Adevarul despre Postul Craciunului

Adevarul despre Postul Craciunului

Publicat de Larisa Moldovan pe 9 December 2017 in Articole

Postul Nasterii Mantuitorului sau Postul Craciunului, asa cum este cunoscut de catre toti credinciosii este tinut cu strictete de credinciosii in intreaga lume. Prin intermediul acestui post Dumnezeu ne da putinta curatarii trupesti si sufletesti.

Acest post tine 40 de zile, incepand cu data de 15 noiembrie si sfarsind la 25 decembrie, lasand sec in seara Sfantului Filip, pe 14 noiembrie. Totusi, daca aceasta zi cade fie miercurea, fie vinerea, postul incepe inca din seara zilei de 14 noiembrie.

Postul Craciunului este o perioada prielnica de linistire launtrica, de retragere in sine, de autoanaliza, de impacare cu sine si cu ceilalti. O perioada in care omul are prilejul de a-si masura capacitatea de a renunta, de a se abtine atat de la un comportament daunator, cat si de la o alimentatie complicata si peste masura, toate spre un binecuvantat folos sufletesc si trupesc.

Postul este de fapt impunerea vointei noastre asupra poftei naturale a trupului pentru hrana si in special asupra lacomiei si placerii care insotesc de obicei aceasta pofta naturala. Cand cineva reuseste, asadar, prin continua nevointa a postului sa se impuna asupra acestei pofte si sa-si supuna vointa puterii lui rationale, carmuind-o asa cum trebuie, atunci cel ce lupta astfel va putea sa se impuna in chip asemanator si asupra celorlalte patimi irationale chinuitoare care il muncesc zilnic, cum ar fi mania, lacomia, egoismul, mandria, ura, tinerea de minte a raului, lenea si celelalte.

Este bine sa retinem ca postul este, intai de toate, unul spiritual, in timpul caruia este mare nevoie sa ne rugam mai mult, sa ne apropiem mai mult de Dumnezeu, de Biserica, sa ne spovedim, sa ne impartasim, sa oferim ajutor celor in nevoie, sa ascultam mai mult, decat sa vorbim, sa judecam mai putin, sa facem putina introspectie si autoanaliza, spre propria indreptare. Doar in acest fel vom reusi, impreuna cu restrictia alimentara, sa ne bucuram de minunatele beneficii ale postului.

Din punct de vedere alimentar, alegem doar produse de origine vegetala, insa nu oricum si orice. Principalele categorii sunt: legumele, cerealele integrale (ovaz, grau, porumb, orez, hrisca, quinoa, orz, secara), leguminoasele (fasole, linte, naut, bob, soia), nucile, semintele si fructele. Este bine sa avem pe parcursul unei saptamani din fiecare categorie, iar in timpul meselor sa nu ne saturam peste masura.

Preparatele sa fie nepretentioase si simplu gatite. Nicidecum produse de tip fast food, semipreparate sau prajeli. Evitati asa-zisele produse de post, cum sunt multe pateuri din oferta magazinelor. Cititi, totusi, eticheta, caci mai sunt si produse de calitate, mai ales in magazinele de profil (naturiste, plafare, alimente bio). Acestea au de obicei la baza alimente precum semintele, nucile, fasole, linte, naut.

Insa, daca vom cheltui banii pe felurite delicii vegane si raw vegane care se gasesc cu usurinta acum, ne vom satisface prea mult poftele, indepartandu-ne de esenta postului crestin, care inseamna simplitate. Chiar si inteleptul Socrate a spus: „Cu cat cineva are mai putine nevoi, cu atat se apropie mai mult de dumnezeiesc”.

Postul – beneficiile pentru sanatate

Iata care sunt si beneficiile pentru sanatate ale restrictiei calorice din timpul postului:

  • confera claritate, putere de concentrare, imbunatateste performanta intelectuala;
  • creste imunitatea;
  • sprijina functia de detoxifiere a organelor specifice;
  • curata intestinele;
  • protejeaza fata de diverse boli;
  • ajuta la pierderea kilogramelor in plus;
  • creste calitatea somnului.

Postul este cu adevarat datator de bine, doar atunci cand il tinem din proprie convingere si cu bucurie, fara a ne simti oarecum obligati sau frustrati din cauza restrictiei. Iar daca tot alegem sa ne departam de carnuri, sa fim atenti sa nu muscam nici din semenii nostri!

Sa tinem, deci, acest post, fiecare dupa putinta, astfel ca discernamantul si infranarea in toate, sa ne reechilibreze, atat din punct de vedere emotional, mental, cat si al sanatatii trupesti.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!