Beneficiile pătrunjelului pentru organismul nostru – o sursă incredibilă de fier

Beneficiile pătrunjelului pentru organismul nostru – o sursă incredibilă de fier

Publicat de Larisa Moldovan pe 21 September 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Pătrunjelul este o planta verde cu o aroma picanta si bogata. Cea mai obișnuită utilizare a acestuia este gătitul, dar proprietățile și conținutul benefic al unui număr mare de componente sănătoase este motivul utilizării sale medicale pentru a vindeca corpul.

O jumătate de ceașcă de ceai de pătrunjel proaspăt sau o lingura de pătrunjel uscat oferă necesarul zilnic de fier. In plus, pătrunjelul conține si vitamina C necesara organismului pentru a absorbi fierul.

Pătrunjelul este adaptat diferitelor condiții climatice și poate crește chiar și acasă. În Grecia antică, ierburile picante erau considerate plante sacre datorită proprietăților lor medicinale unice.

Experții moderni au făcut recomandări pentru utilizarea pătrunjelului în alimente dar au identificat și contraindicații.

Valoarea nutritivă a pătrunjelului

Conținutul caloric de pătrunjel la 100 g este de numai 47 kcal:

  • Proteine ​​- 3,7 g.
  • Juriul – 0,4 g.
  • Carbohidrați – 7,6 g.

Compoziția de vitamine a pătrunjelului

Vitaminele din pătrunjel sunt antioxidanți activi care elimină radicalii liberi din organism. Acestea protejează sistemul imunitar, celulele și țesuturile corpului, promovează regenerarea și reînnoirea lor activă.

Pătrunjelul conține cel mai folositor acid ascorbic – vitamina C. Întărește vasele de sânge și sistemul nervos, glandele endocrine.

Acidul folic – vitamina B9, este implicat activ în hematopoieză, normalizează ficatul și organele tractului gastro-intestinal. Datorită acidului folic, se stabilește echilibrul proceselor de acțiune și inhibare în sistemul nervos uman.

Acidul nicotinic – vitamina PP, este responsabil pentru stimularea proceselor oxidative și reductive, producerea sucului gastric.

Tocoferolul – vitamina E, este principalul antioxidant, utilizat pentru prevenirea îmbătrânirii, refacerea capilarelor.

Vitamina K – coordonează metabolismul calciului, normalizează coagularea sângelui.

Vitamina B2 – riboflavina, răspunde la starea epidermei și a vederii, menținând sistemul nervos într-o stare optimă, prevenind crize nervoase.

Proprietăți benefice ale pătrunjelului

În primul rând, pătrunjelul este utilizat în medicină. Datorită uleiului esențial, această plantă devine un excelent expectorant pentru răceli, precum și un bun antiseptic. Semințele și iarba sunt folosite pentru tratarea bolilor.

Medicina populară recomandă pătrunjel sub formă de decocturi și infuzii pentru tratamentul bronșitei, inflamației și ca remediu popular preventiv. Sucul de pătrunjel este utilizat în bolile de inimă și pentru scăderea zahărului din sânge. Prin urmare, pentru diabetici, pătrunjelul este o adevărată binecuvântare.

De asemenea, acest condiment culinar este folosit ca diuretic. Pentru a face acest lucru, utilizați un decoct de pătrunjel . Același decoct este utilizat ca medicament pentru procesele inflamatorii la nivelul prostatei, rinichilor și pietrelor de ureter, nereguli menstruale. Pătrunjelul curăță perfect corpul, scăpându-l de toxine și kilograme în plus.

De asemenea, ameliorează iritația după mușcăturile de insecte, în special de la albine (este suficient să zdrobim o legătură proaspătă de pătrunjel și să ungem mușcătura). Iar utilizarea acestuia ca remediu pentru respirația urât mirositoare poate elimina chiar și mirosul de usturoi.

Proprietăți benefice ale pătrunjelului în lupta împotriva afectării vederii, combinat cu suc de morcovi oferă un rezultat tangibil după o lună de utilizare.

Datorită proprietăților sale benefice, pătrunjelul este utilizat în cosmetologie ca componentă principală a măștilor de albire. Compoziția sa poate ajuta la rezolvarea problemei pistruilor de pe față. Utilizarea unui decoct de pătrunjel în fiecare zi nu numai că albește pielea, dar o face și mai tânără și conferă o strălucire sănătoasă.

Se folosește la gătit ca condiment principal pentru preparatele din carne și pește, precum și în salate. În formă uscată sau proaspătă, bucătarii din întreaga lume creează combinații unice de arome în feluri de mâncare. Acesta este adesea folosit pentru a decora mâncărurile și a le oferi prospețime și originalitate.

Contraindicații pentru utilizarea pătrunjelului

Boli în care nu puteți mânca pătrunjel sub nici o formă:

  • Cistita.
  • Urolitiaza.
  • Boala vezicii urinare.
  • Procese inflamatorii la rinichi.
  • Predispoziția la alergii (pătrunjelul, consumat în cantități excesive, poate exacerba alergiile sau poate provoca erupții cutanate abundente).
  • Gută.

 


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!