Cate ore de somn ai nevoie in functie de varsta pentru a avea un corp sanatos

Cate ore de somn ai nevoie in functie de varsta pentru a avea un corp sanatos

Publicat de Larisa Moldovan pe 10 April 2020 in Sanatate

Cu toții iubim somnul, dar dacă stai să te gândești, el este un lucru destul de ciudat pe care îl facem cu toții. De asemenea, el poate fi destul de înspăimântător din când în când dacă te gândești ce se întâmplă dacă dormi prea mult sau prea puțin și nu mai menționez despre coșmaruri.

Există numeroase persoane care se trezesc în mijlocul nopții și pur și simplu nu se pot mișca. Doar imaginează-ți, adormi și apoi deschizi ochii fără vreun motiv și nu te mai poți mișca. Există de asemenea și alte lucruri curioase care ni se întâmplă în timpul somnului.

Somnul este un lucru pe care cu toții trebuie să îl practicăm și ne este în afara controlului propriu. Este un mod perfect prin care ne putem relaxa și ne putem încărca bateriile pentru a doua zi. Nu mai este nevoie să spunem că o relație bună cu somnul este cheia sănătății.

Există numeroase afecțiuni legate de somn și de cele mai multe ori ele nu sunt atât de serioase pe cât am crede. Dar pentru a avea o viață sănătoasă, este necesar să dormim bine și să ne relaxăm pentru a ne reface neuronii.

Cei mai mulți oameni nu știu care este durata necesară de somn pentru fiecare categorie de vârstă și sinceri să fim și noi am aflat de curând, abia după ce ne-am documentat cu privire la asta. Conform profesorilor de la Harvard, cheia unei vieți lungi și sănătoase constă în respectarea programului de somn.

Charles Czeisler este un profesor de la Universitatea Harvard și împreună cu o echipă de specialiști, a realizat o cercetare care să dovedească durata de somn a unei persoane în funcție de vârsta pe care o are. Noi am aflat rezultatele și am decis să le împărtășim și cu tine.

1. Nou născuții

Nou născuții, bebelușii cu o vârstă cuprinsă între 0-3 luni au nevoie de 14-17 ore de somn pe zi pentru ca trupul lor să funcționeze corect și pentru ca ei să își mențină starea de sănătate necesară.

2. Bebelușii

Bebelușii care se încadrează în categoria de vârstă 4-11 luni au nevoie de o durată mai mică cu câteva ore decât nou născuții. Este recomandat ca ei să doarmă 12-15 ore în fiecare zi.

3. Copiii

Copii care au vârsta cuprinsă între 1 și 2 ani trebuie să doarmă pe o perioadă de 11-14 ore în fiecare zi.

4. Preșcolarii

Preșcolarii, adică acei copii care au vârstele cuprinse în intervalul de 3-5 ani, trebuie să doarmă aproximativ 10-13 ore în fiecare zi.

5. Școlarii

Copiilor cu vârstele cuprinse între 6 și 13 ani le este recomandat de către specialiști să doarmă în fiecare zi între 9 și 13 ore.

6. Adolescenții

Adolescenții cu vârstele cuprinse între 14 și 17 ani sunt sfătuiți să doarmă între 8 și 10 ore pe zi.

7. Tinerii

Tinerii, adică persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani ar trebui să doarmă într-un interval cuprins între 7 și 9 ore.

8. Adulții

Cei care se încadrează în categoria de vârstă 26-65 de ani sunt sfătuiți să doarmă maxim 9 ore în fiecare noapte, numărul recomandat fiind de 7 ore.

9. Seniorii

Seniorilor le este recomandat să își reducă durata de somn la doar 7-8 ore în fiecare noapte.

Asigură-te totuși că beneficiezi de suficient somn deoarece lipsa acestuia îți poate afecta starea generală a sănătății și mai ales sănătatea inimii. Bineînțeles dacă ai probleme cu somnul și te chinui să dormi, ar trebui să mergi la medic pentru a primi un tratament pentru asta.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!