Ce trebuie sa faci ca Bradul de Craciun sa nu se usuce sau sa se scuture

Ce trebuie sa faci ca Bradul de Craciun sa nu se usuce sau sa se scuture

Publicat de Larisa Moldovan pe 8 December 2017 in ArticoleSfaturi

Banutul de cupru – secretul pentru ca bradul de Craciun sa nu se usuce

Un brad frumos este un brad cu cetina verde, care nu are un aspect uscat și căruia nu îi cad acele. Cum nu toată lumea cumpără brazi la ghiveci – despre a căror îngrijire am scris AICI, venim cu recomandări și pentru cei care optează pentru bradul ”clasic”, adică cel tăiat și păstrat în casă în suport.

Un prim pas pentru alegerea unui brad de Crăciun este să căutați pomii proaspeți, tăiați de curând – sunt ușor de reperat, în ciuda eforturilor vânzătorilor de ”a masca” aspectul ”trecut” al coniferelor tăiate la începutul lunii. Alegeți un brad rezistent. Nu degeaba în ultimii ani, pepinierele s-au specializat pe anumite soiuri de conifere care au proprietatea de a rezista mai bine la căldura din casă și cărora le cad mai greu acele.

Se recomandă folosirea unui suport de brad care permite ca baza trunchiului coniferului să fie scufundată într-un vas cu apă. Bradul este astfel ajutat să își asigure un grad de umiditate și se usucă mai greu. Un detaliu important este ca apa, când este pusă sub brad, să fie călduță, chiar caldă, dar nu la temperatură de fierbere.

Pentru a asigura o parte din mineralele necesare bradului, în vasul cu apă se pune un bănuț sau chiar doi bănuți din cupru. Se pot folosi monedele de 5 bani sau cele de 5 eurocenți. Acest truc va prelungi viața bradului de Crăciun, mai ales dacă, periodic, în vasul de la baza coniferului se va completa cu apă caldă cantitatea de lichid ce se evaporă.

BONUS:

BRADUL LA GHIVECI – sfaturi pentru alegerea și îngrijirea lui până la replantare

Bradul la ghiveci este o opțiune preferată de mulți români care aleg să împodobească pomul de Crăciun mai devreme – în prima jumătate a lunii decembrie, și care doresc să aibă coniferul verde și până după Sărbători.

În plus, alternativa la bradul tăiat este că cel la ghiveci poate fi replantat sau, cu puțină grijă, poate fi refolosit la Crăciunul viitor.
Îngrijirea bradului la ghiveci este esențială pentru ca el să nu se usuce în luna decembrie, iar alegerea lui trebuie să fie atent făcută pentru a nu cădea în capcana de a cumpăra un pom care a intrat deja în procesul de uscare.

Dacă luați în calcul achiziționarea unui brad la ghiveci cu gândul de a-l planta în primăvară, în grădină trebuie să știți că acesta are nevoie de îngrijiri speciale astfel încât să nu se usuce. Bradul de Crăciun, dacă este unul în ghiveci, îl puteți planta în grădină după ce l-ați avut în casă, dar trebuie să aveți răbdare și să urmați pașii necesari pentru acomodarea lui de la exterior la interior și apoi invers de la interior către exterior. Bradul la ghiveci este un copac viu, așa că trebuie tratat cu blândețe. Iată câteva sfaturi de care trebuie să țineți cont dacă ați achiziționat un astfel de pom de Crăciun:

1. Alegerea bradului la ghiveci

Alegerea bradului este cea mai importantă operațiune, tocmai de aceea este indicat ca atunci când plecați de acasă să vă luați o marjă de timp și să nu vă grăbiți atunci când alegeți bradul de Crăciun. Este important să acordați o atenție deosebită ramurilor bradului, care trebuie să fie sănătoase și verzi. Dacă observați ramuri fără ace, ramuri uscate sau afectate de boli ori dăunători, evitați să-l cumpărați. Riscul ca bradul să se usuce în perioada imediat următoare este foarte mare.

