Ai observat ca atunci cand cineva se uita lung la tine, presimti acest lucru? Iata ce spun cercetatorii despre acest simt

Ai observat ca atunci cand cineva se uita lung la tine, presimti acest lucru? Iata ce spun cercetatorii despre acest simt

Publicat de Larisa Moldovan pe 8 November 2019 in Curiozități

Este imposibil să nu simți când cineva te privește intens pentru câteva clipe. Chiar dacă nu ești conștientă de prezența acelei persoane, privirile ei au un efect straniu asupra ta. Psihologii vorbesc chiar despre un efect paranormal al privirii.

Când cineva te privește fix, fie că se uită admirativ sau cu invidie la tine, este imposibil să nu simți ceva. Este un soi de vibrație, un val de energie care te ia prin surprindere și te face să ridici ochii și să te uiți, fără greș, direct la persoana care te privește lung.

Îți dai seama imediat că nu a fost o simplă părere, pentru că îi întâlnești ochii curioși. De cele mai multe ori, persoana respectivă își mută privirea în altă parte, dar tu rămâi cu sentimentul că ți-a furat ceva…

Este o senzație aproape paranomală, care combină intuiția, telepatia și deochiul. În termeni științifici se numește percepție extrasenzorială și aproape toți oamenii sunt sensibili la acest fenomen.

Un studiu realizat în America a demonstrat că peste 60% dintre oameni sunt convinși că putem percepe vibrații și diverse forme de energie, dincolo de lucrurile palpabile din jurul nostru. Și aproape 90% dintre noi suntem capabili să simțim când cineva ne fixează cu privirea.

De unde vine această senzație?

Capacitatea de a simți privirile altui om ar putea fi înscrisă încă de la începuturile omenirii în paleta largă de senzații care formează instinctul de apărare. Poți simți atenția și privirea cuiva, chiar dacă nu este în raza ta vizuală, ca să te aperi. În vremurile tulburi ale oamenilor preistorici, aceste senzații făceau diferența dintre viață și moarte.

Ne-am păstrat această capacitate, chiar dacă am evoluat timp de mii de ani, așa cum am păstrat și telepatia sau simțul echilibrului interior. În studiul său, ”Sentimentul că ești privit”, psihologul Eduard Titchener sublinia faptul că studenții săi, care au participat la experimentele realizate de el, afirmau că aveau o senzație de rigiditate și de tensiune când se simțeau priviți. Tensiunea sporea preț de câteva secunde, ceea ce făcea ca organismul să reacționeze și să își miște capul sau privirile în direcția celui care îi privea, chiar dacă nu știau de existența lui.

Titchener considera, totuși, că nu este vorba de telepatie. În opinia lui, mișcarea noastră atrage atenția cuiva din preajmă care automat se uită spre noi și ne dă impresia că ne urmărește cu privirea de mai multă vreme.

Un biochimist de la Cambridge, Rupert Sheldrake, a condus și el o serie de studii în acest sens, iar o parte dintre subiecți au fost legați la ochi. Dintre cei care au avut ochii acoperiți, 55% au afirmat fără să dea greș că sunt priviți de cineva. Sheldrake a vrut să demonstreze că poți simți când cineva te privește, chiar dacă nu faci nicio mișcare și nu vezi absolut nimic în jur.

Ochii văd mai multe decât creierul. Așa simți când cineva te privește lung

Psihologul american Tom Stafford susține că ochii primesc mai multă informație decât poate procesa creierul, și mai ales cortexul vizual, acea regiune care descifrează imaginile transmise de vederea conștientă. Cu alte cuvinte, vedem mult mai multe lucruri cu coada ochiului, decât sunt conștienți și, astfel, putem percepe involuntar când cineva ne fixează cu privirea.

Într-un studiu din anul 2013 a fost implicată o persoană oarbă din punct de vedere cerebral, adică o persoană cu ochi sănătoși, dar incapabilă să proceseze imaginile transmise de ei. Când acestei persoane i-au fost arătat fotografii cu persoane care se uitau direct către ea, s-a constatat o anumită activitate sporită a amigdalei, glanda care declanșează emoțiile și teama. Ca atare, și creierul este cumva antrenat să recunoască când cineva ne privește, chiar dacă nu îl vedem efectiv.

Explicațiile sunt multe și diverse. Cert este că, de la vârsta de 4 luni, bebelușii simt prezența celorlalte persoane, aflate în spatele lor, iar această abilitate o păstrăm toată viața.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!