“Functia bunei dispozitii” depinde de numeroase variabile, este una foarte complexa si, nu in ultimul rand, individuala (difera intr-o oarecare masura de la o persoana la alta).
Alimentatia constituie pentru noi toti o categorie de variabile cu un rol semnificativ, dar, deseori, ignorat.
Afla, in continuare, care sunt alimentele care te ajuta atunci cand esti stresat(a), deprimat(a) sau pur si simplu obosit(a) psihic.
10) Strugurii, care iti furnizeaza magneziu, fier, fosfor, glucide complexe si vitamine din grupa B (in special B6 si B1).
9) Conopida, broccoli si varza, in special gratie vitaminelor din complexul B care intra in compozitia lor. Ca si tonifiant al sistemului nervos, conopida este cea mai valoroasa dintre aceste crucifere.
8) Carnea si ficatul de vita, datorita vitaminelor B pe care le contin.
7) Fasolea si lintea, care ne furnizeaza fier, vitamine din grupa B (in special B6, B9 si B12) si glucide complexe.
6) Pestele gras oceanic, datorita concentratiilor ridicate de vitamine din complexul B, acizilor grasi nesaturati (in primul rand multumita acizilor grasi esentiali Omega 3 si Omega 6) si proteinelor din compozitia lui. Pestele oceanic este in general contraindicat pe durata sarcinii.
5) Nucile, datorita grasimilor nesaturate continute (Omega 3, Omega 6 si acid oleic (una dintre formele de Omega 9)), a mineralelor prezente (zinc, magneziu, fier, fosfor) si a melatoninei.
4) Samburii cruzi de dovleac, foarte bogati in magneziu si in acizi grasi esentiali. Samburii de dovleac au, in plus, si alte minerale care stimuleaza tonusul psihic (zinc, fier).
3) Bananele – aceste fructe, acuzate (mai degraba pe nedrept) ca ingrasa, contin triptofan, aminoacid care stimuleaza secretia de serotonina (“hormonal fericirii”). In plus, bananele ne ofera glucide valoroase pentru creier, glucide ce asigura energie disponibila practic imediat dupa consum.
2) Ciocolata amara – cacaoa are in compozitia sa si teobromina, substanta care stimuleaza rapid si eficient activitatea sistemului nervos.
1) Ceaiul de rozmarin. Rozmarinul creste oxigenarea tesutului cerebral, stimuland buna dispozitie si atentia. Gravidele trebuie sa il evite.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.