Cateva superstitii adunate din batrani care iti aduc sanatatea si sporul in casa

Cateva superstitii adunate din batrani care iti aduc sanatatea si sporul in casa

Publicat de Larisa Moldovan pe 11 April 2020 in Superstitii

Care e cea mai mare dorință a oricărui om? Sănătate, că-i mai bună decât toate, cum zice vorba veche. Și se pare că unii știu să o păstreze și prin alte căi decât cele cunoscute deja.

De-a lungul timpului, oamenii au găsit nenumărate modalități de a-și spori încrederea în propriile forțe, tocmai crezând în diverse alte lucruri: talismane, obiecte de cult, semne divine și multe altele ca ele. Iar superstițiile și credințele străvechi joacă un rol extrem de important. Așa se face că până și pentru atragerea și menținerea sănătății s-au împământenit fel de fel de ritualuri, devenite superstiții luate în seamă.

Plantele sunt „medici” buni

Cei ce stau la casă pe pământ sunt binecuvântați, mai ales pentru că au posibilitatea de a atrage bunăstarea, din toate punctele de vedere, prin plantele pe care le cresc în grădină.

-O casă îmbrăcată în iederă este protejată de toate relele, de blesteme, de farmace și de tot ce ar putea afecta sănătatea celor ce o locuiesc. În plus, le oferă locatarilor căsnicii fericite.

-Ienuparul protejeaza de hoti si de accidente. Un ienupăr în fața ușii de la intrare protejează și menține sănătatea.

-O crenguță de stejar sau de vâsc, fie atârnată în casă, fie purtată mereu în geantă, apără de necazuri și induce starea de bine.

-Femeile care doresc să devină mame și nu pot trebuie să poarte asupra lor mereu o ghindă de stejar sau o crenguță de alun. La fel de eficient este și un pumn de semințe de măcriș legat la mâna stângă.

-Se spune că, în prima zi de toamnă, dacă prinzi în palme o frunză care cade, nu răcești tot sezonul rece.

-Dacă ai mereu nucșoară în casă, ești ferită de reumatism.

-Ca să înlături stresul și să te simți bine, presară în casă petale de trandafir și ține iarba mâței pe lângă casă.

-Florile de gălbenele presărate sub pat alungă insomniile. Pentru a scădea febra, pune sub patul suferindului o ceapă tăiată în două.

-Dacă ai probleme cu stomacul, leagă-te la brâu cu mentă.

-Problemele reumatismale dispar dacă porți un inel de fier pe degetul inelar.

-Pielea va fi frumoasă și strălucitoare dacă te vei spăla cu rouă.

-Ai grijă să nu pui mâna pe capul cuiva care tocmai s-a tuns, căci vei avea dureri de cap.

-Nu dormi lângă perete, ca să nu riști să paralizezi.

-Mănâncă o bucățică de gheață din prima grindină din an și vei avea parte de o sănătate de fier.

Ai trecut vreodată pe lângă o monedă de pe drum fără să o ridici? Chiar și pe o stradă foarte aglomerată, unii dintre noi se opresc, în ciuda protestelor celor din preajmă, pentru a o culege! Se spune că bănuțul găsit îți făgăduiește primirea în curând a unei sume mari de bani!

În Anglia, există zicala, “Find a penny, pick it up and all the day you’ll have good luck” (“găsește o monedă de un penny, ia-o de pe jos, și toată ziua vei avea noroc”).

Unii merg și mai departe cu această superstiție. Ei se apleacă pentru a lua moneda numai dacă aceasta este căzută cu “capul” în sus, întrucât cred că “pajura” le poate aduce ghinion!

Bani când te mănâncă palma stângă sau cea dreaptă?

În Occident, se spune că mâncărimea palmei nu îți anunță neapărat vreo problemă dermatologică, ci reprezintă și un mesaj prin care universul îți transmite că o să primeșți bani! Ce-i drept, acest lucru este valabil numai pentru mâna dreaptă. Dacă te mănâncă, în schimb, cea stângă, eșți avertizat asupra unei însemnate pierderi financiare!

Indienii au credința că eșți urmărit de noroc și dacă îți scapă printre degete niște mărunțiș. Li se vestește, astfel, că vor primi, nu peste mult timp, o grămadă de bani!

Atenție la portofel / geantă!

O geantă sau un portofel pot reprezenta un cadou frumos, dar asigura-te că pui în ea/el niște bani. Acesta este un obicei specific multor culturi, dar mai ales celei din Grecia, unde există credință nestrămutată că “banul la ban trage!”

Se zice că, atâta vreme cât ai în portofel sau un buzunare nacar niște mărunțiș, vei fi capabil să faci rost de mai mulți bani! Dacă ai portofelul sau contul din bancă gol, acest lucru ar atrage un ghinion nemaipomenit din punct de vedere financiar!

Coreenii au impresia că un portofel roșu îți înlesnește intrarea unor numeroase bancnote în el, iar cehii poartă solzi de pește în portofel pentru a fi siguri că nu vor rămâne în pană de bani. Chinezii țin în portofel puțină sare pentru a atrage de partea lor prosperitatea!

În China, Lituania, Filipine sau Puerto Rico, este contraindicat să-ți pui pe jos, pe podea, geanta sau portofelul, pentru ca nu cumva banii să-ți zboare pe ușa, afară din casă!

Aruncă-ți banii într-o fântână!

În Grecia antică nu se știa cu exactitate cum apare apa în fântâni. Pentru a se asigura că acestea nu seacă, nu se golesc, oamenii aruncau monede în ele. Se crede, de asemeni, că europenii din vechime erau atât de recunoscători când descopereau apă curată, noi izvoare sau fântâni, încât le mulțumeau zeilor azvârlind bani în apa acestora. În schimb, erau încredințați că zeii le vor îndeplini dorințele sau le vor dărui noroc. Această tradiție s-a perpetuat până azi, fiind asociată însă cu numai câteva fântâni, precum Trevi, din Roma.

Atingerea magică a banilor

Pot deveni banii tăi amulete de alungare a ghinionului, bolii ori chiar a morții? Odinioară, se presupunea că monedele de la Sfânta Împărtăşanie frecați pe corp puteau reinstaura sănătatea! Până și romanii erau convinși de puterea vindecătoare a monedelor. Împăratul Vespasian obișnuia să împartă astfel, bani pentru a ajuta la însănătoșirea unor oameni!

Totodată, în Evul Mediu, exista credința că anumite boli pot fi vindecate decât de regi și regine. Așadar, pacienții stăteau la rând pentru a fi atinși de monarhi cu o moneda specială purtată de ei, în speranța că se vor face sănătoși. Acest obicei a evoluat și în secolul al XVI-lea, s-a ajuns să se poarte un medalion special în scopul însănătoșirii prin atingerea regală!

Banii, mireasa și nunta

Conform unor vechi versuri populare englezeșți, pe lângă alte lucruri împrumutate și albastre, o mireasă trebuie să aibă într-un pantof o monedă de argint de 6 penny. Acest obicei își are originea în tradiția ca tatăl vitoarei mirese să-i dăruiască acesteia o moneda strălucitoare pentru a-i netezi calea spre bogăție și fericire!

În Lituania, la petrecerea de nuntă, invitații aruncă pe ringul de dans monede de argint, înainte ca mirii să se lanseze într-un vals sau un tangou. Una din monede este inscripționată cu inițialele numelor mirilor. După ce toți bănuții de pe ringul de dans sunt adunați într-un vas, borcan, fiecare dintre oaspeți ia câte unul, iar persoana care îl găsește pe cel inscripționat are favoarea de a dansa cu mirele sau mireasa.

În India, mamele mirelui și miresei presară monede sub cearșafurile patului nupțial pentru ca noul cuplu aibă parte de o viață norocoasă, îmbelșugată.

Le greci, se pun bani în așternuturile patului mirilor astfel încât aceștia să se bucure de prosperitate, fertilitate, să dea naștere câtor mai mulți copii sănătoși.

Banii morților

Într-o practică străveche, amplasarea de monede pe ochii celor decedati avea un scop practic și unul ritual. Pe de o parte, era asigurată închiderea pleoapelor peste ochi pânăla instalarea “rigor morțiș,” și, pe de altă parte, potrivit unui mit grecesc, monedele erau necesare celor morți pentru a-l plăți pe Charon, barcagiul care le trecea sufletele peste răul Styx.

Într-un alt ritual de demult, se punea un bănuț în gură celor decedați, având, de asemeni, menirea de a plăti tributul cuvenit lui Charon.

Banii și mâncarea

Multe superstiții țînând de bani sunt asociate cu sărbătorirea Crăciunului și Anului Nou. Dacă la englezi este consacrat obiceiul de a se introduce o monedă “norocoasă” în budincă (“pudding”), la români aceasta este pusă de obicei într-o plăcintă.

Pentru a fi întovărășiți de noroc, chinezii mănâncă stridii, scoici, rulouri de ouă, Jujube, arahide și ananas. De Anul Nou, pentru ca banii să-și facă făgaș spre buzunarele lor, cehii și italienii se ospăteza cu linte, din cauza asemănării semințelor acesteia cu monedele.

În Franța, nu este de bun augur să se pună o pâine cu fundul în sus pe masă, întrucât este semn de sărăcie și foamete.

În Mexic, de Anul Nou, se așează pe masă flori și lumânări, în special aurii, ce promit prosperitate familiilor. În plus, mexicanii poartă cu ocazia acestui eveniment haine, mai cu seamă lenjerie intimă, de culoare galbenă, corelată cu aurul, bogăția!

Într-o superstiție lituaniană, nu este de bun augur să se pună o sticlă goală pe masă, întrucât ea ar atrage sărăcia, iar într-una filipineză spargerea unui ou cu două gălbenușuri înseamnă bogăție.

Găinațul norocos

Potrivit unei superstiții întâlnite și pe meleagurile noastre, când găinațul unei păsări îți aterizează pe cap, ba chiar pe mașină, ți se vestește noroc și primirea unei mari sume de bani

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!