Ce trebuie sa stim despre constiinta si umanitate, care sunt tainele constiintei

Publicitate

Până când nu devii pe deplin conștient, rugăciunea ta va fi o pedeapsă în cazul în care este îndeplinită. Fiindcă de unde vine ea? Iar în momentul în care ești pe deplin conștient, nu vei mai cere nimic, deoarece comoara cea mai mare ți-a fost deja dăruită.

Perspectiva materiala a constiintei si a spiritului reduce cele mai interesante aspecte ale fiintei umane la imposibilitati, fenomene inexplicabile sau intr-un fel le considera a fi trucuri ale sinelui asupra sa. Reductionismul materialist contribuie numai la un sentiment de concurenta si de diviziune intre om si el insusi, precum si intre om si natura.

Constiinta umana este taina care ne leaga pe fiecare dintre noi; singura intrebare care nu poate fi raspunsa de cineva, indiferent de religie, rasa, culoare, perspectiva sau cod. Fiecare individ apare in spirit din acelasi loc necunoscut si paraseste aceasta lume atunci cand este lasat in urma corpul fizic.

Asta impartasim cu totii si fiecare dintre noi suntem datori cu asta.

Fiecare dintre noi suntem liberi sa stabilim o conexiune cu propria noastra constiinta si cu spiritul nostru prin orice religie sau practica care rezoneaza cu noi. Dincolo de diviziunile si neintelegerile pe care l-am creat, se afla adevarul de necontestat despre ceea ce inseamna cu adevarat sa fii o fiinta umana.

Acestea sunt cele 11 adevaruri de necontestat despre constiinta si umanitate:

#1. Suntem o parte a lumii, atat in interior cat si in afara. Nu suntem nici in lume si nici in afara sa, pentru ca lumea suntem noi si noi suntem ea.

#2. Suntem o parte a naturii. Natura este atat in interiorul nostru cat si in afara noastra. Nu suntem niciodata in afara naturii sau in natura, deoarece noi suntem natura.

#3. Suntem o parte a societatii si societatea este o parte din noi. Comunicarea si comuniunea cu semenii ne face sa fim o parte inseparabila a intregii comunitati a fiintelor umane si contribuie la evolutia intregii mase de oameni si a vietii pe acest pamant.

Publicitate

#4. Suntem mult mai mult decat carne si oase si mai mult decat simple organisme materiale. Elementele, celulele si organele care ne alcatuiesc corpurile fizice sunt manifestari fizice ale adevaratului, persistentului si dinamicului efort de coerenta si de constiinta de sine al universului.

#5. Fiintele umane sunt manifestarile cele mai avansate si evoluate ale calatoriei universale catre coerenta si constiinta de sine. Interactiunea noastra cu celelalte sisteme de viata este o manifestare a acestei calatorii universale catre coerenta.

#6. Limitele si diviziunile absolute in aceasta lume, pur si simplu nu exista. Acestea sunt locatia unor puncte de tranzitie unde un set de relatii da si ia cu un set diferit de relatii.

#7. Sentimentul de separare si de identitate care-l atasam altor persoane si lucruri este un simplu dispozitiv convenabil de comunicare care faciliteaza interactiunea cu acestia. Corpul, familia, comunitatea si totalitatea umanitatii este un organism complex care cauta continuu o mai mare coerenta si constiinta de sine.

#8. Suntem cu totii sisteme vii si fiecare dintre noi facem parte din celalalt, dinamica prezentata de inter-dependenta noastra. Diferentele percepute care ne deosebesc unul de celalalt sunt doar gradienti ale aceluiasi lucru.

#9. Concurenta intre perceputul “eu” si perceputul “tu” este in contradictie cu nevoia de coerenta si destabilizeaza si dauneaza integritatea intregului. Este imposibil ca intregul sa fie afectat, indiferent de avantajul perceput pe termen scurt, fara ca sinele sa fie afectat la randul sau.

#10. Colaborarea si nu concurenta este semnul distinctiv al sistemelor vii sanatoase in aceasta lume.

