Atunci cand simti ca nu mai ai putere, citeste acest discurs celebru. Iti va da de gândit.

Atunci cand simti ca nu mai ai putere, citeste acest discurs celebru. Iti va da de gândit.

Publicat de Larisa Moldovan pe 9 April 2020 in De Suflet

Celebrul discurs al lui Kurt Vonnegut a fost adresat studenților care au absolvit Institutul de Tehnologie din Massachusetts în 1997. Citește-l atunci când simți că nu mai poți.

Citește-l atunci când simți că nu mai ai putere

– Bucurați-vă de puterea și frumusețea tinereții voastre, atât timp cât viața nu îți place, ea trece. Crede-mă, peste 20 de ani te vei uita la fotografiile de acum cu un sentiment pe care, pur și simplu, în acest moment nu-l poți înțelege. Te vei gândi cât de multe oportunități au fost deschise în fața ta și cât de minunat arătai.

– Nu cântărești atât de mult precum îți pare.

– Nu-ți face griji pentru viitor! Sau, bine, fă-ți griji, dar află că sunt la fel de inutile ca și încercarea de a rezolva o ecuație de algebră utilizând guma de mestecat. Necazurile cu adevărat neplăcute din viața ta sunt cele care nu te lasă să dormi la ora 4 dimineață, într-o obișnuită zi de marți.

– Fă în fiecare zi câteva din lucrurile care te înspăimântă.

– Cântă.

– Tratează cu blândețe inimile celorlalți oameni.

– Nu te certa cu cei care sunt indiferenți față de inima ta.

– Nu uita să te speli pe dinți.

– Nu-ți pierde timpul fiind invidios, uneori ești în față, alteori în spate. Cursa este lungă și, în cele din urmă, lupți doar cu tine însuți.

– Ține minte complimentele pe care le primești, dar uită insultele. Și dacă reușești acest lucru, spune-mi și mie cum ai făcut-o.

– Păstrează scrisorile vechi de dragoste, aruncă extractele bancare vechi.

– Întinde-ți periodic corpul.

– Nu te simți vinovat dacă nu știi ce vrei să faci cu viața ta.

– Cei mai interesanți oameni dintre cei pe care îi cunosc, la 22 de ani habar nu aveau cum vor să-și trăiască viața, iar unii dintre cei mai interesanți oameni pe care îi cunosc nu știu nici la 40 de ani ce vor de la viață.

– Consumă calciu. Ai grijă de genunchii tăi, le vei duce lipsa când se vor îmbolnăvi.

– Poate te vei căsători, poate că nu. Poate vei avea copii, poate nu. Poate vei divorța la 40 de ani, dar poate vei dansa fericit la cea de-a 75-a aniversare a căsniciei tale. Orice-ai face, nu te lăuda prea tare, dar nici nu te certa. Alegerea ta, ca și a celorlalți, este la jumătate.

– Bucură-te de corpul tău, folosește-l cum poți și nu te teme de ce cred alții despre asta. Corpul – cel mai frumos instrument pe care îl vei avea vreodată.

– Dansează, chiar dacă unicul loc în care o poți face este apartamentul tău.

– Și, te rog, nu citi reviste despre viața frumoasă, doar te vor face să te simți dezgustător.

– Fii mulțumit de frații și surorile tale. Ei sunt cea mai bună legătură cu trecutul și cei, care, cel mai probabil vor fi alături de tine în viitor.

– Înțelege că prietenii vin și pleacă, dar sunt câțiva valoroși pe care trebuie să îi păstrezi.

– Depune toate eforturile pentru a depăși granițele geografice și ale vieții, pentru că atunci când vei fi mai în vârstă vei avea cea mai mare nevoie de oamenii pe care îi cunoșteai când erai mic.

– Locuiește o perioadă într-un megapolis, dar părăsește-l înainte de a te transforma într-o persoană dură. Locuiește pe o insulă, dar pleacă de acolo înainte de a deveni o persoană slabă de fire. Și, în general, călătorește.

– Acceptă unele adevăruri inevitabile: prețurile vor crește, politicienii își vor înșela mereu soțiile. Și tu vei îmbătrâni și, când o vei face, îți vei imagina că atunci când erai tânăr, prețurile erau rezonabile, politicienii erau nobili și copiii își respectau bunicii.

– Apropo, respectă-ți bunicii, nu știi niciodată când vor pleca pentru totdeauna.

– Nu te baza pe faptul că cineva îți va asigura traiul. Poate ai propriile fonduri sau poate ai un soț/soție bogată, dar nu ești niciodată sigur de momentul în care el/ea poate pleca.

– Nu experimenta foarte mult cu părul tău, pentru că în momentul în care vei avea 40 de ani, va arăta ca la 85.

– Cu toții vom pleca într-o zi, dar este important să rezistăm până la final, crezând în ceva. Este cea mai mare provocare, pentru că ni se pare că nu există ceva în care merită cu adevărat să credem.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!