Apa alcalină: un beneficiu pentru sănătate sau o cascadorie publicitară?

Apa alcalină: un beneficiu pentru sănătate sau o cascadorie publicitară?

Publicat de Larisa Moldovan pe 13 March 2022 in SanatateSfaturiStiinta

Astăzi, în magazine puteți cumpăra apă îmbuteliată specială, care este mai scumpă decât cea obișnuită – apa alcalina. Producătorii promit că are un gust mai bun decât apa de la robinet și are un efect bun asupra sănătății. Oare este asta doar o cascadorie publicitară?

Ce este apa alcalina?

Apa alcalină este mai puțin acidă decât apa de la robinet sau apa obișnuită îmbuteliată și conține mai mulți compuși alcalini. Raportul dintre acid și alcalin este determinat de scala de pH, care are un interval de la 0 la 14. Dacă pH-ul este sub 7 – soluția este acidă, peste 7 – alcalină, egală cu 7 – neutră.

Nivelul natural de aciditate al corpului uman este de 7,4, adică destul de bine echilibrat în sine. De obicei, apa are un pH de 7. Cum devine apa mai alcalină? Există mai multe moduri. Apa minerală, care provine din surse minerale naturale, conține magneziu, potasiu și calciu și este mai alcalină decât apa din alte surse.

Diverse ape îmbuteliate vândute ca apă alcalină devin alcaline fie în mod natural (dacă sunt colectate din surse minerale), fie prin filtrare, ionizare și adăugare de minerale.

Vă puteți face singur apă alcalină: adăugați 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu la 1 litru de apă de la robinet. De asemenea, puteți cumpăra o soluție specială care conține minerale alcaline concentrate, care se adaugă prin picurare în apa obișnuită.

Apa alcalină și beneficiile ei pentru sănătate

Există o mulțime de informații despre beneficiile apei alcaline. Se spune că saturează bine corpul prin hidratare, îmbunătățește performanța atletică. Adevărații susținători spun că poate accelera metabolismul și ajută la pierderea în greutate prin reducerea grăsimilor corporale, reducerea riscului de ca n cer, eliminarea toxinelor din organism, prevenirea diabetului, vindecarea psoriazisului și, bine înțeles, echilibrarea pH-ului organismului.

De obicei, rinichii noștri se descurcă bine cu echilibrarea pH-ului în timpul creșterii acidității în organism, care apare din cauza aportului de așa-numite alimente acide – cafea, alcool, produse prăjite și lactate.

Astfel de alimente în cantități mari plus prezența oricărei boli – toate acestea obligă organele să lucreze excesiv pentru a menține echilibrul. Și în loc ca nutrienții alcalini să facă alte lucrări în organism (antioxidanți sau hidratare), aceștia sunt utilizați pentru a echilibra pH-ul.

Ce spun oamenii de știință despre apa alcalină

Cei care recomandă utilizarea apei alcaline pentru vindecare nu au date sigure despre beneficiile acesteia. Multe studii privind efectele apei alcaline asupra organismului sunt finanțate de producători, așa că este dificil să vorbim despre obiectivitatea rezultatelor.

Au fost luate în considerare 57 de studii ale oamenilor de știință japonezi (studiile clinice au fost efectuate doar în patru dintre ele). Rezultatele au arătat că apa alcalină „poate avea unele efecte pozitive pentru pacienții cu diabet zaharat sau pentru persoanele cu boli de rinichi”. Studiul nu a găsit schimbări pozitive la persoanele sănătoase.

Este de remarcat faptul că acum există o dietă alcalină, despre care se spune că are multe efecte pozitive. Dieta se bazează pe consumul de fructe și legume (cum ar fi broccoli, varză, fasole verde, salată verde, fructe de pădure, castraveți, ardei, mere, sfeclă etc.). Multe persoane care urmează o dietă alcalină observă o îmbunătățire a stării de bine. Și bunul simț sugerează că înlocuirea cartofilor prăjiți cu varză în dietă va duce la o sănătate mai bună.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!