#11. Ca fiinte umane am fost insarcinati cu propria noastra evolutie personala, si astfel cu evolutia intregului, astfel incat sa putem participa pe deplin la dezvoltarea constiintei universale.

Sursa: e-dimineata.ro

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala

Respectul, ca oricare alta virtute, se invata pe propria piele, prin a fi traita. Respectandu-i pe altii, ma respect pe mine; respectandu-ma pe mine, ii voi respecta si pe ceilalti.

Publicitate

“Adevărata „măsură” a vieţii unui om nu se poate obţine decât prin „lipsa de măsură”, dorind “fără măsură”, îndrăznind „fără măsură”, iubind „fără măsură”. “– Octavian Paler

Respectul – Cred ca prin acest cuvant descriem pozitia atat sufleteasca, cat si trupeasca, pe care ar trebui sa o avem in relatia cu cei de langa noi. Se intelege gresit faptul ca prin a respecta pe cineva, inseamna sa ma umilesc! Nicidecum, ci sunt dator sa il privesc si sa ma comport cu el asa cum merita: si el este chipul lui Dumnezeu si are dreptul sa traiasca.

A fi si a trai respectuos inseamna sa acord importanta ce i se cuvine si celuilalt. In situatia in care eu nu am acest comportament cu el, nu fac altceva decat sa calc cu bocanci plini de noroi in sufletul curat de langa mine. Spun curat, caci inca cred ca nu s-au murdarit atat de mult sufletele noastre incat sa nu recunoastem chipul lui Dumnezeu in ele.

Suntem tentati sa credem din “bune-convingerile” noastre ca tot ceea ce facem este si spre folosul celorlalti! Ajutam si noi prin a nu respecta sa fie smerit celalalt! Insa uitam ca in acelasi timp si noua ne place sa fim cel putin respectati, daca nu apreciati pentru ceea ce suntem. Deci a da celui ce se cuvine – si tuturor li se cuvine – aprecierea dorita, este modul cel mai bun de a ma apropia de sufletul lui. A te apropia de sufletul lui inseamna a castiga si eu respectul cuiva.

Publicitate

Multe sunt pricinile pentru care sunt atat de departe sufletele noastre, dar ceea ce face posibila apropierea lor este in primul rand respectarea libertatii lui prin respectul cuvenit in comportamentul meu. Respectul poate ca este cea mai nobila stare sufleteasca a omului, care izvoraste din obarsia divina si imparateasca pe care o avem cu toti.

Cel ce nu respecta, nu se respecta! A te impune prin nerespectarea celorlalti este un comportament bolnav si provine din mandria ce nu ma lasa sa vad clar faptul ca suntem toti la fel in fata Domnului, indiferent de pozitia sociala a slujirii in care ne aflam. Important este sa traiesc in comuniune cu fratele meu, nu sa incerc a iesi in evidenta desconsiderandu-l pe el. Daca vei incepe sa respecti tot ce este in jurul tau, vei invata in practica cum poti cuceri respectul celorlalti. Nu trebuie respectati numai oamenii, ci si locurile unde mergem. Caci daca am constientizat ca Biserica (sau Manastirea) in care ma aflu este sfanta, atunci si comportamentul meu ar fi adecvat.

Respectul, ca oricare alta virtute, se invata pe propria piele, prin a fi traita. Respectandu-i pe altii, ma respect pe mine; respectandu-ma pe mine, ii voi respecta si pe ceilalti… “Dragostea nu se poarta cu necuviinta” (1 Corint. 13,5) scria Sf. Ap. Pavel si astfel avem recomandarea dupa care trebuie sa ne comportam. Gandindu-ma la cuvantul “cuviinta” intrebuintat mi-a venit in minte ca sinonim cuvantul “datorie, indatorire”; deci urmand sirul gandurilor, o traducere la “purtare cu necuviinta” pe limba noastra este a nu da ce datorezi celuilalt: atentie, apreciere, dragoste frateasca…

A da acestea cu bucurie inseamna a respecta!

Haideti sa respectam bucurandu-ne…

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala