Avem nevoie de o vointa puternica ca sa reusim in viata! 5 sfaturi care te vor ajuta sa iti intaresti vointa si sa duci pana la capat ceea ce iti propui!

Avem nevoie de o vointa puternica ca sa reusim in viata! 5 sfaturi care te vor ajuta sa iti intaresti vointa si sa duci pana la capat ceea ce iti propui!

Publicat de Larisa Moldovan pe 14 September 2018 in Dezvoltare Personala

Cu totii stim cat de importanta este vointa atunci cand iti propui un tel. Fara o vointa puternica te vei opri la primul pas.

Iata 5 obiceiuri care iti vor intari vointa.

Practica concentrarea

Credem ca fiecare decizie pe care o luam in timpul zilei vine ca urmare a unui proces bine informat de luare a deciziilor. Insa 45% din hotararile pe care le luam zilnic sunt complet automate. De la ce alegem sa mancam, la decizia de cum ne imbracam, sau ce facem prima oara cand ajungem la birou, toate sunt luate de creierul nostru aflat pe pilot automat. Poti inlatura acest obicei daca devii constient atunci cand iei vreo decizie. Spre exemplu, te-ai putea intreba de ce iei cafea imediat ce ajungi la birou, ori de ce mananci cereale la micul dejun si nu oua. Punand sub semnul intrebarii deciziile zilnice iti vei intari vointa si vei face alegeri mai bune in timpul zile.

Proactivitatea

Cand cercetatorii au intalnit un grup de oameni din Olanda cu o vointa puternica, au crezut ca sunt sfinti. Mancau extrem de sanatos, faceau sport in mod regulat, nu leneveau aproape niciodata si au raportat mai putin stres decat oricare alta persoana din jurul lor. Insa nu erau sfinti deloc. Multi dintre ei au marturisit ca daca s-ar afla intr-un bar nu l-ar parasi prea repede. Altii au recunoscut ca n-ar putea rezista unei bucati de ciocolata daca ar avea-o la indemana. Se parea ca acesti „sfinti” puteau ceda la aceleasi tentatii ca si oamenii obisnuiti. Care era, totusi, secretul lor? Pur si simplu evitau sa ajunga in asemenea situatii. Stilul lor de viata era foarte bine organizat astfel incat sa nu ajunga in fata acestor tentatii.

Acesti oameni era proactivi. Anticipau care ar putea fi tentatiile in viitor, indiferent ca era vorba despre dulciuri, alcool ori distractii de la munca lor si faceau tot posibilul sa le evite. Pareau ca au vointa unor adevarati eroi pentru ca niciodata nu trebuiau s-o foloseasca.

Gaseste inspiratia

Orice om a fost inspirat la un moment din viata lor. Poate proveni dintr-o povestire istorica, discursul unui lider important sau al unui membru al familiei. Cand suntem inspirati ne simtim plini de energie astfel incat avem impresia ca putem face orice ne dorim. Este ca si cum am avea o vointa de neinfrant.

Cand suntem inspirati cortexul prefrontal incepe sa functioneze la capacitate mai mare. Neuronii din aceasta parte a creierului sunt plini de energie si noi incepem sa credem in realizarea visurilor si scopurilor noastre.

Acest lucru inseamna ca atunci cand ne simtim inspirati ii dam mai multa putere cortexului prefrontal. In acest fel vointa noastra devine mai puternica si ne este mai usor sa lucram pentru indeplinirea obiectivelor pe termen lung. Acum nu trebuie decat sa gasesti o sursa zilnica de inspiratie. Te va ajuta chiar si in perioadele mai dificile vietii.

Dormi suficient

Atunci cand nu dormi suficient vointa ta are de suferit. Cand esti obosit, celulele creierului nu absorb glucoza la fel de eficient ca atunci cand esti odihnit. Asta inseamna ca pierzi din putere. Apoi, creierul realizeaza faptul ca nu primeste suficienta glucoza si, imediat, incepe sa tanjeasca dupa dulciuri si cafeina pentru a-si reimprospata proviziile. Cum celulele nu-si imbunatatesc capacitatea de absorbtie a glucozei, vei sfarsi nu doar mancand produse de calitate indoielnica, ci vei manca si mai mult decat ai nevoie. Iar creierul va continua sa tanjeasca dupa dulciuri pana in momentul in care primeste cata glocoza are nevoie indiferent de cat de multe calorii ingerezi tu. Asa ca pentru a iesi din acest cerc vicios nu trebuie decat sa nu mai pierzi noptile si sa te odihnesti.

Se ocupa de cate o sarcina o data

Avem doua parti distincte ale creierului care ne ajuta sa rezolvam probleme. In prima se afla sistemul limbic care se ocupa cu luarea deciziile usoare si automate. Ca de exemplu spalatul pe dinti ori oprirea la culoarea rosie a semaforului. Aceasta parte a creierului este orientata spre termenul scurt si este cea care ne permite sa mancam alimente nesanatoase, dar gustoase.

Cea de-a doua parte – cortexul prefrontal – se ocupa de rezolvarea problemelor dificile ca de exemplu cum sa comunici mai bine ori sa rezolvi ecuatii complicate la matematica. Aceasta parte a creierului este cea care se gandeste pe termen lung si responsabila pentru vointa. Atunci cand faci mai multe lucruri deodata, sistemul limbic este cel implicat in proces. Cortexul prefrontal nu poate face multitasking.

Problemele pe care le rezolva el sunt prea complicate. Asa ca atunci cand te concentrezi pe o sarcina o data, folosesti acea parte a creierului care face vointa mai puternica. Rezista tentatiei de a face mai multe lucruri deodata si ramai concentrat. In acest fel iti vei antrena vointa si vei lua decizii mai bune.

Sursa: sfatulparintilor.ro

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!