Câinii pot înțelege ceea ce le spui. Iată ce spun specialiștii

Câinii pot înțelege ceea ce le spui. Iată ce spun specialiștii

Publicat de Larisa Moldovan pe 12 November 2020 in CuriozitățiLifeStyleViata

Un nou studiu a constatat că creierul unui câine procesează vorbirea în același mod ca un om, înțelegând semnificațiile cuvintelor, precum și tonul acestora, potrivit New York Times.

Cercetătorii au pus 13 câini într-un aparat RMN și în timpul analizei aceștia vorbeau cu ei. Au vorbit câinilor folosind o varietate de cuvinte și intonații – cuvinte pozitive cu intonație pozitivă, cuvinte negative cu intonație pozitivă și câteva cuvinte pozitive fără intonație.

Ei au descoperit că emisfera stângă a câinilor a captat semnificația cuvintelor, indiferent de intonație, asociind cuvintele cu experiențe pozitive sau negative. Acesta este practic modul în care oamenii reacționează la vorbire.

„Acest lucru arată că pentru câini, laudele plăcute pot funcționa foarte bine ca recompensă, dar funcționează cel mai bine dacă ambele, cuvinte plus intonație se potrivesc”, scrie șeful de studiu A. Andix. „Așadar, câinii nu numai că înțeleg ce spunem și cum o spunem, dar pot combina și cuvinte pentru a interpreta corect ceea ce înseamnă cu adevărat.”

Cuvintele pozitive rostite pe un ton pozitiv au declanșat o activitate intensă în centrele creierului de recompensă. Toate celelalte condiții au condus la o acțiune semnificativ mai mică și totul a fost la același nivel. Expresia „băiat bun” spusă pe un ton neutru și „bravo” spusă pe un ton pozitiv sau neutru au primit același răspuns.

Acest lucru nu înseamnă că câinele nu va da din coadă și nu va arăta fericit atunci când spui „nesimțitule” cu o voce fericită. Dar câinele se uită la limbajul corpului și la ochii tăi și poate începe să-și dea seama că „nesimțitule” este un cuvânt de laudă.

Din perspectiva evoluției limbajului, rezultatele arată că abilitatea de a procesa sensul și emoțiile în diferite părți ale creierului și de a le lega între ele nu este unică pentru oameni. Această abilitate s-a dezvoltat la animale cu mult înainte ca oamenii să înceapă să vorbească.

Brian Hare, un antropolog de la Universitatea Duke care nu a fost implicat în studiu, a spus că a considerat experimentul un succes și a sugerat că formarea emisferelor dreapta și stângă în procesarea informațiilor a început cu mult înainte de limbajul uman.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!