Beneficiile pelinului pentru sănătatea noastră – principalele utilizări!

Beneficiile pelinului pentru sănătatea noastră – principalele utilizări!

Publicat de Larisa Moldovan pe 20 September 2021 in Remedii NaturisteSanatate

Pelinul este o plantă medicinală perenă care este intens folosită în medicina populară. Planta medicinală are o listă destul de extinsă de proprietăți benefice dar există o serie de contraindicații, deoarece pelinul este considerat o plantă otrăvitoare.

Această plantă are alte denumiri: pelin, ceai elvețian, iarba văduvei, piper sălbatic, vermut, absint.

Proprietățile benefice

Pelinul este una dintre cele mai comune specii de plante în rândul medicinii alternative și fitoterapeuților. Planta amară are o gamă largă de creștere, astfel încât proprietățile medicinale ale plantei sunt familiare medicamentelor din mai multe țări. Susținătorii medicinei naturiste știu și despre contraindicațiile asociate cu toxicitatea componentelor plantei pelin vindecătoare.

Utilizarea plantelor medicinale se datorează:

Efectului stimulator asupra tractului gastro-intestinal și a glandelor digestive, crescând astfel apetitul. Pelinul ajută la eliminarea respirației urât mirositoare, arsurilor, epuizării în timpul recuperării după operație.

Creșterea peristaltismului și a activității secretoare a stomacului și a pancreasului. Substanțele active ale plantei sunt responsabile pentru reglarea hormonilor și a enzimelor care previn obezitatea. Planta este utilizată împotriva dizenteriei, flatulenței, diabetului, intoxicației. Se folosește în scăderea în greutate prin activarea metabolismului.

Foarte eficient în tratamentul gastritei, colecistitei, dischinezie biliară.

Acțiune coleretică, carminativă și antispastică a substanței amare. Este prescris pentru boli ale ficatului și rinichilor (hepatită, boli ale tractului urinar), cu excepția etapelor de exacerbare.

Acțiune antiinflamatoare, antimicrobiană, dezinfectantă. Ajută la combaterea răcelilor, rănilor purulente, arsurilor, degerăturilor, furunculelor și eczemelor. Substanța amară activă acționează în tratamentul diatezei, urticariei, psoriazisului, infecțiilor fungice.

Acțiune hemostatică și antibacteriană.

Acțiune antihistaminică (simptome neplăcute ale alergiilor sub formă de erupții cutanate, mâncărime, inflamație a membranelor mucoase).

Acțiune antiparazitară, antifungică: distruge helmintii, tenii, viermii. Utilizat în giardioză și candidoză.

Efecte benefice asupra infecțiilor purulente, gonococi, Trichomonas, chlamydia, viruși.

Curăță eficient sângele și țesuturile, crește funcțiile de protecție ale fagocitelor, care sunt responsabile pentru combaterea infecțiilor.

Efect tonic și calmant asupra sistemului nervos central. Folosit ca hipnotic ușor și sedativ pentru formele ușoare de insomnie, depresie. Datorită contraindicațiilor, este utilizat cu precauție în tratamentul nervozității și epilepsiei.

Efect stimulator asupra hematopoiezei, inimii, vaselor de sânge, producerea de anticorpi, întărind sistemul imunitar al organismului.

Efect antican ceri gen (substanța activă “artemisinin” este capabilă să distrugă peste 90% din celulele can ceroase în 16 ore).

Contraindicații și efecte secundare

Pelinul este amar – acest aspect arată proprietățile unei plante moderat otrăvitoare, deci o abordare greșită a tratamentului, poate dăuna organismului. Atunci când utilizați planta în scopuri terapeutice, este necesar să luați în considerare contraindicații pentru utilizarea sa:

  • astm bronșic;
  • hemoragie internă;
  • anemie, tromboflebită;
  • gastrită (erozivă sau hiperacidă);
  • dischinezie hipertensivă a tractului biliar;
  • ulcer peptic și enterocolită;
  • stare avansată a pancreatitei și colecistitei;
  • aciditate mare;
  • epilepsie, tulburări nervoase severe și boli mintale;
  • sarcina și alăptarea;
  • copii sub 12 ani.

Reguli de admitere

Pelinul conține substanțe slab otrăvitoare și toxice, astfel încât înainte de a începe un tratament necesită consultarea unui profesionist medical competent. Acesta va indica gama terapeutică de aplicare și o listă de contraindicații pe baza imaginii individuale a bolii. Pelinul este capabil să își arate cel mai eficient proprietățile de vindecare numai dacă respectați o serie de reguli:

Perioada de admitere nu trebuie să depășească două săptămâni, iar pauza dintre perioade să fie de cel puțin 2-3 săptămâni.

Este necesar să urmați în mod clar instrucțiunile pentru medicamentele care conțin această planta.

Respectarea dozei va evita consecințele neplăcute și grave pentru organism.

Pelinul nu trebuie combinat cu produse lactate, ouă, alcool și fumat.

Supradozajul și aportul excesiv de lung pot provoca dureri de cap severe, greață și vărsături, halucinații, convulsii și pierderea cunoștinței.

Utilizarea pelinului

Pelinul, care are o listă semnificativă de proprietăți curative, a fost folosit de mult timp în medicina populară. Din frunze, vârfuri cu inflorescențe și rădăcini pregătesc diverse preparate medicale:

  • pulberi din părți uscate de iarbă amară;
  • tincturi de alcool;
  • extracte lichide;
  • infuzii;
  • decocturi;
  • ceaiuri;
  • uleiuri;
  • unguente.

Mijloacele, care includ pelinul, sunt utilizate atât în ​​interior, cât și în exterior. Compresele și loțiunile, masajele și apele de gură se fac pe bază de preparate pe bază de plante și ulei esențial.

În farmacii puteți cumpăra pelinul sub forma:

  • tincturi de alcool;
  • ulei esențial;
  • pelin uscat;

Remedii populare

​Tinctura de alcool. În 200 ml de vodcă sau alcool medical adăugați 25 g de pelin. Lăsați soluția timp de cel puțin trei săptămâni într-un loc întunecat, apoi strecurați-o. Pentru o mai bună concentrație de substanțe, trebuie să amestecați în mod regulat recipientul. Pentru uzul intern folosiți o tinctură diluată (25 ml per pahar de apă), extern se utilizează pentru masaj.

Ceai de plante. Se toarnă 5 g plantă de pelin 250 ml apă fierbinte, și se bea înainte de mese.

Ulei. Tocați frunze proaspete și florile, turnați 0,5 litri ulei de măsline sau alt ulei rafinat. Lăsați pentru cel puțin două săptămâni într-un loc întunecat. Uleiul este contraindicat pentru administrare orală, deci trebuie utilizat numai extern.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!