De câte ore de somn are nevoie un organism, în funcție de varsta lui biologică

De câte ore de somn are nevoie un organism, în funcție de varsta lui biologică

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 April 2023 in Sanatate

Ai observat cum te simți mereu obosită și nu reușești să îți duci la bun sfârșit toate activitățile propuse pentru ziua respectivă? Ei bine, s-ar putea să nu acorzi suficient timp somnului. Dacă îți spui că nu ai timp pentru odihnă, îți găsești doar o scuză și îți pui în pericol sănătatea organismului. Chiar dacă crezi că o cană mare de cafea sau mai multe băuturi energizante te vor ajuta să depășești starea de oboseală, de fapt, acestea nu pot înlocui beneficiile somnului.

În cele ce urmează, vei afla cum ar trebui să arate programul tău de somn și cel al celor din familie, în funcție de vârsta fiecăruia. Este important să știi câte ore de somn necesită organismul, în funcție de vârsta biologică.

Există diverse teorii referitoare la durata somnului, începând de la cele care susțin că 8 ore sunt suficiente pentru un adult, până la cele care spun că organismul ar trebui să beneficieze de cât mai multe ore simte nevoia. Însă, practica arată că, indiferent de teorie, lipsa somnului poate duce la o serie de probleme, precum instalarea depresiei sau anxietății, scăderea capacității de memorare și atenție, creșterea apetitului și apariția problemelor de greutate, precum și riscul dezvoltării afecțiunilor cardiovasculare sau diabetului. De asemenea, conducerea mașinii într-o stare de oboseală poate cauza accidente.

Pentru a evita aceste probleme, este important să respecți regulile unui program de somn adecvat. Totodată, trebuie să îi ajuti și pe ceilalți membri ai familiei să își respecte numărul de ore de somn necesare, în funcție de vârsta lor biologică.

Iată câteva sugestii importante de care ar trebui să ții cont pentru a beneficia de un somn odihnitor și sănătos:

Un nou-născut are nevoie de aproximativ 10 ore de somn pe noapte și încă 3 ore în timpul zilei, în funcție de nevoile sale organismului.

Copiii preșcolari ar trebui să aibă un program de somn de 9-10 ore pe noapte, iar somnul de peste zi ar trebui să fie de cel puțin 2 ore.

Școlarii ar trebui să doarmă până la 11 ore pe noapte pentru a-și odihni creierul, care depune un efort considerabil pentru a acumula cunoștințe pe timpul zilei, acest proces putând duce la oboseală accentuată.

Adulții ar trebui să doarmă între 7 și 8 ore pe noapte pentru a-și menține sănătatea și a fi productivi în timpul zilei.

Există, de asemenea, cazuri particulare în care este necesar un program de somn extins. Femeile însărcinate, de exemplu, trec prin diverse schimbări hormonale și pot avea nevoie de mai mult somn. În cazul adulților în vârstă de peste 60 de ani, aceștia necesită cel puțin 7 ore de somn pe noapte.

Calitatea somnului este la fel de importantă ca și durata acestuia. Degeaba urmezi un program de somn corect din punctul de vedere al orei la care adormi și al duratei acestuia, dacă ai un somn agitat, cu coșmaruri sau cu episoade de apnee. Problemele de acest gen trebuie rezolvate pentru a te bucura de o odihnă optimă și de beneficiile sale pentru sănătatea ta.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!