Ce este intuiția și de ce este bine să țineți cont de ea

Ce este intuiția și de ce este bine să țineți cont de ea

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 September 2021 in Dezvoltare PersonalaPsihologieSecreteSpiritualitate

Unii își consultă al șaselea simț în orice situație din viață, iar alții nu cred deloc în existența sa. În acest articol vom explica ce este intuiția, cum funcționează și dacă merită să o ascultăm.

Ce este intuiția

Intuiția reprezintă capacitatea unei persoane de a obține răspunsuri la întrebările sale, de a înțelege ce se întâmplă și de a lua decizii pe loc și fără niciun motiv anume. Cu alte cuvinte, intuiția este atunci când ne dăm seama că știm ceva despre un lucru pe care nu aveam de unde să-l cunoaștem.

Unde se naște intuiția

În funcție de emisfera care domină, există două tipuri de gândire. Emisfera stângă „gestionează” logica, se bazează pe date reale, construiește lanțuri logice, eficientizează procesele. Emisfera dreaptă este asociată cu creativitatea, emoțiile, ne oferă ocazia să visăm și să imaginăm. De asemenea, este „responsabilă” pentru aceleași informații intuitive.

Intuiția se manifesta datorita muncii foarte rapide a emisferei drepte a creierului. Îți amintești cum în poveștile cu detectivi, personajul principal își dă seama că s-a întâmplat ceva teribil înainte de a găsi cadavrul? În timp ce emisfera stângă are nevoie de timp pentru a analiza toate detaliile – semne pe podea, o fereastră spartă, un covor deplasat – emisfera dreaptă surprinde instantaneu imaginea de ansamblu și trimite o alarmă. Aceasta este o manifestare a intuiției.

Psihofiziologul Vadim Rotenberg spune că emisfera dreaptă a creierului îi ajută pe oameni să perceapă lumea ca un întreg, să înțeleagă legătura dintre obiectele din jurul oamenilor și imaginile virtuale, să înțeleagă diversitatea lor. El este convins că „… datorită„ înțelegerii ”intuitive a conexiunilor neincluse în lanțurile logice, se fac descoperiri în știință la care nu se poate ajunge printr-o analiză consecventă a faptelor existente.”

Fizicianul american Joseph Henry a sugerat încă din 1877 că ideile plutesc în aer, dar numai oamenii instruiți le pot prinde: „Semințele marilor descoperiri plutesc în jurul nostru, dar prind rădăcini numai în mințile bine pregătite să le primească”.

Este bine să vă ascultați intuiția

Se pare că intuiția este o abilitate foarte interesantă și utilă. Cu toate acestea, are și un dezavantaj. Dacă vă bazați prea mult pe vocea interioară, aceasta poate duce la consecințe tragice: de exemplu, o mare pierdere la jocurile de noroc sau pierderea unei vieți.

Psihologul american David Myers în cartea sa „Intuition: Oportunități și pericole” a enumerat mai mulți factori din cauza cărora ne bazăm din greșeală pe intuiția noastră:

  • încredere în sine excesivă;
  • cultivarea amintirilor false;
  • dorința de a crește stima de sine;
  • ignorarea circumstanțelor situației;
  • schimbarea concluziilor în mod opus (în funcție de modul în care este prezentată aceeași informație);
  • stabilirea conexiunilor
  • interpretarea greșită a sentimentelor și gândurilor.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!