Ce se intampla cu noi atunci cand ne atasam de cineva

Publicitate

Motto: „Ataşamentul este originea şi rădăcina suferinţei, aşadar este cauza oricărei suferinţe. ” – Buddha

Budiştii consideră că un om va fi cu adevărat fericit atunci când va duce o viaţă fără ataşamente, abia atunci el va fi cu adevărat liber.Oare au ei dreptate? Oare am fi mai fericiţi dacă ne-am elibera de posesii şi am evada din zona noastră de confort şi siguranţă?

Eu personal, consider că ei au în mare parte dreptate cu această perspectivă şi chiar observ din ce în ce mai pregant, cum ataşamentele noastre generează suferinţă. Nu consider că este greşit să ajungem să ne ataşăm, să ţinem cu adevărat la o persoană dragă sau un obiect. Ceea ce consider greşit este să ajungem să ne identificăm cu acea persoană sau acel obiect, să devenim dependenţi de existenţa lor pentru că prin intermediul lor, ne simţim în siguranţă.

Atunci când lăsăm ataşamentul să ne ghideze, s-ar putea să realizăm că ne-am distanţat enorm de persoana pe care o numeam la un moment dat „Eu”. Vom observa că acţiunile noastre sunt generate de frica de a nu pierde persoana sau obiectul de care ne-am ataşat. Ne întrebăm : „Ce mă fac dacă o s-o pierd? Nu voi mai fi fericit niciodată.”. Aceste gânduri apar deoarece, tocmai datorită ataşamentului, uităm că noi suntem Centrul propriei noastre vieţi şi că doar noi suntem responsabili pentru emoţiile pe care le simţim. Şi astfel, preferăm să lăsăm persoane sau obiecte din exterior, de care, bineînţeles ne-am ataşat, să fie responsabile de siguranţa şi fericirea noastră.

Cum putem schimba asta? Primul pas este de a observa atunci când suntem foarte ataşaţi.Al doilea pas este să observăm cum ne influenţează viaţa acest ataşament pe care l-am dezvoltat. Ne influeţează pozitiv sau negativ? Iar ultimul pas, constă în a ne detaşa până când ne reîntoarcem la a fi Centrul propriei vieţi, până când ne reamintim cine suntem. Cea mai drastică soluţie este să îndepărtăm din viaţa noastră factorul care determină ataşamentul.

Cat de mult inseamna sa daruiesti

Motto : ”Eu posed cu adevărat doar ceea ce am dăruit.” -Seneca

Cred că a dărui, acum în zilele noastre, este singura acțiune care ne-ar transforma ca specie. Să simțim cu adevărat să împărțim cu ceilalți. Să dăruim din ceea ce avem celor care au nevoie. Să dăruim iubire, să dăruim atenție și înțelegere celor din jurul nostru. Să dăruim aproapelui nostru acceptare și respect .

Este momentul în care, nu trebuie să mai lăsăm gânduri precum: ”Da dar mai încolo nu o să am. Nu pot împărți.” , ”Lasă, să dăruiască cei care au mai mult. ” etc. să ne stingă dorința de a oferi aproapelui nostru. Aceste constrângeri sunt create doar de noi.

Împreună, suflet blând, trebuie să realizăm că avem puterea de a-i ajuta pe ceilalți, puterea să oferim din ceea ce suntem, cu scopul de a avea grijă de cel care are nevoie. Chiar avem această putere! Să nu te îndoiești de asta, suflet blând! Știu că uneori, nu ai încredere că tu ești capabil să ajuți și că există oameni mai ”calificați” pentru asta. Toți putem să dăruim din timpul nostru și aptitudinile noastre pentru a face bine.

Publicitate

O dată ce am învățat să dăruim fără să ne fie frică de lipsuri, vom face un pas imens in evoluția noastră spirituală, un pas ce va genera bazele unei comunități globale unite.

Fericirea in relatia de cuplu

La un seminar pentru cupluri ce s-a desfășurat la Universitatea din Fresno (California, SUA), unul dintre vorbitori i-a adresat o întrebare unei femei: „Soțul d-voastră vă face fericită? Cu adevărat vă face fericită?”

