Ai simtit vreodata ca ai paralizat in somn? Iata ce trebuie sa stii despre acest lucru

Ai simtit vreodata ca ai paralizat in somn? Iata ce trebuie sa stii despre acest lucru

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 May 2018 in Curiozități

“Dacă iubești viața, nu risipi timpul, pentru că timpul este materia din care e făcută viață.” – Bruce Lee

Majoritatea oamenilor nu cunosc nimic despre paralizia în somn. Deși această stare a fost trăită cel puțin o dată de fiecare dintre noi. Paralizia în somn este starea în care omul după trezire nu poate să se miște sau să vorbească, de parcă ar fi paralizat.

Totodată omul poate vedea halucinații ceea ce agravează această stare.

Iată 11 lucruri pe care trebuie să le cunoască fiecare despre paralizia în somn.

11. Simptomele. – Cercetările au dovedit faptul că cele mai afectate sunt persoanele epuizate și cele care nu au un somn sănătos. Savanții au încercat mult timp să afle care sunt primele semnale ale acestei stări, însă până la moment nu au găsit niște explicații clare.

10. Nu este nici un pericol. – Nu putem nega faptul că paralizia în somn este o experiență neplăcută. Deși în realitate nu este periculoasă și nu provoacă daune fizice organismului. Până la moment nu se cunosc cazuri letale. În astfel de momente este important să păstrați calmul. Gândiți-vă că totul este doar un vis.

9. Controlul asupra corpului. – Indiferent cât de mult veți încerca, dvs. nu veți putea „trezi” corpul în acel moment. Chiar dacă sunteți siguri că treceți printr-o paralizie în acea clipă. Unii încearcă să miște pur și simplu degetele de la mâini sau de la picioare sau mușchii feței. Acest lucru, în cele din urmă, vă va ajuta să vă treziți, dar majoritatea oamenilor trebuie să aștepte răbdători până trece această stare. Paralizia poate dura de la 20 de secunde până la câteva minute.

8. Cazuri istorice de paralizie în somn. – Cercetătorii au încercat mult timp să explice și să înțeleagă acest fenomen. Textele medicinale persane care sunt atribuite secolului al X-lea, conțin, de asemenea, informații despre paralizia în timpul somnului. În epoca noastră, primul studiu asupra paraliziei a fost făcută de un medic olandez în 1664. Doctorul a presupus că o femeie de 50 de ani suferă de „coșmaruri” și acest fenomen a purtat această denumire până în secolul al XIX-lea. În cele din urmă, a fost redenumit în „paralizie în somn”.

7. Arta și paralizia în somn. – Un exemplu istoric important al paraliziei în somn este tabloul renascentist al pictorului elvețian Henry Fuseli. Acesta reprezintă un demon care este așezat pe un om și aplică presiune puternică pe pieptul acestuia, asemănător cu senzația din timpul unei paralizii. Acest pictură este una dintre cele mai bune lucrări ale lui Fuseli!

6. Nu este o boală! – Trebuie să știți că aceasta nu este o boală, ci un fenomen natural. Paralizia în somn se poate întâmpla oricui. Studiile au demonstrat că majoritatea oamenilor au trecut printr-o astfel de experiență cel puțin o dată în viață, dar probabil nici nu știu despre asta. Tinerilor și persoanelor cu boli psihice li se pot întâmpla deseori asemenea stări.

5. Coșmaruri și halucinații. – Simptomele paraliziei în somn sunt halucinațiile și coșmarurile. Cu toate acestea, ele nu sunt aceleași efecte vizuale pe care le vedeți în vis cu ochii închiși. Aceste halucinații apar atunci când mintea dvs. este conștientă. Acest lucru face ca situația să fie dublu mai înfricoșătoare. Sunteți neliniștiți pentru că nu puteți țipa sau să vă mișcați.

4. Povești din folclor. – În diferite culturi există multe legende și superstiții care vorbesc despre această stare. În Japonia se numește „Kanashibar”, ceea ce înseamnă a fi legat cu lanțuri de fier. Chinezii cunosc acest fenomen drept „fantoma care sufocă”, în timp ce în SUA este vorba de răpirea de către extratereștri. În cultura africană, paralizia în somn este numită „diavolul așezat peste tine”, iar în tradiția europeană, înseamnă să ai relații cu un demon în somn, fiind numiți Incubus sau Succubus.

3. Cum se întâmplă acest lucru? – Paralizia în somn apare în una dintre cele două faze: când adormiți sau vă treziți. Organismul intră în faza de somn rapid sau iese din ea. Paralizia în somn apare atunci când corpul întâmpină o problemă de tranziție. – Dacă se întâmplă când adormiți, aceasta este o paralizie în somn „hipnagogică”. Dacă se întâmplă când vă treziți, aceasta este o paralizie în somn „hipnopompă”.

2. Senzația de moarte lentă. – Paralizia în somn este, de obicei, însoțită de un sentiment de disperare totală sau de frică. S-ar părea că muriți încet. De îndată ce vă treziți simțiți o ușurare, de parcă ați fi înviat. Iată ce au mărturisit unele persoane care au trecut printr-o astfel de experiență:

„Mi s-a întâmplat prima stare de paralizie în somn fiind în anul întâi sau doi la colegiu. Am adormit la biroul meu în timp ce studiam. Dintr-o dată m-am trezit și puteam vedea masa și cartea. Mama a intrat în cameră, am încercat să o strig, dar nu am putut. Nici măcar nu mă puteam mișca.”

„Am avut o paralizie în somn când eram la liceu din cauza stresului. Aveam vreo 15-17 ani când am început să am aceste stări, dar recent a fost, probabil, cel mai înfricoșător caz dintre toate. De obicei, când începe – știu sigur sau simt că se va întâmpla în curând. “

„De unde știu asta? Dacă aveți paralizie în somn în mod repetat, adică mai mult de 3 ori pe noapte (dacă am noroc), atunci știu despre ce vorbesc. De data aceasta s-a întâmplat în mijlocul perioadei de somn. Și orice făceam, era inutil. Pur și simplu nu puteam să mă mișc și să respir.”

1. Ce spune știința? – Când adormiți, creierul transmite comandă mușchilor să se relaxeze și să intre într-o stare de paralizie, numită atonie. Acest lucru limitează, de obicei, mișcările fizice în timpul somnului, pentru a preveni traumele involuntare. În cazul tulburărilor de somn sau coșmarurilor, atonia nu are loc în mod corespunzător, iar mușchii nu reacționează, deși mintea este conștientă.

Se întâmplă și invers, mușchii încep să lucreze în somn, primind comenzi haotice de la creierul care doarme. În aceste cazuri, oamenii umblă sau vorbesc în somn, fără să știe ce fac.

Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!