2. Nu aduceți bradul la ghiveci în casă imediat după cumpărare

Imediat după ce ați achiziționat bradul nu este recomandat să-l aduci direct în casă. Așa cum spuneam, bradul este un copac viu și are nevoie de o perioadă de acomodare atunci când trece de la o anumită temperatură la alta. Trecerea bruscă de la frig la cald poate afecta dezvoltarea ulterioară a copacului. Un brad în această perioadă se află într-o stare latentă de vegetație, iar expunerea imediată la căldură îi va deregla procesele biologice și va începe să crească în condiții improprii unei bune dezvoltări. Dacă stați la bloc este indicat să lăsați bradul în balcon pentru 2-3 zile, apoi să-l introduceți într-o încăpere răcoroasă, pe care să o încălziți treptat.

3. Feriți bradul la ghiveci de sursele de căldură

În momentul în care îl veți aduce în casă este recomandat să folosiți un spray hidratant pentru a minimiza pierderea de ace. Pulverizarea cu acest spray se face atât în etapa de aclimatizare, cât și în etapa staționării în casă. Este foarte important ca atunci când îi stabiliți locul în casă, să alegeți un loc luminos și departe de orice sursă de căldură. Un loc bun și-un produsul antitranspirant va ajuta bradul să supraviețuiască condițiilor de mediu existente în casă.

PONT: Feriți bradul de sursele de căldură precum caloriferul, șemineul, soba etc., deoarece acestea duc la uscarea rapidă a ramurilor.

4. Asigurați bradului la ghiveci umiditatea corespunzătoare

În momentul în care ați ales locul ideal pentru a așeza bradul de Crăciun este indicat să introduceți ghiveciul într-un vas de tablă (găleată- n.r) care vă va ajuta să mențineți o umiditatea corespunzătoarea copacului. Aveți grija ca poziționarea ghiveciului să fie una verticală. Bradul se udă zilnic, cu o cantitate de circa 1 litru de apă, în condițiile în care bradul atinge o înălțime de 1,50 m sau mai mult. Este recomandat să verificați dacă această apă este absorbită de la o zi la alta, deoarece sunt foarte multe soiuri de brad și fiecare reacționează în mod diferit.

De regulă, un brad în ghiveci poate supraviețui în casă, la căldură, doar 7-10 zile, după care trebuie scos imediat într-un mediu mai răcoros și luminos.

5. Aerisiți des încăperea în care țineți bradul de Crăciun la ghiveci

Pentru a se dezvolta armonios bradul în ghiveci trebuie poziționat într-o încăpere luminoasă, aproape de fereastră. Aerisiți des încăperea unde ați așezat bradul, deoarece brazii au nevoie în permanență de aer proaspăt.

6. Nu folosiți fertilizanți

Foarte important este să nu folosiți nutrienți în această perioadă deoarece ar putea iniția procesul de creștere, un proces nedorit a se întâmpla la un brad în stare latentă. În ultima etapă, trebuie să reluați procedura inversă pentru ca bradul să se acomodeze la condițiile oferite de sezonul hibernal. După care trebuie să continui îngrijirea până în primăvară când va putea fi plantat în grădină.

7. Când și cum este indicat să plantați bradul în grădină

După Crăciun, înainte de a-l scoate afară, bradul are nevoie de aclimatizare. Acomodarea cu temperaturile exterioare scăzute se face prin plasarea acestuia în spatele garajului sau a magaziei pentru câteva zile, înainte de a fi plantat.

În zonele cu ierni grele, geroase, cu multă zăpadă, este bine să săpați groapa încă de la sfârșitul toamnei, înainte ca pământul să înghețe. Pentru plantare este recomandat să săpați o groapă de două ori mai mare decât circumferința ghiveciului bradului, aproximativ 70 cm diametru și 50 cm adâncime. Groapa se umple apoi cu mulci și se protejează cu o prelată care va putea fi dată la o parte mai ușor, protejând astfel și pământul de îngheț.

Într-o zi cu vreme bună, cu temperaturi de peste 0°C se plantează bradul în groapa deja săpată. Îndepărtați prelata și umpleți golul rămas după plantare cu pământ, presând bine pământul la rădăcină. După această operațiune este indicat să acoperiți solul cu mulci. Tot ce aveți de făcut acum este să așteptați primăvara și să vă bucurați de mugurii noi ai bradului, semn că planta a intrat în sezonul de vegetație și că a supraviețuit.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!