Ce face de fapt cel care judecă?

Ce face de fapt cel care judecă?

Publicat de Larisa Moldovan pe 22 January 2021 in Lecții de viațăPersonalitatePsihologieViata

Judecata este un obicei rău care aduce suferință celor din jur și celui care judecă. Multe religii încearcă să salveze o persoană dintr-o acțiune atât de distructivă pentru sufletul său. „Nu judecați, dacă vreți să nu fiți judecați” – spun rândurile Sfintei Scripturi. Dar ce se întâmplă de fapt cu o persoană care practică judecata, din punctul de vedere al psihologiei?

Judecata ca armă a societății

De regulă, o anumită calitate sau faptă respinsă de o societate sau de un grup de oameni se pretează judecății. Pe de o parte, acesta este un fenomen natural: judecarea acționează ca un instrument de presiune asupra unui individ care transcende normele morale. Societatea condamnă beția, iresponsabilitatea, lăcomia, furtul și multe altele. Și pentru multe dintre aceste fenomene din societate, există deja anumite legi care impun sancțiuni ce vizează corectarea comportamentului inacceptabil.

Judecata ca obicei de distrugere a personalității

Un fenomen complet diferit este în cauză atunci când judecata de la nivel public se mută la nivelul individului. Iar rolul unui judecător nu mai este asumat de un organism juridic, serviciu social sau instituție judecătorească, ci de un individ sau un grup de indivizi.

Un exemplu întâlnit des: de multe ori pe rețelele de socializare puteți găsi fotografii și videoclipuri cu persoane aflate într-o stare nepotrivită, iar sub acest conținut există un val de condamnare prin comentariile de la oameni „decenți” care, din fericire, nu s-au regăsit chiar la pleava societății. Dar ce fac mai exact în momentul în care scriu aceste comentarii?

Atunci când oamenii își exprimă opiniile la astfel de postări, ei își afirmă de fapt propria persoană, comparându-se cu cei care sunt în postare.

În acest caz, judecata lor este o terapie colectivă obișnuită menită să amelioreze simptomele propriei lor inferiorități. Acest lucru le va fi suficient pentru o perioadă scurtă de timp, dar apoi gândurile despre propria lor lipsă de valoare vor începe să-i atace din nou. Și cu un scop simplu: de a se distrage, vor găsi o nouă victimă: un vecin, o mamă a unui coleg de clasă al copilului lor, o rudă, un angajat ipocrit și vor continua să înlăture simptomele bolii lor, fiind distrași de cele mai mici defecte ale celorlalți.

De fapt, indivizii care judecă, în sine suferă profund. Dar mecanismele de protecție ale psihicului nu le permit să-și direcționeze atenția spre autoperfecționare, pentru că pentru aceasta vor trebui să accepte adevăratul și să își vadă propria imperfecțiune. Acest lucru nu este plăcut, dar acceptarea este primul pas către recuperare. Acum trebuie doar să vă îndreptați atenția asupra dvs. Și data viitoare când apare dorința de a judeca, amintiți-vă că această energie poate fi direcționată într-o direcție mai constructivă: către propria voastră dezvoltare.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!