Ce este adevarul? “Ochelarii” prin care privin realitatea din jurul nostru

Ce este adevarul? “Ochelarii” prin care privin realitatea din jurul nostru

Publicat de Patricia Esca pe 3 February 2018 in De Suflet

Ce este adevărul? Poate cineva să cunoască adevărul? Există un Dumnezeu? Dacă da, cine este Dumnezeu și cum mă raportez la El? Dacă nu există Dumnezeu, contează acest lucru? Ce a cauzat apariţia universului? Care este sensul vieții? Are viața mea vreun scop și, dacă da, care este acela? Cum ar trebui să îmi trăiesc viaţa? Ce înseamnă să trăiești o viață împlinită? Contează dacă trăiesc sau nu o viață împlinită? Există viață după moarte? Sunt oamenii doar nişte maimuțe inteligente, sau sunt mai mult decât atât?

Răspunsurile la marile întrebări ale existenței umane formează viziunea noastră despre lume şi viaţă. Această viziune este reprezentată de un set de credinţe fundamentale prin intermediul cărora vedem realitatea. Viziunea aceasta este de fapt o perspectivă atotcuprinzătoare pentru tot ceea ce există şi contează pentru noi.

Viziunea asupra lumii influenţează experiențele noastre, aşa cum ochelarii cu lentile colorate afectează ceea ce vedem și modul cum vedem. În funcție de culoarea lentilelor, vei putea vedea unele lucruri mult mai ușor, în timp ce alte lucruri sunt accentuate sau distorsionate. În unele cazuri, nu vei putea să vezi lucrurile deloc.

Mary Poplin, autoarea cărţii Is Reality Secular?: Testing the Assumptions of Four Global Worldviews confirmă: „Indiferent care este viziunea noastră asupra lumii, aceasta influenţează ceea ce observăm sau ignorăm, cum interpretăm ceea ce vedem și experimentăm, cum procesăm informațiile, și, în cele din urmă, ce decizii vom lua și cum vom acționa. Aceasta reprezintă lentila prin care interpretăm realitatea și prin care raţionăm.”

Cum ar putea influenţa viziunea noastră modul în care vedem lucrurile? Să presupunem că într-o zi, un prieten apropiat îţi spune că s-a întâlnit recent cu un mediu spiritist care l-a pus în legătură cu cineva drag, care a murit acum zece ani. Mai târziu, în acea zi, citeşti un articol despre o statuie a Fecioarei Maria, despre care unele persoane susțin că au văzut-o plângând cu lacrimi de sânge. La radio auzi o ştire cu privire la posibile semne de viață organică complexă descoperite pe Marte. Viziunea ta – presupoziţiile despre Dumnezeu, originea și natura universului, începuturile omului, viața de după moarte, și așa mai departe – influențează modul în care interpretezi aceste ştiri și reacţia ta la ele.

 

Există un număr foarte mare de religii în lume. Toate religiile au cel puțin un lucru în comun: fiecare reprezintă o abordare distinctivă a realităţii, un mod particular de a vedea universul și locul nostru în el. Fiecare dintre religii reprezintă o viziune aparte.

Viziunile asupra lumii şi ale universului determină în mare măsură opiniile oamenilor. Ceea ce crezi despre avort, eutanasie, relațiile homosexuale, educația publică, folosirea forței militare, ecologie, drepturile animalelor şi aproape orice alt aspect important, depinde de viziunea de bază mai mult decât orice altceva.

După cum putem vedea, viziunile asupra lumii şi ale universului au un rol central și definitoriu în viața noastră. Ele formează ceea ce credem și ceea ce suntem dispuși să credem, determină interpretarea experiențelor noastre, cum reacţionăm ca răspuns la aceste experiențe, și cum ne raportăm la ceilalți. Înțelegerea viziunii unei persoane ne ajută să înțelegem corect ideile acesteia, să ne exprimăm mesajul nostru în mod corespunzător, și să vorbim relevant pentru preocupările celuilalt.

Citește continuarea pe pagina 2 >


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon
Despre Patricia Esca
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Patricia, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!