Ca sa fii impreuna cu cineva trebuie mai intai sa fii impreuna cu tine!

Publicitate

Atunci cand ne iubim pe noi insine si cautam fericirea inauntrul nostru, persoana de care avem nevoie vine ea in intampinarea noastra.

Cititi un text extrem de valoros apartinandu-i lui Paul Ferrini, un vizionar al spiritualitatii si autor a peste 50 de carti inspirationale despre iubire, iertare si vindecare emotionala. Textul este un fragment extras din cartea “Linistea Inimii” si care ne invata cum sa ne iubim pe noi insine astfel incat sa ne angajam in relatii benefice noua, evitand suferinta cauzata de relatiile nepotrivite.

Fragment de Paul Ferrini: Cand stii cum este „sa fii impreuna” cu tine insuti, nu mai e atat de dificil „sa fii impre­una” cu celalalt
Multi dintre voi cred ca relatiile ii vor face fericiti. Nimic nu e mai departe de adevar. Promisiunea implinirii prin relatii es­te o farsa cruda.

Veti descoperi acest lucru destul de curand.

Exista un singur mod prin care puteti gasi implinire adevarata in viata si acesta este sa invatati sa va iubiti si sa va acceptati pe voi insiva. Avand acest fundament, relatia inceteaza de a mai fi traumatizanta. Asta, poate, pentru ca nu se mai asteapta atat de mult de la ea. Cand stii cum este „sa fii impreuna” cu tine insuti, nu mai e atat de dificil „sa fii impre­una” cu celalalt.

Dar daca viata ta este o indepartare de sine, cum poti sa te astepti ca o relatie sa prinda radacini? Pur si simplu, nu e cu putinta. Tot ceea ce obtii este o inclestare de aripi pe un cer innorat. In vremurile de acum, cand se distruge structura familiei pe toate planurile, din ce in ce mai multi oameni se zbat sa nu le fuga pamantul de sub picioare. Ritmurile existentiale de acceptare si iubire au fost distruse.

De-abia daca se mai gaseste un pic de incredere in inimile majoritatii oamenilor. Acest lucru se intampla, ori de cate ori moare ce e vechi si se naste ceva nou. Este o perioada de traume si tranzitie.

Recunoaste acest adevar. Nu cauta fericirea in afara ta, in vremuri foarte traumatizante. Ceea ce vei gasi, va fi mai mult decat te-ai asteptat. Durerea ta iti ajunge. Nu o exacerba, preluand suferinta celuilalt.

Daca vrei sa dansezi impreuna cu altcineva, fixeaza-ti mai intai radacinile. invata sa-ti auzi indrumarile interioare. Dialogheaza cu copi­lul suferind si cu gazda divina dinauntrul tau. Aplica asupra ta iertarea si compasiunea. Fii in experienta ta si invata din ea. Ramai in ritmul vietii tale. Fii deschis catre ceilalti, dar nu te abate din drum ca sa-i gasesti. Cei care stiu sa danseze vor veni in intampinarea ta. Nu va fi vorba de o lupta si, fara nici un efort, iti vei gasi companionul.

Asa trebuie sa stea lucrurile. Daca intre tine si partenerul tau exis­ta o relatie de pace, te afli in relatia corecta. Daca nu, atunci relatia este nepotrivita sau prematura.

Publicitate

Relatiile nepotrivite exacerbeaza tiparele de abuzuri din trecut. In­vatatura pe care o obtii din astfel de intalniri este dureroasa. Se poate fa­ce si trebuie sa se faca o alegere mai buna. Dar, pentru ca aceasta alegere mai buna sa se faca, trebuie sa fii in stare sa ceri fara sovaire ceea ce vrei. Daca il lasi pe celalalt sa dicteze termenii relatiei, sa nu fii surprins daca nu te vei simti respectat. Stii ce este bine pentru tine si ce nu. Spune de ce anume ai nevoie, rosteste adevarul si fii ferm in hotararea de a te vin­deca. Numai prin hotararea de a te respecta si cinsti pe tine insuti, poti atrage un partener care vrea sa faca acelasi lucru.

Acestea sunt adevaruri simple. Dar ele nu sunt practicate. Iarasi si iarasi, faci compromisuri, joci dupa cum iti canta altii si te tradezi pe tine insuti. Deja ar trebui sa te fi saturat de a repeta aceeasi lectie si de a-ti adanci ranile.

