Cateva sfaturi de la psihologi pentru momentele in care nu-ti poti stapani nervii

Cateva sfaturi de la psihologi pentru momentele in care nu-ti poti stapani nervii

Publicat de Larisa Moldovan pe 12 April 2018 in Dezvoltare Personala

Imaginați-vă: Sunteți față în față cu o persoană care literalmente turbă de mânie și țipă la dumnevoastră; iar tot ce doriți este să îi răspundeți cu aceeași monedă…Problema constă în faptul că țipând nu veți obține nici un rezultat. Atunci cum putem să ne menținem pacea interioară?

Haideți să căutăm cele mai relevante răspunsuri și să clarificăm cum să vă controlați mânia, care este greșeala principală, cum să o corectați, astfel încât să fiți fericiți nu doar dvs., ci și cei din jurul vostru.

Suprimarea furiei reprezintă cu siguranță o idee rea

În acest caz, dumnevoastră doar mârâiți printre dinți: „totul este bine“ și încercați să continuați lucrul început. Vestea bună este că acest comportament ascunde furia, însă numai față de cei din jur, dar propriile emoții se întețesc.

Încercările de opri lacrimile nu fac ca ele să dispară, ci cresc dorința de a izbucni în final. Ce se întâmplă în capul vostru când încercați să suprimați furia? O adevărată furtună!

Dumnevoastră încetați să simțiți emoțiile pozitive, dar nu și cele negative. Totodată, suprimarea emoțiilor necesită o anumită voință și putere, și după cum știm, încetează într-un mod obișnuit. Din această cauză, persoanelor care își ascund emoțiile, tind spre situația de a regreta mai târziu un cuvânt spus din inimă anterior.

Deci, dacă nu e bine să ne închidem în noi, atunci putem să ne exprimăm liber emoțiile. Este greșit. Nu dați frâu liber mâniei.

Exprimarea furiei va intensifica explozia emoțională. O exprimare controlată și constructivă este posibilă, dar fără ca să aruncați mânia peste interlocutor, deoarece fiecare cuvânt va intensifica durerea.

Care este soluția? Va ajuta oare sustragerea atenției de la problemă?

Ajută! Resursele energetice ale creierului sunt limitate, și atunci când vă distrageți atenția către altceva, creierul nu reușește să se concentreze constant și inutil asupra situațiilor neplăcute.

Această metodă funcționează și în cazul altor emoții puternice, de exemplu, mânia.

Este destul de dificil să vă sustrageți atenția spre altceva, când cineva vă strigă în față. Însă există o soluție.

Supraestimarea

Încă o dată imaginați-vă situația cum cineva strigă la dumnevoastră în zadar. Iar unica dorință este de a-i răspunde în același mod.

Dar ce se va întâmpla dacă vi s-ar spune că acest om a avut o tragedie sau o mare pierdere în noaptea trecută? Cel mai probabil nu veți fi afectat de mânia acestuia, însă lați compătimi.

Ce s-a schimbat? Chiar nimic! Doar un mic început care vi l-ați expus, a modificat concepția despre situația creată.

Nu vă deranjați de ceea ce se întâmplă, ci de propriile gânduri! În alte situații similare gândiți-vă că „Eu nu sunt de vină aici. Are doar o zi proastă”.

De îndată ce vă schimbați modul de apreciere a situației, creierul își schimbă emoțiile față de aceasta.

Experții explică că emoțiile noastre depind de preconcepțiile asupra lumii înconjurătoare, iar orice schimbare a viziunii, schimbă și propriile emoții.

În acest fel, dacă ne spunem că persoana are doar o zi proastă, atunci punctul de vedere asupra realității se va modifica, iar emoțiile negative vor fi înlocuite cu cele pozitive.

Mai mult ca atât, această modalitate vă permite să scăpați de furie fără a o suprima, și, prin urmare, va lipsi frica de explozie. Nu va mai trebui să regretați cuvintele rostite la mânie.

Concluzie finală

Pentru a scăpa de furie trebuie:

Să nu suprimați furia. Chiar dacă cei din jur nu văd manifestările acesteia, ei simt starea dvs. și relația devine mai ostilă.
Nu vă înșelați exprimându-vă nemulțumirea peste cei din jur, încercați să vă redați emoțiile calm și constructiv.
Evaluați situația spuneți-vă: „Nu sunt de vină. El are doar o zi proastă.“
Există situații când interlocutorul dvs. vă deranjează în mod intenționat, atunci nu rămâne decât să vă suprimați furia pentru a nu agrava emoțiile. Iar uneori, reevaluarea situației vă ajută să vă modificați emoțiile și să simțiți compătimire, compasiune și înțelegere.

Ultimul pas pentru stabilitatea relației este Iertarea.

De aceasta aveți nevoie dumnevoastră, nu interlocutorul. Amintiți-vă vechea zicală:

Dacă țineți mânia sau supărarea pe cineva, este la fel cu a bea otravă, gândindu-vă că va muri altcineva.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!