, Inteligenta Artificiala ar putea combate cu usurinta cele mai multe dintre riscurile din acest raport, ceea ce inseamna ca aceasta este si un instrument eficient de combatere a pericolelor ce planeaza asupra omenirii”.
Prin urmare, amenintarea robotilor reprezinta cel mai probabil scenariu apocaliptic, dar nu este singurul. Potrivit raportului, exista o probabilitate de 5% ca in urmatorii 100 de ani omenirea sa dispara ca urmare a unei pandemii globale sau a unui razboi nuclear. Mai mult, in urmatorii 200 de ani exista o probabilitate de 5% ca omenirea sa dispara ca urmare a schimbarilor climatice.
Trebuie remarcat faptul ca autorii raportului au exclus din analiza lor riscurile externe asupra carora nu avem niciun control, cum ar fi exploziile de raze gamma din apropierea planetei noastre (desi acestea prezinta o probabilitate mica de aparitie).
Apropo, daca va ganditi la impactul unor asteroizi, trebuie sa stiti ca un asteroid avand un diametru de peste 5 km ar putea pune capat civilizatiei umane, dar probabilitatea ca acesta sa loveasca Pamantul este de doar 0,0001%. In consecinta, este mult mai probabil ca un virus sa provoace disparitia civilizatiei umane in comparatie cu un asteroid.
In cele din urma, asa cum astronomul Phil Plait a scris in cartea sa „Death from the Skies”, nu ar trebui sa ne concentram pe seama unor aspecte asupra carora nu avem nicio posibilitate de actiune:
„Se pare ca Universul incearca sa ne distruga. Intr-un anume sens, asa este. Universul este un loc periculos. Trebuie sa apreciem vastitatea spatiului si a timpului si sa ne dezvoltam capacitatea de a controla evenimentele din jurul nostru”.
Exista, de asemenea, scenarii apocaliptice a caror probabilitate de a avea loc nici macar nu poate fi estimata, cum ar fi o invazie extraterestra.