Batranii spuneau “Lasa-i in plata Domnului, ca stie El mai bine cum sa-i pedepseasca” – Legea Karmei pe intelesul tuturor!

Batranii spuneau “Lasa-i in plata Domnului, ca stie El mai bine cum sa-i pedepseasca” – Legea Karmei pe intelesul tuturor!

Publicat de Larisa Moldovan pe 2 February 2020 in Spiritualitate

Orice actiune genereaza o forta energetica ce se va intoarce asupra noastra in acelasi fel… Noi culegem ceea ce semanam. Atunci cand optam pentru actiuni ce le aduc celor din jur fericire si succes, fructele naturale ale karma-ei noastre vor fi fericirea si succesul.

Karma este afirmarea eterna a liberului arbitru al omului… gandurile, cuvintele si faptele noastre sunt firele tesaturii pe care o tesem singuri in jurul nostru. Swami Vivekananda

Karma inseamna simultan actiunea si consecintele ei, cauza si efectul, caci orice forta genereaza o forta de raspuns, care se intoarce asupra noastra cu aceeasi putere. Toata lumea a auzit expresia „Cine seamana culege ceea ce a semanat”. De aceea, este limpede ca daca dorim sa avem parte de fericire in viata noastra, noi trebuie sa invatam mai intai cum sa semanam semintele care vor crea aceasta fericire. Altfel spus, karma implica o alegere constienta (angrenarea liberului arbitru).

Orice om este in esenta un suflet care la dispozitie posibilitati infinite de a face alegeri. In fiecare clipa a existentei noastre noi suntem scaldati in campul tuturor posibilitatilor, unde avem acces la o infinitate de optiuni. Unele dintre aceste optiuni sunt luate constient, in timp ce altele sunt luate inconstient. Cea mai buna cale de a intelege si de a maximiza efectele legii karma-ei consta insa in a deveni constienti de alegerile pe care le facem in fiecare clipa.

Indiferent daca suntem de acord sau nu, tot ceea ce ni se intampla in acest moment este rezultatul unei alegeri facute in trecut. Din nefericire, foarte multi oameni fac aceste alegeri inconstient. Ei nu se gandesc la consecintele optiunii lor, dar acestea se vor produce. Daca eu insult pe cineva, acesta va alege probabil optiunea de a se simti ofensat. Daca ii fac insa un compliment, el va alege probabil optiunea de a se simti flatat. La urma urmei, nu este insa vorba decat de o optiune.

Este posibil ca eu sa insult o persoana si aceasta sa nu se simta ofensata. La fel, se poate sa-i fac cuiva un compliment, iar el sa nu se simta flatat. Altfel spus, desi au la dispozitie optiuni infinite, marea majoritatea a oamenilor au devenit simple noduri de reflexe conditionate care sunt declansate in permanenta de oameni si de evenimente, declansand tipare comportamentale previzibile. Aceste reflexe conditionate nu difera prin nimic de faimoasa conditionare a lui Pavlov. Pavlov a demonstrat ca daca ii dai in fiecare zi de mancare unui caine in timp ce suni un clopotel, foarte rapid acesta va incepe sa saliveze la simplul auz al clopotelului, intrucat invata sa asocieze un stimul cu celalalt.

Ca rezultat al conditionarii lor, majoritatea oamenilor invata raspunsuri repetitive si predictibile la stimulii din mediul inconjurator. Reactiile lor sunt declansate automat de oameni si evenimente, iar ei uita ca la urma urmei, aceste reactii raman simple optiuni care le stau in permanenta la dispozitie. Ei fac aceste alegeri, dar inconstient.

Daca ne distantam pentru o clipa si contemplam optiunile pe care le alegem, chiar in clipa cand le alegem, intregul proces trece din zona inconstientului in cea a constiintei. Acest procedeu de alegere constienta prin detasare si contemplare are o putere incredibila. Atunci cand facem o alegere – indiferent care – noi ne putem pune doua intrebari: mai intai: „Care sunt consecintele alegerii pe care sunt pe punctul de a o face?” In inima noastra noi vom cunoaste imediat raspunsul la aceasta intrebare.

In al doilea rand: „Ne va face mai fericiti, pe mine si pe cei din jur, aceasta alegere a mea?” Daca raspunsul este afirmativ, putem merge mai departe cu alegerea noastra. Daca el este insa negativ, daca optiunea noastra ne poate face nefericiti, pe noi sau pe cei din jur, cel mai bine este sa nu o luam. Nimic mai simplu!

Din intreaga infinitate de optiuni care ne stau in permanenta la dispozitie nu exista decat una singura care ne poate face deopotriva fericiti pe noi insine si pe cei din jur. Aceasta decizie corecta este cea care ne va conduce la un comportament spontan corect. Actiunea spontan corecta este actiunea justa intreprinsa la momentul potrivit. Ea reprezinta raspunsul corect la orice situatie care se petrece. Beneficiile cei vor fi simtite pe loc de autorul actiunii, dar si de cei care sunt influentati de ea.

Universul aplica un mecanism extrem de interesant pentru a ne ajuta sa luam deciziile cele mai corecte in mod spontan. Acest mecanism este legat de senzatiile noastre corporale. Corpul nostru experimenteaza doua tipuri de senzatii: una de confort, cealalta de disconfort. In clipa in care faceti o alegere in mod constient, urmariti cu atentie reactiile corpului dumneavoastra; intrebati-l: „Ce se va intampla daca voi lua aceasta hotarare?” In cazul in care corpul va trimite un mesaj de confort, este limpede ca ati luat hotararea justa. In cazul in care corpul va trimite un mesaj de disconfort, cel mai bine este sa nu luati decizia respectiva.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!