Ceara de albine: proprietăți medicinale care nu au egal

Ceara de albine: proprietăți medicinale care nu au egal

Publicat de Larisa Moldovan pe 13 March 2022 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Ceara de albine este un produs cosmetic unic care nu are analogi artificiali, artificiali. Structura chimică complexă și proprietățile vindecătoare unice fac din ceara de albine un instrument valoros pentru medicină și, mai ales, pentru cosmetologie.

Beneficiile produselor apicole pentru sănătate și frumusețe sunt cunoscute de mult. De exemplu, mierea este cunoscută nu numai ca o dulceață delicioasă, ci și ca un mijloc de vindecare a rănilor de pe piele și pentru albirea feței.

Dacă vorbim despre ceara de albine, atunci proprietățile ei valoroase erau cunoscute încă din Egiptul antic. În marile piramide și în timpul săpăturilor de la înmormântările preoților antici, arheologii au găsit lingouri de ceară. Și mai surprinzător a fost faptul că în toate aceste milenii nu și-a pierdut proprietățile valoroase.

Se știe că din 1700 î.Hr. Ceara naturală de albine, datorită proprietăților sale bactericide, a fost folosită pentru tratarea bolilor de piele, precum și ca remediu pentru răni, tăieturi și arsuri. Toate acestea indică faptul că în cosmetologia antică ceara de albine ocupa unul dintre locurile onorabile.

Ce este ceara de albine?

Ceara de albine este un produs din „producția” glandelor speciale ale albinelor melifere. Este folosit de albine ca material de construcție pentru faguri și ca conservant. Structura cerii de albine este destul de complexă: aproximativ 50 de compuși chimici diferiți, inclusiv esteri, acizi grași liberi și carbohidrați speciali.

Cea mai calitativă dintre toate soiurile cunoscute de ceară este wax-kapanets. Are o culoare galben deschis, galben sau alb și un miros plăcut de miere. Acest tip de ceara este bogat in vitamina A, care este esențială pentru frumusețea și sănătatea pielii. Acesta este genul de ceară necesară în cosmeticele de casă.

Ceara albită, care este utilizată pe scară largă în cosmeticele industriale, nu conține aproape deloc vitamina A: aceasta este distrusă în timpul procesării.

De asemenea, rețineți că, compoziția cerii poate fi influențată de activitatea albinelor, nectarului și polenului plantelor. Prin urmare, ceara poate fi de la galben deschis la maro.

Proprietățile medicinale ale cerii de albine:

1. Acțiune bactericidă și antiinflamatoare.

Ceara de albine este unul dintre cele mai bune remedii pentru inflamația membranelor mucoase și a pielii, ulcere, răni și arsuri. Lista problemelor de sănătate pentru care se folosește ceară de albine: gingivita, sinuzită, tuse, colită, parodontoză, poliartrită, tuberculoză, entorse, inflamații musculare, nevralgie intercostală etc.

2. Hrănește, hidratează și protejează pielea de uscare și exfoliere.

Ceara de albine este folosită în cremele de față și de corp, balsamurile de buze. Datorită faptului că ceara este absorbită lent în piele, creează o peliculă protectoare care reține umezeala. Ceara face pielea elastică, netedă, încetinește procesul de îmbătrânire și, în același timp, nu înfundă porii.

Pe lângă proprietățile medicinale, ceara de albine este și o bună bază de conservare pentru produse cosmetice și medicamente.

Ceara de albine și reacțiile alergice

Ceara de albine poate provoca reacții alergice precum șoc anafilactic și edem Quincke. Motivul acestei reacții este prezența reziduurilor de miere și propolis în ceară. Prin urmare, înainte de a aplica ceara de albine, faceți un test pe dosul mâinii.

Cum se determină calitatea cerii de albine?

Ceara de albine de calitate superioara are miros și gust de miere cu propolis. Când este încălzită, culoarea cerii bune nu se schimbă.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!