Ar trebui să las un bacșiș? Voi ce părere aveți?

Ar trebui să las un bacșiș? Voi ce părere aveți?

Publicat de Larisa Moldovan pe 25 February 2021 in Curiozități

În ultima vreme, am o neînțelegere cu prietenii mei. Nu vor să-mi înțeleagă părerea cu privire la sfaturile lor. De ce ar trebui să dau recompense suplimentare persoanelor care sunt deja plătite pentru munca lor? Salariile lor sunt incluse în notă pe care am plătit-o pentru comandă.

Prietenii spun că ai primit o favoare, așa că dă-i o recompensă pentru ceea ce ți-a plăcut.

Dacă înțelegeți acest lucru, coaforul îmi oferă un serviciu, dar plătesc conform listei de prețuri și nu las un bacșiș. Sau cumpăr mobilă. Nu plătesc vânzătorului pentru calitatea serviciului său. Plătesc doar pentru produsul dorit. Și nici măcar nu-mi trece prin minte să le dau bacșiș doar pentru că fac o treabă bună. Aceasta este o prostie, nu-i așa?

Deci, de ce unele profesii ar trebui să primească bacșiș, iar altele nu?

De asemenea, mă enervează faptul că, la sosirea la un hotel cu un rating ridicat și un număr maxim de stele, trebuie să las un bacșiș tuturor, fără excepție? Portar, valet, femeie de serviciu … – toți acești oameni așteaptă de la un vizitator cel puțin un dolar pentru serviciile lor.

Și nimeni nu crede că acestea sunt responsabilitățile lor directe? Acesta este unul dintre punctele care distinge 5 stele de 3 stele. Toate aceste servicii suplimentare sunt deja incluse în prețul camerei.

Cu toate acestea, opinia publică ne obligă să plătim în mod constant „voluntar” acestor oameni pentru munca lor. Iar regula „dacă nu doriți – nu plătiți” nu se aplică aici. Dacă refuzați să dați bacșiș și îi contactați data viitoare, veți primi un refuz motivând că nu mai au locuri. Sau te vor privi ca pe un lup, te vor ignora sau vor acționa ca și cum ar fi o favoare. Dovedit de-a lungul anilor.

Aceeași situație cu chelnerii, mai ales în orașele mici unde toată lumea se cunoaște. Dacă lași un bacșiș, data viitoare vei fi întâmpinat cu un zâmbet. Dacă plecați pur și simplu – data viitoare nu mai trebuie să reveniți la acel local, deoarece vă va mai oferi un serviciu bun. Ați intrat în lista neagră. Principalul lucru este să nu scuipe în cană, pahar și mâncare, deoarece, se întâmplă astfel de lucruri.

Trist este că oamenii au început să lase bacșiș la spălătorii auto, benzinării și în taxiuri. Se pare că în curând casierii din supermarket vor aștepta să primească bacșiș, altfel te vor servi cu o față nu foarte plăcută.

Vreau să le spun angajatorilor că salariile angajaților sunt afacerea lor.

Fie instruiți-vă chelnerii cu privire la serviciul pentru clienți, fie plătiți-le un salariu încât să nu aștepte bacșiș. Puteți, desigur, să mergeți pe cealaltă direcție. Multe cafenele din străinătate fac asta. Bacșișul este de 10-20% din suma comenzii și se include în nota de plată. Astfel, chelnerii își câștigă propriul salariu.

Vizitatorii plătesc salariile chelnerilor prin comenzi. Și nu trebuie să-l plătească direct. Am o singură dorință – să merg la o cafenea și să plătesc comanda mea prin card. Și dacă îmi place totul, atunci voi veni din nou. Nu – piciorul meu nu va mai călca acolo. E simplu.

Voi ce părere aveți?



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!