În acel moment, soțul se întinse, arătând o mare siguranță. Știa că soția va spune da, deoarece nu se plângea niciodată.

Soția sa, totuși, a răspuns printr-un ”NU” , foarte clar!

„Nu, soțul meu nu mă face fericită”!

Bărbatul a rămas dezorientat, dar ea a continuat: „Soțul meu nu m-a făcut niciodată fericită și nici nu o va face. Eu sunt fericită. Dacă eu sunt sau nu fericită nu depinde de el, ci de mine. Eu sunt singura persoană de care depinde fericirea mea.

Eu decid să fiu fericită în orice situație și în orice moment al vieții mele, deoarece, dacă fericirea mea ar depinde de cineva, de lucruri sau de circumstanțe de pe Pământ aș avea mari probleme.

Tot ceea ce există în această viață e într-o mișcare continuă: ființa umană, bogățiile, corpul meu, clima, șeful meu, plăcerile, prietenii, sănătatea mea fizică și mentală, și aș putea să adaug o listă cu lucruri interminabilă.

Trebuie să decid să fiu fericită independent de tot ceea ce există! Dacă astăzi am casa plină sau goală, sunt fericită! Dacă ies singură sau însoțită, sunt fericită! Dacă munca mea este bine plătită sau nu, sunt fericită!

Astăzi sunt căsătorită, dar eram deja fericită când eram singură.

Sunt fericită de mine. Alte lucruri, persoane, momente sau situații sunt pentru mine experiențe care pot să-mi ofere momente de bucurie sau de tristețe.

Învăț din experiențele trecătoare și trăiesc pe cele care sunt eterne precum a iubi, a ierta, a ajuta, a înțelege, a accepta, a consola.

Sunt persoane care zic: „Astăzi nu pot să fiu fericit pentru că sunt bolnav, pentru că nu am bani, pentru că e cald, pentru că e foarte frig, pentru că cineva m-a jignit, pentru că o persoană nu mă mai iubește, pentru că nu știu să mă pun în valoare, pentru că soțul meu nu e cum speram, pentru că fiii mei nu mă fac fericită, pentru că prietenii mei nu mă fac fericită, pentru că slujba mea este mediocră” și așa mai departe.

Iubesc viața pe care o am nu pentru că ar fi mai ușoară ca a altora, ci pentru că am decis să fiu fericită ca și persoană și sunt responsabilă de fericirea mea.

Când eliberez pe soțul meu sau pe oricare altă persoană de această obligație, îi ușurez de greutatea de-a mă purta pe umerii lor. Viața fiecăruia devine mult mai lejeră.

În acest fel am reușit să am o căsătorie reușită în cursul anilor”. Să nu lași în mâinile nimănui o responsabilitate așa de mare precum susținerea fericirii tale! Fii fericit, chiar dacă e cald, chiar dacă ești bolnav, chiar dacă nu ai bani, chiar dacă cineva te-a rănit, chiar dacă cineva nu te iubește.

Toate acestea sunt valabile pentru bărbați și femei de orice vârstă.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala

Trăiește. Nimeni n-o va face în locul tău.

Publicitate

încerc să folosesc cât de puțin posibil cuvântul ”trebuie” – nu vreau să trăiesc viața ca o trebuință. aș prefera, în schimb, să văd și să simt din ce-s făcute razele de soare, să fiu prezentă în tot ce mi se-ntâmplă și să spun, oricui m-ar întreba – că da, ASTA e viața mea.

trăiește după cum ți-e sufletul!

îndrăgostește-te. Cu toată inima. Cu toată mintea. Cu toate visele. Cu toate speranțele. Cu toată puterea. Cu toată încrederea. Cu toate de care nici nu știai că ești în stare – dar le afli atunci când întâlnești un chip cu sufletul purtat în ochi și-n zâmbet. pe care știi din prima secundă că nu-l vei putea uita. Și-atunci – lasă-l să te facă fericit.

suferă. Să n-ai teamă de dureri trupești ori sufletești. Pentru că din ele vei ieși mereu mai puternic. Mai încrezător. Iar de cele mai multe ori, suferința apare în calea unei bucurii. Treci de furtună și mergi după curcubeu, oricât ți-ar părea de greu.