Iti voi spune pe cat de clar pot: daca nu stii cum sa ai grija de tine insuti si daca nu vrei sa o faci, nimeni altcineva nu o sa aiba grija de tine. Lipsa ta de dragoste si de abnegatie fata de tine insuti atrage in campul tau vibrational oameni cu lectii similare. Atunci, pur si simplu, veti oglin­di unul pentru celalalt acea lipsa de intelegere de sine si de devotament fata de propria persoana.

Devotamentul fata de altul este imposibil, fara ca mai intai sa te devotezi tie insuti. Acesta este un lucru important. Cei care incearca sa actioneze intr-un mod lipsit de dragoste de sine pun caruta in fata boilor. Mai intai iubeste-te pe tine insuti si apoi poti sa treci dincolo de aceasta. Ceea ce sugerez eu nu este egoism. Este capitulare suprema in fata divinului launtric.

Cel iubit ia nastere odata cu devotamentul fata de sine. El sau ea se manifesta in afara, de indata ce acest devotament este demn de incre­dere, in acel moment, devotamentul exterior si cel interior merg mana in mana. Atunci cand il preamaresti pe cel iubit, preamaresti sinele divin care traieste in multe trupuri. Aceasta este o relatie sacra.

Putini il intalnesc pe cel iubit in aceasta viata, deoarece putini au invatat sa se aprecieze si sa se cinsteasca pe ei insisi si sa se vindece di­nauntru in afara. Dar tu poti sa fii unul dintre acesti putini, daca vrei sa te dedici propriei vindecari. Hotaraste-te sa o faci si cel iubit afla acest lucru.

Fa un juramant simplu: “jur ca in nici una dintre relatiile mele nu ma voi mai trada sau agresa pe mine insumi. Voi comunica in mod cin­stit ceea ce gandesc si ceea ce simt. cu compasiune fata de ceilalti, dar fara niciun fel de atasament fata de modul in care el sau ea imi primesc comunicarea. Am convingerea ca, spunand adevarul si respectandu-ma pe mine insumi, ma aflu in comuniune cu cel iubit. Nu voi mai incerca sa fac in asa fel incat „lucrurile sa mearga” in cadrul unei relatii, sacrificandu-ma pe mine insumi, pentru a incerca sa indeplinesc nevoile parte­nerului meu.”

Sursa: Paul Ferrini, cartea Linistea Inimii

Facebook arata articolele doar persoanelor care sunt interesate. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet

Mici secrete ale fericirii pe langa care trecem fara sa realizam

Publicitate

Când dăruieşti cuiva drag un cadou, de obicei faci aceasta cu anumite intenţii bine definite. Un casetofon stereo, de exemplu, este însoţit de o broşură cu instrucţiunile de utilizare, o maşină de asemenea va fi înzestrată cu un manual de folosire.

În cazul de faţă, viaţa ta este un cadou nebănuit. De felul în care acţionezi depind multe în viaţa ta. Doreşti tu să ştii cum să îţi faci viaţa mult mai bună? Sau, altfel spus, cu adevărat foarte bună? Pentru aceasta trebuie ca în tine să nu mai fie nelinişte, supărare, teamă, egoism, gelozie, refulări, iritare, resentimente, plictiseală. Suferinţă, nefericire, ignoranţă, căci toate acestea te vor face să fii în rezonanţă cu stări energetice corespondente din univers care îţi vor întreţine mereu aceste stări dureroase.

Probabil tu nu crezi că aşa ceva este posibil, nu-i aşa?

Află atunci că pentru fiinţa umană totul este cu putinţă, deşi nu totul este permis. Neîncrederea ta există numai fiindcă nu ţi s-au revelat niciodată până acum direcţiile după care să te ghidezi, ca să reuşeşti să fii cât mai des fericit. Acţionează însă cu tenacitate chiar acum, căci adesea oamenii se împiedică de adevăr, dar se ridică şi merg mai departe nemodificaţi.

Primul pas care te va ajuta imens să realizezi aceasta, este să înţelegi că modul în care tu încerci acum să îţi faci viaţa mai bună, te va face aproape întotdeauna să oscilezi între o fericire trecătoare şi nefericire.

