Medicina holistica este o forma de vindecare care implica o persoana in intregimea ei: trup, minte, spirit si emotii. Potivit acesteia, o persoana poate avea o sanatate perfecta daca are echilibru in viata.
Adeptii medicinei holistice sunt de parere ca o persoana este formata din mai multe parti dependente unele de altele, si daca una nu functioneaza asa cum trebuie, toate celelalte componente vor fi afectate. Daca in viata ta apare un dezechilibru (mintal, emotional, spiritual), sanatatea ta va fi afectata.
Un doctor care se ocupa cu medicina holistica poate folosi o multime de forme de tratament pentru a trata un pacient, de la medicina conventionala la terapie alternativa. De exemplu, daca mergi la un doctor holistic cu dureri de cap dese, acesta iti va prescrie medicamente, dar va analiza si factorii care ar putea sa-ti cauzele durerile de cap, cum ar fi alte probleme de sanatate, dieta, stres.
Principiile medicinei holistice
Medicina holistica este bazata pe credinta ca dragostea neconditionata si sustinerea este cel mai important leac si ca o persoana este responsabila pentru propria-i sanatate si stare de bine. Principiile medicinei holistice includ:
Toti oamenii au puterea de a se vindeca.
Pacientul este o persoana, nu o boala.
Vindecarea necesita o abordare de echipa, care implica pacientul si doctorul si care adreseaza toate aspectele vietii unei persoane, folosind o varietate de metode.
Tratamentul consta in repararea elementelor care cauzeaza boala, nu doar eliminarea simptomelor.
Tipuri de tratamente
Cei care folosesc medicina holistica folosesc o mare varietate de tehnici cu care isi ajuta pacientii sa-si asume responsabilitatea pentru propria bunastare si sa se insanatoseasca. Printre metodele holistice de tratament se numara:
Educarea pacientului in schimbarea stilului de viata pentru a ajunge la unul sanatos. Aceasta educatie poate include dieta, exercitii fizice, psihoterapie, consiliere de relatii, etc;
Terapii alternative si complementare precum acupunctura, terapia prin masaj, naturopatia;
Medicamente si proceduri chirurgicale moderne;
Cum sa-ti alegi un doctor specializat in medicina holistica:
1. Nu merge la oricine. Asa cum sta treaba cu specialistii din toate domeniile, unii sunt mai buni si altii nu. Inainte sa alegi un doctor, cere o recomandare de la un apropiat in care ai incredere sau contacteaza o organizatie credibila si cere o recomandare.
2. Intereseaza-te. Inainte sa-ti alegi doctorul, afla cat poti de multe despre pregatirea, experienta si specialitatea lui. Afla daca filozofia de tratament a doctorului se potriveste cu viziunea ta.
3. Este important sa te simti confortabil cu doctorul tau, pentru ca trebuie sa lucrati impreuna, ca o echipa.
4. Fii pregatit sa raspunzi la o multime de intrebari, unele destul de personale. Doctorul trebuie sa iti puna intrebari privind ceea ce mananci, cat sport faci, obiceiurile tale de somn, cum te simti din punct de vedere emotional, credintele si practicile tale religioase, relatiile apropiate si multe altele. In cazul in care nu esti intrebat de aceste lucruri, doctorul ar putea sa nu fie indreptat spre medicina holistica.
5. Discuta cu medicul optiunile de tratament. Asigura-te ca planul de vindecare merge dincolo de pastile.
Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!