Cele mai frumoase definitii ale dragostei oferite de Erich Fromm pentru cei care vor sa iubeasca cu adevarat

Cele mai frumoase definitii ale dragostei oferite de Erich Fromm pentru cei care vor sa iubeasca cu adevarat

Publicat de Larisa Moldovan pe 1 February 2019 in Citate

“Dragostea vindecă oameni – pe cei ce o dăruiesc, dar și pe cei ce o primesc.” – Karl Menninger

Citește câteva dintre multele meditații profunde ale lui Erich Fromm, pentru a-ți schimba viziunea supra iubirii.

1.Dacă iubesc o persoană, eu am grijă de ea. Acest lucru înseamnă că eu activ mă implic în dezvoltarea și fericirea ei. Nu sunt doar un simplu observator.

2.Dacă iubirea copilului se bazează pe principiul: ”Iubesc pentru că sunt iubit”, atunci iubirea matură se fundamentează pe principiul: ”Sunt iubit, pentru că iubesc”. Iubirea infantilă proclamă: ”Te iubesc, pentru că am nevoie de tine”. Iubirea matură spune: ”Am nevoie de tine, pentru că te iubesc”.

3.Atașamentul emoțional față de partener, până la uitarea de sine, nu este o dovadă a puterii iubirii, ci doar o dovadă a imensității singurătății care ar precedat-o.

4.Dacă o persoană este posesivă într-o relație, atunci ea intenționează să își lipsească obiectul ”iubirii” de libertate și să îl controleze neîncetat. Această dragoste suprimă, subminează, omoară viața.

5.Pentru majoritatea persoanelor problema iubirii constă în a fi iubit și nu în a învăța a iubi, a dărui afecțiune.

6. Majoritatea oamenilor consideră că iubirea depinde de persoana pe care o iubești, nu de propria abilitate de a iubi. Această idee este o iluzie. Situația este similară celei în care un pictor refuză să învețe să picteze, justificând acest lucru prin lipsa unui obiect care merită să fie pictat. El afirmă că odată ce va găsi un obiect pe care să îl picteze, nu va întâmpina dificultăți în a face acest lucru. Mai mult de atât, el consideră că o va face cu măiestrie. Dacă eu iubesc o persoană, trebuie să fiu capabil să îi spun: ”Eu iubesc totul în tine”, ”Iubesc realul TU”, ”Datorită ție am îndrăgit această lume”.

7. Dacă o persoană știe cu adevărat să iubească, el se va iubi și pe sine. În caz contrar, el nu va descoperi ce înseamnă acest sentiment.

8. În realitate, o persoană egoistă nu se iubește prea mult, ci prea puțin. Ea chiar se urăște. Lipsa sensibilității și grijii față de sine lasă acest om gol pe dinăuntru și frustrat. El este nefericit și încearcă să obțină din viață cât mai multe plăceri. Dar în acest mod el încearcă doar să ascundă și să compenseze eșecul său în a se iubi.

9. Este considerat că sentimentul îndrăgostirii este deja apogeul iubirii, când în realitate el este doar începutul și șansa de a cunoaște iubirea adevărată. Singurătatea și dorințele erotice ne fac să ne îndrăgostim ușor. Dar acest lucru este o victorie care dispare tot atât de rapid cum și apare. Însă nu iubești accidental o persoană. Abilitatea de a iubi provoacă dragoste în același mod cum și interesul manifestat față de o persoană o face mai interesantă.

10. În orice persoană trebuie să te găsești pe tine, dar să nu te pierzi în ea.

11. Nu poți câștiga iubirea maternă printr-un comportament exemplar, precum nici nu o poți pierde printr-un comportament rău.

12. Dragostea începe să se manifeste atunci când începem să îi iubim pe acei pe care nu îi putem folosi în scopurile personale.

13. A experimenta o atracție sexuală pentru o persoană nu înseamnă a o iubi. O relație caldă, deși nu foarte strânsă între prieteni, este adevărata manifestare a iubirii.

14. O formă a pseudo-iubirii, interpretată ca o ”dragoste măreață” este iubirea idealizată. Dacă de-a lungul dezvoltării sale, persoana nu a atins nivelul adecvat al conștientizării de sine, când el se percepe ca o individualitate, atunci el are tendința să idealizeze persoana iubită.

15. Iubirea este unicul răspuns rațional și satisfăcător referitor la sensul vieții umane.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!