iubește. Și nu te opri până când privirea n-o să-ți dea de gol iubirea. Apoi păstreaz-o așa. De aici, vei privi dintr-o altă perspectivă, de unde vei găsi indicatoare pentru toate drumurile ce-ți sunt destinate. Iubirea n-o să te lase să te rătăcești de tine, cel care ești.

muncește. Pentru ce-ți dorești, pentru ce iubești, pentru ce crezi că ți se cuvine dar încă n-ai primit. Nu aștepta câștiguri ușoare – acelea sunt la fel de trecătoare, precum au venit.

fii sincer. Nu-i minți pe ceilalți, pentru că asta-nseamnă să te minți și pe tine, în primul rând. Trăiește senin, cu sufletul pe față. Altfel, te vei trezi într-o dimineață că nu știi cine ești, că nu-ți vine bine ce trăiești.

râzi. Cu poftă. Colorat. Până râsul îți devine molipsitor. Îmbucurător. Înviorător.

plângi. Din timp în timp, vei avea nevoie să-ți speli privirea. Vor curge picături de vise pe-ai tăi obraji, în semn că nu te-ai dat înapoi de la a simți și a pune suflet. Și-atunci, să știi că ești un om curajos. Nu să plângi e o slăbiciune – ci să-ți fie teamă de lucrurile care te-ar putea aduce în starea asta.

învață. Nu lăsa nicio lecție să te străbată, înainte s-o ai învățată. Pentru că viața ți-o va repeta, până ieși cu ce trebuie din ea.

grăbește-te. Numai atunci când un lucru nu va exista mâine, dacă nu te-ndrepți către el azi.

Publicitate

ai răbdare. Ori de câte ori un lucru îți cere timp, să crească și să te uimească.

joacă-te. Amintește-ți că undeva, într-un punct cardinal al sufletului tău, un copil așteaptă ca din când în când să îl iei de mână și să alergați spre necunoscutul tău, și-atât de cunoscutul lui. Lasă-te în joaca lui și-ți vei domoli dorul de copilărie. Copilul acesta îți va servi bucuria simplă și curată, pe care n-o vei uita vreodată.

pleacă. De acolo de unde nu te mai simți în largul tău. De acolo de unde ți-au fost coborâte visele din ochi. De acolo de unde ți-ai pus inima plină de încredere și trebuie să ți-o iei înapoi plină de pansamente. Și nu te speria, când ai nevoie să pleci, e pentru că te așteaptă ceva mai bun.

revino. Există locuri de oameni care te păstrează, chiar dacă tu ai fost purtat de gânduri prin alte crânguri. Revino la aceste locuri dacă atunci când te gândești la ele, îți simți inima stând de vorbă cu tine.

visează. Visele te vor învăța să zbori. Dar nu ca să rămâi în nori. Visează ca să ajungi la ceea ce îți dorești, oricât ți-ar spune ceilalți că greșești. Visul devine o problemă abia când nu te mai întorci din el. Așa că du-te în vis și apoi revino cu el, împlinindu-l pe pământ. Sau cât de aproape se nimerește de pământ.

amintește-ți. De lucrurile care îți plac, de cele care te desfac din carapacea de om mare și îți deschid ferestrele spre cer. Amintește-ți că zâmbetul e felul sufletului de-ați spune că îi e bine. Amintește-ți să-ți fie bine.

emoționează-te. Emoțiile îți vor arăta, mereu, cât de viu ești, ori dacă doar la figurat trăiești. Simte și întâmplă-te cu fiecare răsărit, cu fiecare vis ivit. Emoțiile îți vor povesti despre lucrurile adevărate din viața ta. Așa că ori de câte ori nu ești sigur pe ceea ce simți, gândește-te când te-a emoționat ceva ultima dată – și mergi spre acel ceva.

fii tu. Gândește-te cine ești atunci când rămâi tu cu tine. Dă-ți chiar întâlnire din când în când cu tine. Privește-te în ochi și stai de vorbă cu sufletul tău. Nu ignora ce-ți va spune pentru că va fi numai adevăr. Apoi, vei ști cine ești și ce ai de făcut.

rămâi. tu.

trăiește. nimeni n-o va face în locul tău.

de Camelia Căpitanu – cameliacapitanu.ro

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet