Cateva sfaturi pentru masa de Craciun – Evita excesele de orice fel. Consuma minimum doi litri de apa (celelalte lichide nu se pun).

Publicitate

Indiferent ca gatesti tu sau ca esti doar ajutorul mamei, aminteste-ti ca masa de Craciun nu trebuie sa fie o bomba gastronomica.

Stiu, mancarurile de Craciun sunt fenomenale si chiar daca respecti reteta intocmai in timpul anului, nimic din meniu nu va iesi la fel! Si mai stiu si ca foarte multi romani prefera mancarurile grase, fara sa se gandeasca la consecintele acestui tip de alimentatie.

Pentru a putea savura cat mai multe feluri de mancare, ai putea sa renunti la gustarile mesei (daca obisnuiesti sa le iei). In alta ordine de idei, inainte de a te apuca de gatit, fa o lista cu ce urmeaza sa prepari: un fel de meniu, care sa te ajute sa nu te avanti prea mult.

Ai grija la cantitati

Mai ales daca ai postit, dar si daca nu… nu este recomandat sa faci abuz.

Oricum ar fi, nu trebuie sa mananci mai mult: consuma doar cat trebuie pentru a fi satula. Gusta cate putin din fiecare, pentru ca stiu ca asta vrei: asta astept si eu cu nerabdare, dar doar cate putin! Acum avem frigidere, nu mai umblam cu oalele in beci sau in igluurile improvizate pentru mancare, unde pot oricand atenta pisicile vecinilor. Deci nu avem niciun motiv sa ne grabim sa terminam mancarea: daca am ajuns la Craciun, sigur nu intra zilele in sac anul asta.

De asemenea, ar fi bine sa nu le amesteci. Daca amesteci bauturile, simti consecintele a doua zi. Daca amesteci carnea cu cartofi si cu paine sau orice mancare cu fructe proaspete, vei simti consecintele timp de mai multe kilograme (si mai mult timp).

Ai grija la carne

Oricat de bune ar fi sarmalele traditionale cu multa carne de porc, cu multa grasime, cu muuuulte proteine si, mai ales, calorii, incearca, in timpul prepararii mancarurilor, sa eviti grasimile.

Nu vei putea face sarmale fara tocatura, asta este clar. Stomacul tau nu va fi fericit la primirea acestui fel de mancare insa, pentru bucuria papilelor tale gustative, o vei face oricum. Totusi, incearca sa combini carnea de porc cu carne de vita. Ai putea, de asemenea, sa optezi pentru carnea de pui sau de curcan, pentru mai putine grasimi atat de greu de procesat pentru organismul tau.

Publicitate

Ciorba va avea destula grasime si destul gust de la carnea fiarta din ea, nu este nevoie sa adaugi untura sau ulei, asa cum fac multe gospodine (de obicei pentru a fi pe placul barbatilor lor).
Ai trecut in meniu si racitura (piftie)? Minunat! Incearca, totusi, sa o faci din curcan sau din pui: daca vor fi destul de fierte, de vor prinde, nu ai nevoie sa adaugi gelatina.

Iar la fripturi, poti oricand sa optezi pentru peste: intotdeauna este recomandata carnea alba, cea mai putin grasa, dar mai bogata in nutrienti si cel putin la fel de gustoasa daca este gatita corespunzatoar.

Ai grija la condimente

Am observat asta si la mama, si la matusi, si la bunici: toata lumea tine sa faca mancarea mai sarata si mai condimentata de sarbatori. Am observat, dar nu am inteles de ce. Nu mananca aceiasi oameni? Nu ai aceleasi papile gustative? Ba da. Si atunci?…

Pe ele nu le mai pot schimba, dar iti pot recomanda tie: nu pune mai multa sare din generozitatea sarbatorilor.

Incearca sa folosesti verdeata proaspata in timp de prepari mancarurile. De asemenea, cel mai bine este sa o adaugi dupa ce ai oprit focul, pentru ca acestea sa isi poata pastra savoarea si proprietatile.

Foloseste boia de ardei in locul piperului: s-a dovedit ca stomacul nostru nu poate digera piperul, asadar ardeiul iute, in orice forma (chiar si transformat in boia) este prioritar, ca sa spun asa.
De asemenea, se poate sa iti doresti a sti ca pentru prajituri (cozonaci, negrese etc) este recomandata scortisoara, aceasta fiind un ajutor foarte bun in lupta impotriva colesterolului.

Aminteste-ti: chiar daca este Craciun, esti ceea ce mananci, deci hraneste-te corespunzator. Evita excesele de orice fel. Consuma minimum doi litri de apa (celelalte lichide nu se pun).

Publicitate
Alte Articole
Sarbatori
Sfaturi

Casa Maicii Domnului din Efes – Un izvor vindecator

Publicitate

Casa Maicii Domnului, aflata intr-un frumos parc localizat intre Efes si Seljuk, este socotita, conform traditiei locului, drept locul in care Fecioara Maria si-a petrecut ultimii ani ai vietii pamantesti. Locul, inconjurat de un brau gros de plante si pomi, este considerat sfant atat de crestini cat si de musulmani. Linistea asezarii nu poate fi tulburata nici macar de multimile de pelerini ce vin zilnic aici pentru inchinare .

Casa Maicii Domnului din Efes – traditie si istorie

Conform traditiei crestine, Maica Domnului a fost adusa in Efes de catre Sfantul Apostol Ioan Evanghelistul, la scurt timp dupa Invierea din morti a Domnului Hristos, aici urmand a locui pana la Adormirea ei.

Casa Maicii Domnului din Efes – izvorul vindecator

Izvorul care curge pe sub podeauna acestei case se crede ca este vindecator, multime de vizitatori sustinand ca au fost vindecati de anumite suferinte. In interiorul casei se afla o multime de cruciulite, bratari si inele, lasate in urma de cei care s-au vindecat aici.

Sursa : wikipedia / crestinortodox.ro (foto).

Cum vieţuia Maica Domnului în lume

Dorinţa de a nu fi în prim-plan, adică o adâncă smerenie, a Fecioarei Maria, cea care este „mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită, fără de asemănare, decât serafimii“, a făcut să nu avem astăzi prea multe informaţii despre ea – nici în ceea ce priveşte lucrurile pe care le vorbea cu Apostolii pe care îi însoţea în călătoriile de propovăduire a creştinismului abia născut, nici despre felul ei de a fi. Există, totuşi, o descriere a Fecioarei Maria.

Publicitate

Această mărturie despre Maica Domnului a ajuns la noi datorită lui Epifanie Monahul, autorul lucrării „Cuvânt despre viaţa Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi anii ei“. Iată cum este zugrăvită Maica Domnului în această lucrare: „De statură era mijlocie, iar unii spun că era ceva peste cea mijlocie, pielea avea culoarea grâului, părul blonziu, ochii frumoşi de culoarea alunii aurii, sprâncene negre, nasul drept, mâinile, degetele şi faţa lungi, plină de graţie şi frumuseţe dumnezeiască, neînfumurată, nesofisticată, neatinsă de moliciune, având o smerenie covârşitoare, de aceea, cum însăşi a zis, a căutat spre ea Dumnezeu (Lc. 1, 46-48); iubea şi purta haine nevopsite, martor fiind sfântul ei văl (mapharion)“.

Tot Monahul Epifanie mai lasă posterităţii informaţii despre felul ei de a fi: „Iar purtarea ei era aceasta: serioasă în toate, vorbind puţin, repede la ascultare, plăcută la vorbă, lipsită de îndrăzneală faţă de orice om, fără să râdă, netulburată, fără să se mânie, închinătoare, respectuoasă, cinstind şi închinându-se oricărui om, astfel încât toţi se mirau de înţelegerea şi vorba ei“. Alt mare sfânt care a cercetat viaţa Sfintei Fecioare a fost Sfântul Maxim Mărturisitorul.

El tâlcuieşte de la prorocul David: „Faptul că «e înveşmântată în văl de aur şi gătită în culori felurite» (Ps. 44, 11) vrea să ne arate că harurile şi podoabele Fericitei Fecioare sunt şi ele felurite şi toate sunt aduse şi gătite de unicul Duh Sfânt“. „De aceea, Scriptura vorbeşte despre înfăţişarea ei trupească şi despre podoabele ei, fiindcă totul la ea a fost minunat, faimos şi vestit. (…) S-a îmbrăcat în frumuseţe şi s-a încins în tărie şi, de aceea, este potrivit să rostim despre ea şi cuvântul următor: «S-a bucurat în zilele de pe urmă» (Ps. 29, 44) ca Împărăteasă a toate“.

Despre frumuseţea interioară a Fecioarei, tot el spune: „Femei fără număr au avut bogăţii spirituale sau materiale. Multe au avut putere, dar tu le-ai întrecut pe toate prin fire şi prin cunoaştere, ai sporit mai mult decât toate în harul dumnezeiesc printr-o naştere mai presus de fire“. Iată câteva feluri în care Profetul David o descrie pe Fecioara Maria: „Muntele lui Dumnezeu în care a binevoit Dumnezeu să locuiască“, „Chivotul sfinţirii pentru odihna Domnului“, „Sionul care a plăcut lui Dumnezeu şi pe care Şi l-a ales drept sălaş“.

Mama Sfântului Ioan Botezătorul, Sfânta Elisabeta, care era verişoară cu Fecioara Maria, a recunoscut în ea pe Maica lui Hristos, după semnul că pruncul – Înaintemergătorul încă nenăscut – i-a săltat în pântece de bucurie când a apărut Fecioara în pragul casei ei, ocazie cu care i-a adresat cuvintele celebre: „Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecului tău!“ Fecioara Maria a spus atunci şi cuvinte profetice despre sine, dar şi cuvinte care transcend situaţia sa şi răsfiră peste lume o adâncă învăţătură despre raportul corect dintre om şi Dumnezeu: „Măreşte sufletul meu pe Domnul.

Şi s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu, că a căutat spre smerenia roabei Sale. Că, iată, de acum mă vor ferici toate neamurile. Că mi-a făcut mie mărire Cel Puternic şi sfânt este numele Lui. Şi mila Lui în neam şi în neam spre cei ce se tem de El. Făcut-a tărie cu braţul Său, risipita pe cei mândri în cugetul inimii lor. Coborât-a pe cei puternici de pe tronuri şi a înălţat pe cei smeriţi, pe cei flămânzi i-a umplut de bunătăţi şi pe cei bogaţi i-a scos afară deşerţi. A sprijinit pe Israel, slujitorul Său, ca să-şi aducă aminte de mila Sa, precum a grăit către părinţii noştri, lui Avraam şi seminţiei lui, în veac“ (Luca 1, 46-55).

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
Articole