Cele mai frumoase obiceiuri si traditii de Craciun

Cele mai frumoase obiceiuri si traditii de Craciun

Publicat de Larisa Moldovan pe 24 December 2018 in Sarbatori

„Aminteşte-ţi că dacă Crăciunul nu e în inima ta, nu îl vei găsi nici sub brad.” (Charlotte Carpenter)

Crăciunul e prima sărbătoare din ciclul sărbătorilor de Anul Nou. Pe stil nou se sărbătorește pe 25 decembrie, pe stil vechi la 7 ianuarie, când este și Sfântul Ioan. Toate familiile se pregătesc pentru Crăciun din timp.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun

Cel mai frumos obicei este colindul, cântece cu care oamenii întâmpină venirea lui Hristos pe pământ. Cuvântul privine din latină, calendae. Numele a fost dat de romani sărbătorilor păgâne. Copiii romanilor mergeau din casă în casă și cântau „imne”. Colindele comune sunt cele de stea, vifleemul, pluguşorul, sorcova. Se joacă vasilica, jocuri cu măşti (ţurca, cerbul, brezaia), teatrul popular, dansuri (căluţii, căluşarii). Între Crăciun și 6 ianuarie se mergea cu steaua.

Colindul ”Steaua sus răsare” simbolizează steaua care a vestit nașterea lui Iisus. În prezent, se merge cu steaua doar în primele 2 zile de Crăciun. Cântecele de stea romanești provin din diverse surse: lumea bizantină ortodoxă, din lumea bisericii catolice ori creațiile culturale ale neamului nostru.

La stea, uneori, copii sunt însoțiți de mascați care poartă și numele de țahondre sau turci (în Ardeal). Sunt adulți care pot avea grijă de colindătorii mici. Mulți sunt răsplătiți de gazde cu merinde sau bani. Acest lucru aduce noroc și alungă duhurile rele. Când oamenii nu primesc colindători, li se întâmplă fix opusul.

Cum saluți de Crăciun

Când doi oameni se întâlnesc în perioada Crăciunului unul spune: „Dumnezeu s-a născut„ iar celălalt răspunde „Adevărat s-a născut„.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun, toată ziua

În Ajunul Crăciunului, în biserică se citesc ”Ceasurile Împărătești”. Se face Vesperoliturghia Sf. Vasile cel Mare (Liturghia de seară). Sunt citite profeții din Vechiul Testament despre Nașterea Domnului.

În dimineața de Craciun e bine să ne spălăm pe față cu apă curgătoare cu o monedă de argint. Vom fi curați ca argintul, feriți de bube și beteșuguri, care vor merge pe vale-n jos.

Bătrânii fac cu usturoi pragurile casei, grajdurilor și șurilor. Merg la animale și familie și îi ung pe frunte în forma crucii. Așa vor fi feriți de strigoi și duhuri rele tot anul.

În noaptea de Craciun se lasă o lumânare aprinsă la icoana lui Iisus Hristos. Norocul va vedea casa în întuneric și va intra.

Femeia care face colacii de Crăciun se duce în grădină cu mâinile pline de aluat și zice către fiecare pom: „măr, păr, etc astfel de rodnic, să fii cum stă aluatul pe mâinele mele”.

În seara de Ajun, fata care vrea să știe dacă se va mărita anul viitor trebuie să meargă afară. Ia un braț de lemne tăiate mărunt și le pune sub masă. După ce termină toată lumea de mâncat, fata numără lemnele. Dacă numărul va fi cu soț, se va mărita.

În seara de Crăciun, fetele nemăritate își pun sub perna pe care vor dormi săpunul și pieptănul, urmând să-și viseze alesul.

Din Ajun și până când trece Crăciunul, oamenii trebuie să evite orice fel de ceartă. Altfel anul va fi plin de certuri și ocări. În ziua de Crăciun nu se face curat și NU se aruncă gunoiul, sau rămâi fără noroc.

In Moldova, masa din Ajun nu se consumă până nu e sfințită de preot. Masa rămâne acoperită până vine el, le sfințește, gustă primul din ele și apoi mănâncă toată lumea.

Obiceiul împodobirii bradului de Crăciun

Tradiția a apărut în Germania. Sfântul Bonifaciu a ordonat tăierea stejarilor, copaci venerați de păgâni. În cădere, au distrus toți copacii din jur, mai puțin brazii. Așa au devenit acești copaci simbolul Crăciunului.

S-a suprapus peste un vechi obicei al incinerării Butucului (zeul mort), în noaptea de Crăciun. Simboliza moartea şi renaşterea divinităţii şi a anului la solstiţiul de iarnă. Obiceiul a fost atestat la români, aromâni, letoni şi sîrbo-croaţi.

Obiceiul tăierii porcului înainte de Crăciun

În unele zone, porcul se taie de Ignat, adică 20 decembrie. Porcul care n-a fost tăiat în această zi nu se mai îngraşă, căci şi-a văzut cuţitul. Orice familie cu oameni gospodari taie porci de Crăciun. Este important ca, în aceste zile de sărbătoare sfântă, să luați masa numai în familie.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon
Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!
Urmărește-ne și pe Google News

Vrei să vezi articolele direct pe telefonul tău? Urmărește-ne pe Google News!
Mai multe opțiuni
Distribuie
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Whatsapp Distribuie pe Whatsapp
Mai multe opțiuni Mai multe opțiuni
Mai multe opțiuni
Închide