Dacă tu nu eşti aproape în mod constant fericit, sau cu alte cuvinte, cam tot timpul – înseamnă că treci prin viaţă aşa cum trece gâsca prin apă, fără să beneficiezi aproape deloc de potenţialul latent gigantic cu care fiecare dintre noi este totuşi înzestrat la naştere.

Cunoşti măcar o singură persoană pe care tu o ştii că este în permanenţă fericită şi la care să te poţi raporta ca fiind un model? Dacă da, fii sigur că acea persoană îşi foloseşte într-o oarecare măsură “conştiinţa”, sau altfel spus supramentalul. Persoanele care îşi folosesc în mod constant “conştiinţa superioară” nu resimt niciodată stări penibile ca: dezamăgire, egoism, neîmplinire, suferinţă.

Ştii că şi tu tragi din greu să ajungi la liman. Noi ştim chiar mai mult decât tine, că tu eşti o persoană bine intenţionată. Oare ce nu este în regulă în cazul tău?

Persoanele care sunt nefericite, cel mai adesea nu ştiu de ce sunt nefericite. Dacă ar şti de ce le apare nefericirea, multe ar începe imediat să-şi corecteze această situaţie, pentru a fi fericite la rândul lor. Dar ele nu o fac tocmai… pentru că nu cunosc cauzele nefericirii lor.

Cauza nefericirii nu este niciodată un mister decât pentru cel ignorant şi inert care se abandonează în “voia” sorţii. Ea este chiar foarte evidentă pentru acela care poate să vadă şi să simtă empatic. După ce ai citit aceste rânduri, probabil eşti gata să studiezi cauza nefericirii – a întregii nefericiri – astfel încât să reuşeşti să fii fericit aproape tot timpul. Da, aproape tot timpul… Chiar şi în situaţiile care înainte te făceau să te simţi cel mai nenorocit om (boala, lipsa banilor, calamităţi de tot felul, pierdere a fiinţei iubite, abandon, moartea celor apropiaţi, etc., etc.).

Eşti gata acum să înţelegi şi mai ales să aplici practic aceste principii? Metoda ţi se va părea probabil prea simplă şi datorită superficialităţii s-ar putea să o ignori mult prea repede, înainte de a te convinge de valoarea ei. Citeşte deci cu atenţie şi nu te grăbi să treci peste aceste rânduri fără să înţelegi cu adevărat în ce mod se potriveşte ceea ce descoperi, condiţiilor specifice ale propriei sale vieţi.

Este important să avem în vedere încă de la început că, a pune în practică aceste principii nu este chiar aşa de simplu, toate acestea necesitând cel mai adesea un bărbat puternic sau o femeie puternică, la care există curiozitate, perseverenţă şi răbdare. Merită totuşi să încerci. În afara nefericirii nu ai nimic de pierdut.

Iată deci primul secret:

În general tu, automat, te confrunţi cu stări mai mult sau mai puţin intense de nefericire, atunci când persoanele sau situaţiile din jurul tău nu se potrivesc deloc aşteptărilor tale anticipative.

Cu alte cuvinte, trebuie să devii conştient că aşteptările tale îţi determină adeseori nefericirea. Dorinţele tale neîmplinite te fac cel mai adesea să suferi – nu lumea, nu oamenii din jurul tău, ci chiar propria ta persoană! Să numim acum aceste dorinţe şi aşteptări fantasmagorice, “înlănţuiri”.

Publicitate

O înlănţuire este ceva eronat şi halucinant ce condiţionează atât mintea cât şi trupul şi dacă nu este satisfăcută automat va atrage după sine o emoţie negativă… supărare, teamă, gelozie, nelinişte, resentiment, tristeţe, etc., etc.
Toate dorinţele noastre neîndeplinite sunt înlănţuiri şi toate înlănţuirile sunt întreaga şi singura cauză a nefericirii noastre!!!

Ce te face oare să reacţionezi automat întocmai ca un robot şi să devii imediat neliniştit dacă lumea exterioară nu se potriveşte cu reprezentarea ta fantezistă sau altfel spus cu programul tău interior, eronat elaborat? Ai de gând ca întotdeauna să laşi lumea şi oamenii din jurul tău să-ţi manipuleze în mod insidios viaţa? Vrei să te abandonezi ca şi până acum în “voia” destinului, lăsând în mod prosteşte ca fericirea ta să depindă în totalitate doar de lumea exterioară?

