Cat de usor ne gasim fericirea in lucrurile simple insa nu suntem atenti la asta

Cat de usor ne gasim fericirea in lucrurile simple insa nu suntem atenti la asta

Publicat de Larisa Moldovan pe 1 March 2018 in De Suflet

“O sămânță de îndoială, frică sau neîncredere, plasate în minte, va produce rezultate înrudite.”

E adevarat ca este foarte greu sa definim fericirea, ea este diferita pentru fiecare dintre noi, insa anumite studii, cercetari si fapte, ne demonstreaza ca oamenii isi pot ridica aceasta stare de bine in diverse moduri.

Cu siguranta toti dorim sa fim fericiti, iar aceasta stare este chiar usor de obtinut. Trebuie doar sa inveti organismul sa produca o cantitate mare de hormoni ai fericirii, denumite endorfine.

Acestea sunt capabile sa inhibe durerea, diminuand anxietatea si marind senzatia de fericire. Descopera ce trebuie sa faci ca sa ai o stare de spirit mai buna si vei putea sa profiti din plin de fiecare clipa:

1. Mediteaza – A fost dovedit faptul ca persoanele care fac yoga reusesc sa reduca stresul si anxietatea. Fa si tu un exercitiu simplu: Inchide ochii si respira linistit timp de cateva minute. Incearca sa nu te mai gandesti la nimic si vei observa ca te vei simti mai bine.

2. Contabilizeaza micile bucurii din fiecare zi – Profesorul Martin Seligman, de la Universitatea din Pennsylvania, a demonstrat ca oamenii care isi noteaza seara pe o simpla foaie de hartie ori intr-un jurnal personal trei lucruri bune care li s-au intamplat in decursul fiecarei zile sunt cu mult mai fericiti decat cei care nu se preteaza la astfel de contabilitati sufletesti. Nu este vorba neaparat despre mari si marcante evenimente. Chiar si zambetul radiant adresat tie de catre tovarasul de viata pentru ca i-ai daruit o floare poate constitui unul din cele mai benefice lucruri dintr-o zi a saptamanii!

3. Incearca mereu ceva nou – Persoanele care se lasa in voia unor mari / mici aventuri, nu se sfiesc sa incerce noi experiente de viata. Au obiceiul de a se indeparta zilnic de obiceiurile si tabieturile lor si sunt cu mult mai implinite decat cele care se lasa in voia rutinei. Acestea sunt concluziile unui studiu stiintific ce pune, totodata, accentul asupra faptului ca lucrurile noi prin care trecem ne mentin mintea treaza, stimuland undele cerebrale.

4. Pastreaza in minte fericirile viitoare – Simplul fapt de a anticipa bucuriile viitoare ale existentei reprezinta o sursa sigura de fericire. Stiinta nu inceteaza a scoate in evidenta ca, in tiparul naturii umane, imaginarea unor benefice evenimente din viitor ne poate face extrem de fericiti. Anticiparea unei programate cine romantice sau a unei sarbatori apropiate ne aduce sufletul in pragul extazului!

5. Inconjoara-te de ….albastru! – Cercetatorii de la Universitatea din Sussex au aratat ca expunerea cat mai mare la culoarea albastra sprijina „marirea increderii in sine, reducerea stresului, si intensificarea simtamantului de fericire”. Atunci cand albastrul ne inconjoara cu prisosinta, undele noastre cerebrale se inscriu in modelul stiintific consacrat al fericirii. Se pare ca aceasta culoare ne optimizeaza atitudinea fata de viata din pricina faptului ca stramosii nostri erau extrem de incantati de albastrul cerului dupa-amiezii si al inserarii, avand sentimentul unei zile implinite si perspectiva unei nopti cu un somn adanc si sanatos.

6. Pune-ti in fata niste teluri cat mai clare stabileste obiective – Psihologul Jonathan Freedman pretinde ca oamenii ce nu inceteaza sa-si stabileasca niste obiective – pe termen lung sau scurt – sunt mai fericiti decat cei ce nu se gandesc deloc la viitor. Neurologul Richard Davidson de la Universitatea din Winscosin a descoperit ca straduinta de a urma un tel nu numai ca ne activeaza sentimentele pozitive, dar ne si suprima simtamintele negative.

7. Inceteaza sa-ti aperi punctele de vedere! – Doctorul Deepak Chopra, autor al cartii „The Ultimate Happiness Prescription: 7 Keys to Joy and Enlightenment” (Recomandarile esentiale ale iluminarii: 7 cai de catre bucurie si iluminare) sustine ca mentinerea unei atitudini neutre in viata de toate zilele este cea mai buna metoda de a-ti mentine o perspectiva fericita asupra existentei. „Daca incetezi sa iti aperi punctele de vedere,” spune Chopra, „poti sa nu-ti mai risipesti 99% din energie, simtindu-te astfel mai fericit.”

8. Dormi cel putin sase ore pe noapte – Un somn neintrerupt de macar sase ore si 15 minute pe noapte are darul de a face oamenii foarte fericiti. Aceasta este concluzia unui alt studiu britanic. In cadrul acestei cercetari, li s-a cerut adultilor cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani sa isi evalueze nivelul de fericire pe o scala de la 1 la 5. Cei care obisnuiau sa doarma profund cel putin 6 ore si 15 minute in fiecare nopate s-au dovedit a fi cei mai fericiti.

9. Asigura-te ca ai cel putin 10 buni prieteni – Adultii care declara ca au cel ptuin 10 prieteni adevarati se simt mult mai fericiti decat cei care se pot lauda numai cu cinci sau chiar mai putin autentici amici. Aceasta este constatarea unei cercetari de la Universitatea din Nottingham.

10. Chiar daca nu esti, prefa-te ca esti fericit – In pofida unor triste realitati, a faptului ca esti cumva coplesit de necazuri, daca iti impui sa te simti fericit pari a fi sprijinit sa te simti mai bine. Mai multe studii au concluzionat ca simplul gest de a zambi ii poate face pe oameni sa se simta fericiti.

11. Gaseste-ti un partener de cuplu – Relatiile noastre cu oamenii importanti pentru noi au un imens ecou asupra starii noastre de fericire ori nefericire. Conform unei cercetari stiintifice de la Universitatea din Cornell, oamenii care au un partener de viata sunt mult mai fericiti decat cei singuri. Chiar si daca casnicia lor nu este cu adevarat implinita, tovarasii de viata tind a se simti mult mai bine decat persoanele ce se resemneaza sa traiasca in solitudine.

Oricum, cu cat este mai strans atasamentul afectiv reciproc, cu atat mai fericiti sunt oamenii desprinsi de singuratate.

Pe tine ce te face fericit? Lasa un comentariu mai jos cu lucrurile care pe tine te ajuta sa fii fericit.

Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!