Bunele maniere ar trebui sa le cunoasca toata lumea. 16 Reguli noi de care sa tii cont

Bunele maniere ar trebui sa le cunoasca toata lumea. 16 Reguli noi de care sa tii cont

Publicat de Larisa Moldovan pe 1 January 2020 in Dezvoltare Personala

Societatea e in continua schimbare asa ca si regulile de eticheta trebuie actualizate. Codul bunelor maniere in varianta clasica nu se va schimba niciodata, insa asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne adaptam manierele la aceste vremuri. Este ușor să fii politicos cu ceilalți, iar politețea reprezintă un semn de respect atât față de ceilalți, cât și față de tine însuți. Cu toate acestea, există câteva nuanțe pe care doar foarte puțini oameni le cunosc.

Codul bunelor maniere este ceva mai subtil decât ți-ai imaginat, așa că am adunat mai jos 16 dintre cele mai interesante reguli din codul bunelor maniere.  Bunele maniere joaca un rol esential in viata sociala, acestea pastrand o ordine si impartind oamenii in mai multe clase.

Se schimbă codul bunelor maniere. Cele 16 reguli de conduită în public. Iata ce reguli de eticheta ar trebui sa respecti pentru a nu fi catalogat drept nepoliticos:

1. Nu vizita niciodată pe cineva fără să-l anunți în prealabil – Ți-ar plăcea să dea buzna peste tine niște prieteni și să te surprindă îmbrăcat cu pijamalele pe care n-ai vrut să le arăți niciodată altora? Indiferent cât de bine te înțelegi cu o anumită persoană, nu întotdeauna are chef de vizite și, cu atât mai puțin, de vizite-surpriză.

2. Nu usca niciodată o umbrelă deschisă, nici la birou și nici acasă la altcineva – Strânge umbrela și agaț-o de un suport pentru umbrele sau de un cârlig.

3. Nu așeza niciodată o geantă de mână în poală sau pe scaun – O geantă mică și elegantă poate să stea pe masă. O geantă de mână poate fi agățată pe spătarul scaunului, iar servieta trebuie să stea pe podele.

4. Sacoșele de plastic trebuie folosite doar atunci când mergi la cumpărături

5. Vestimentația pentru casă trebuie să consta în pantaloni și un pulover. Confortabile și ordonate – Pijamalele și cămășile de noapte sunt purtate în dormitor, de la baie către dormitor (seara) și de la dormitor către baie (dimineața);

6. Atunci când copilul tău se mută în camera lui, bate întotdeauna la ușă înainte de a intra acolo – Îl vei învăța, astfel, să procedeze la fel atunci când va intra în camera ta.

7. O femeie poate purta pălărie și mănuși în interior

8. Numărul total al accesoriilor pe care le porți nu ar trebui să depășească 13 – O brățară poate fi purtată peste mănuși, dar nu și un inel. Cu cât te apropii mai mult de seară, cu atât bijuteriile pot fi mai scumpe. În trecut, diamantele erau dedicate doar femeilor măritate și erau purtate doar seara. În prezent, ele pot fi purtate și în timpul zilei.

9. Dacă o femeie invită un partener de afaceri într-un restaurant, ea plătește consumația

10. Persoana care urmează să iasă dintr-un lift este și cea care stă cel mai aproape de ușă

11. Cel mai prestigios loc într-un autovehicul este cel din spatele șoferului – Și este dedicat femeilor. Însă, indiferent unde stă femeia, bărbatul deschide portiera și o ajută să coboare din mașină. În lumea oamenilor de afaceri, bărbații încalcă deseori această regulă și spun că „în business nu există bărbați și femei”.

12. La cinema, la teatru sau la un concert, trebuie să te deplasezi către locul tău cu fața la cei care stau deja pe scaune

13. Subiecte pe care nu ar trebui să le abordezi în conversațiile de complezență: politică, religie, sănătate și bani

14. Familiaritatea între oameni care abia se cunosc unul pe altul este interzisă

15. Bârfa este interzisă – Totodată, este interzis să critici țara din care provii.

16. Este bine să faci un secret din aceste nouă aspecte ale vieții tale: vârstă, avere, certuri de familie, religie, probleme medicale, aventuri amoroase, cadouri, onoare și rușine.

Alte reguli noi:

Pune-ti telefonul pe silentios si tine-l in geanta sau in buzunar atunci cand ai companie la masa. Este nepoliticos sa lasi interlocutorul sa vorbeasca cu tine in timp ce tu te uiti la ecranul telefonului.

Daca ai intarziat la un eveniment organizat precum o conferinta sau un curs de yoga, aseaza-te in cel mai accesibil loc pentru a ii deranja cat mai putin pe ceilalti. In cazul in care nu ai ajuns la timp, nu e cazul sa iti cauti un loc in primul rand.

In cazul in care constati ca vei intarzia la o intalnire mai mult de 15 minute, anunta cel putin cu o ora inainte.

Nu fotografia persoanele din jurul tau pentru a publica apoi fotografiile pe retelele de socializare, fara a le cere acordul inainte. Este un gest extrem de nepoliticos.

Atunci cand cinezi la restaurant, nu iti pune geanta pe un scaun de langa tine sau in poala. Geanta trebuie asezata pe podea, in dreapta ta. Daca nu vrei sa o pui jos, o poti agata de spatarului propriului scaun. Daca ai un clutch de dimensiuni reduse, il poti aseza pe masa.

Servetul nu este un servetel! Asadar, il vei folosi numai pentru a-ti sterge colturile gurii in timpul mesei, nu pentru alte activitati cum ar fi suflatul nasului ori stersul urmelor de machiaj de pe ten.

Atunci cand cineva iti trimite un mesaj lung, nu ii rapunde printr-un singur cuvant precum “Da” sau “Ok”. Fie suna interlocutorul si raspunde-i la mesaj, fie raspunde-i folosind macar o propozitie.

Daca iti confirmi participarea la un eveniment, nu ai voie sa lipsesti. Gazda evenimentului te-a luat in calcul la aranjarea mesei, precum si la preparatele servite.

Atunci cand esti invitat la un eveniment, nu te prezenta niciodata cu mana goala. Fie ca alegi o sticla de vin, un tort sau un platou cu prajituri, gestul tau va fi apreciat de gazda.

Fa efortul de a nu vorbi la telefon in mijloacele de transport in comun pentru a nu-i deranja pe cei din jur cu discutia ta. Daca este vorba despre o urgenta, asigura-te totusi ca nu vorbesti tare.

Daca asculti muzica la casti in public, asigura-te ca ai introdus bine castile in ureche pentru a nu obliga persoanele din jur sa iti asculte muzica.

Atunci cand mergi pe trotuar, intr-un pasaj sau chiar intr-un magazin, mergi pe partea dreapta. Astfel, vei evita lovirea celor care vin din sens opus.

Cand suni pe cineva in mod neasteptat, intreaba daca interlocutorul poate vorbi. Programul incarcat pe care toti il avem nu ne permite sa vorbim minute in sir de fiecare data cand ne-am dori. Asadar, este o dovada de bun simt verificarea disponibilitatii interlocutorului.

Nu iti expune problemele personale pe Facebook, in vazul tuturor, mai ales daca te-ai imprietenit si cu colegii de serviciu.

Atunci cand copilul tau este invitat sa se joace in casa altcuiva, cand te duci sa il iei acasa, nu uita sa te oferi sa ajuti la curatenie.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!