Dacă vei ajunge să fii armonios structurat lăuntric şi lucid, lumea exterioară se va reflecta transformată în tine şi nu va mai putea niciodată să te facă să devii nefericit. Numai tu poţi – datorită ignoranţei şi imaginaţiei tale haotice – să-ţi creezi nefericirea.

Un exemplu: Nu trebuie să te superi niciodată dacă cineva te critică vehement. Este bine să ştii că nu există în Univers nici o lege care să te determine să îţi fie frică de ceva sau cineva şi care să-ţi provoace teama, furia sau o anumită stare de neadaptare. Tu nu trebuie de asemenea să te superi dacă persoanele din jurul tău nu fac totdeauna ceea ce au promis.

Probabil că ţi-ai dedicat întreaga viaţă încercând de unul singur să transformi lumea exterioară pentru a putea fi tu lăuntric fericit. Analizând toate acestea acum, retrospectiv, consideri că oare ai reuşit? Eşti tu oare fericit aproape tot timpul? Ai reuşit pe deplin să controlezi lumea într-o asemenea măsură, încât aceasta să nu mai poată să te facă nefericit, astfel ca nici în viitor să nu se mai poată niciodată întâmpla aceasta?

Eul tău lăuntric îţi va permite să realizezi adesea prin analiză obiectivă, că nu oamenii din jurul tău te fac să te simţi nefericit de cele mai multe ori. Tu eşti cel care te faci pe tine însuţi nefericit! Datorită modului tău greşit de gândire şi acţiune care operează prin fantezia ta dezlănţuită şi amăgitoare.

Când vei ajunge să înţelegi şi să aplici cât mai des practic ştiinţa de a fi fericit, vei realiza cu luciditate că sunt:

1) evenimente exterioare obiective şi

2) programul tău predominant interior ce determină reacţia sau răspunsul tău la toate evenimentele exterioare.

Fii cât mai lucid întotdeauna. Viaţa este un misterios joc divin. Tu ştii cum este viaţa – câteodată câştigi, dar alteori pierzi. Atunci când pierzi destul de des datorită implicării exagerate şi iluziilor, tu poţi să generezi multă suferinţă în viaţa ta. Aceasta se întâmplă cel mai adesea pentru că nu ţi-ai antrenat biocomputerul (mentalul tău), ca să nu apară în mod automat în tine furie, teamă, gelozie sau nefericire, atunci când oamenii, situaţiile sau lucrurile din jurul tău nu se potrivesc cu programul imaginat pe care l-ai creat şi l-ai depozitat în mintea ta…

Probabil că până acum nimeni, niciodată nu ţi-a explicat cum poţi să-ţi foloseşti mai bine extraordinarul tău biocomputer (mentalul), pentru a îndeplini orice operaţiune prompt şi bine; de altfel tu ştii că orice computer implică o anumită iscusinţă pentru a-i utiliza în totalitate minunatele caracteristici pe care el are incluse în vederea efectuării anumitor operaţii specifice.

Societatea în care ai fost educat şi crescut te-a făcut probabil şi pe tine să crezi că, cu adevărat “câştigi” şi eşti capabil să trăieşti o viaţă fericită numai dacă ai:

-mai mulţi bani…

-sau mai mult prestigiu

-sau mai multe cunoştinţe teoretice

-sau mai multe hobby-uri

-sau mai mulţi prieteni

-sau mai multă “marfă” pe care să o cumperi din magazine.

Ai acumulat probabil multe bunuri materiale “marfă”, nu este aşa? Ei, acum poţi spune că eşti cu adevărat întotdeauna fericit? Chiar întotdeauna? Eşti cu adevărat mereu îndrăgostit de viaţă? Eşti îndrăgostit de faptul de a saluta fiecare nouă zi a vieţii tale?

Orice zi poate fi pentru tine o feerică sărbătoare… Fiecare nouă zi poate fi pentru tine o aventură fascinantă. Hai să reînvăţăm să ne bucurăm de fiecare nouă zi ca nişte copii… Întotdeauna! Şi sub toate formele care ne stau în putinţă!

Fragment din volumul “Fericirea pentru fiecare” de profesor yoga Gregorian Bivolaru

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet