Ce este ritmul circadian și cum ne afectează viața?

Ce este ritmul circadian și cum ne afectează viața?

Publicat de Larisa Moldovan pe 23 March 2021 in SanatateStiinta

Există un număr imens de procese biologice în corpul nostru care ne afectează sănătatea. Toate acestea trebuie să funcționeze sincron, ritmic și să se completeze reciproc. Este ca o orchestră, în care fiecare instrument intră în joc la un anumit moment și sună doar în registrul pentru care este destinat, ceea ce duce la o simfonie armonioasă. În acest fel, ritmul circadian conectează receptorii hormonali necesari la un moment dat, care ne controlează metabolismul, somnul și sistemul imunitar.

Ce este un ritm circadian?

Cuvântul circadian este compus din două concepte latine: circa – cerc și diem sau dies – zi. Adică, acestea sunt modificări ritmice care apar în corpul uman în decurs de 24 de ore și sunt asociate cu schimbarea zilei și a nopții. În acest timp, schimbările chimice, mentale și fizice au loc cu o anumită alternanță.

Moleculele speciale funcționează ca un mecanism de ceas și determină ca toate organismele vii să funcționeze corect, să fie întreținute și restaurate. În 2017, Michael Young, Geoffrey Hall și Michael Rosbash au primit Premiul Nobel pentru descoperirea mecanismelor moleculare care controlează ritmurile circadiene.

De ce trebuie să știți despre ritmurile circadiene?

Dacă vă adaptați corect la ritmul de 24 de ore, puteți:

  1. • regla impactul infecțiilor;
  2. • gestiona metabolismul;
  3. •regla somnul;
  4. • îmbunătăți starea mentală.

De exemplu, este mai puțin probabil să aveți o infecție dimineața decât seara. Corpul reacționează diferit la o anumită boală, în funcție de momentul zilei. Știind cum funcționează ritmul circadian, puteți alege când un medicament va funcționa cel mai bine și astfel puteți ajusta doza unui medicament potențial dăunător fără a-și pierde eficacitatea.

Ritmul circadian al hormonilor

Corpul produce anumiți hormoni în funcție de momentul zilei. În absența luminii, melatonina, hormonul somnului, este eliberată. Chiar și lumina unei lămpi, TV, telefon și lampă de noapte afectează producția sa. De aceea, în orașele mari este necesar să aveți perdele groase pentru a proteja dormitorul de lumina lămpilor stradale.

Hormonii tiroidieni sunt eliberați atunci când metabolismul încetinește și temperatura corpului este cea mai scăzută. Cam la ora 3-4 dimineața. În acest moment, funcționarea normală a corpului este reglată și are loc procesul de creștere a aparatului osos.

Hormonul cortizol crește la ora 6 dimineața. Este responsabil pentru funcționarea fibrelor musculare, de exemplu, a mușchilor netezi ai miocardului. Suprimă infecția și inflamația, dar în același timp reduce efectul histaminei într-o reacție alergică.

Noaptea, hormonul grelin crește, ceea ce te face să îți fie foame și stimulează producția de hormon de creștere. Pentru cei care nu mănâncă înainte de culcare, „hormonul foamei” crește rapid la miezul nopții și atinge apogeul în jurul orei 2.30 dimineața. Rămâne ridicat până dimineața, ceea ce stimulează dorința de a mânca ceva după ce te-ai ridicat. În același timp, melatonina reduce semnificativ producția de grelină.

Mecanismul nostru natural de îndepărtare a grăsimii este inerent naturii însăși, trebuie doar să îl configurați corect. Consumurile calorice și greutatea corporală constantă sunt reglementate în primul rând de un hormon numit leptină. Crește în timpul zilei și atinge maximul la miezul nopții. Tulburările în activitatea acestui hormon sunt principala cauză a obezității.

Există zeci de alți hormoni pe care corpul uman îi sintetizează într-un anumit ritm circadian.

Ce reguli trebuie respectate?

Pentru a vă menține sănătatea în stare bună, trebuie să știți că ritmul circadian este influențat de diferite semnale, care sunt numite de cuvântul german zeitgebers („acordând timp” sau „sincronizator”). Aceștia sunt factorii externi care determină corpul nostru să sincronizeze ceasul biologic și buna funcționare a întregului corp. Principalii zeitgebers includ:

  1. • timpul luminos și întunecat al zilei
  2. • mâncat sau post
  3. • temperatura aerului
  4. • presiune atmosferică
  5. • activitate fizica
  6. • interacțiunea socială cu societatea
  7. • aportul de medicamente.

Pentru a vă menține corect ritmul circadian, urmați aceste reguli.

1. Nu permite lumina noaptea în dormitor. Chiar și numerele iluminate de pe ceasul electronic pot încetini producția de melatonină.

2. Dimineața, bucurați-vă de razele soarelui, acestea corectează ritmurile circadiene. În timpul zilei este necesar să „absorbiți” cât mai multă lumină naturală. „Bufnițele” (persoanele care nu dorm noaptea) sunt considerate mai emoționale tocmai datorită manifestării exterioare a tulburărilor de ritm circadian.

3. Du-te la culcare și trezește-te la aceeași oră în fiecare zi. Acest lucru este necesar pentru programarea și sincronizarea tuturor proceselor din corp.

4. Nu mâncați cu 3-4 ore înainte de culcare. Acest regim ajustează producția de hormoni, în funcție de aportul alimentar. Corpul în sine va începe să regleze greutatea.

5. Cele mai multe calorii, aproximativ 85% din valoarea zilnică, trebuie luate dimineața și după-amiaza, lăsând doar 15% seara. Dacă te trezești în mijlocul nopții din cauza foamei, atunci ritmul tău este greșit.

6. Nu faceți mișcare timp de câteva ore înainte de culcare. Cel mai bun moment pentru sport este înainte de ora 17:00.

7. Reduceți nivelul de stres psihologic, care vă suprima și perturba ritmul circadian. Aceasta poate fi o explozie de furie, gelozie, rușine, ură, gânduri anxioase sau planuri de muncă sporite.

8. Dormi într-o cameră răcoroasă pentru a reduce temperatura corpului noaptea.

9. Du-te la culcare cât mai devreme posibil, programul ideal de somn este de la 22:00 la 06:00. Dacă te afli într-un regim târziu care dăunează sănătății tale, poți să-ți reglezi ritmul circadian timp de trei luni. Pentru a face acest lucru, trebuie să mergeți la culcare nu mai târziu de ora 22:00 în fiecare zi. Noi conexiuni neuronale se vor forma în creier și te vei obișnui să adormi la timp.

Ritmul circadian al bolilor

Toate cele de mai sus ajută la înțelegerea motivului pentru care anumite boli sunt activate în anumite momente ale zilei. De exemplu:

  • Atacurile de cord apar cel mai adesea dimineața, iar atacul de astm – de obicei între orele 23 și 3.
  • Umflarea articulațiilor are loc după o noapte de somn datorită faptului că sistemul imunitar este activat dimineața.
  • Tensiunea arterială și ritmul cardiac cresc în primele ore din cauza creșterii hormonului cortizol dimineața.

Din păcate, atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale ating vârful înainte de 9 dimineața din cauza creșterii tensiunii arteriale în acel moment. Persoanele cu artrită sau spondilită anchilozantă prezintă rigiditate articulară în primele ore.

Conform legilor stabilite de natură, sistemul nostru imunitar funcționează toată ziua – 24 ore. Trebuie doar să ne ascultăm corpul și să-l ajutăm să funcționeze cât mai ritmic și armonios posibil.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!