Adevarata libertate este intotdeauna spirituala. Tot ce ai in mainile tale este prezentul. Si acela care traieste in prezent, neimpotrivat de trecut si viitor, cunoaste gustul libertatii!

Adevarata libertate este intotdeauna spirituala. Tot ce ai in mainile tale este prezentul. Si acela care traieste in prezent, neimpotrivat de trecut si viitor, cunoaste gustul libertatii!

Publicat de Larisa Moldovan pe 5 May 2020 in Dezvoltare Personala

Adevarata libertate nu are nimic de a face cu lumea exterioara. Adevarata libertate nu este politica, nu este economica; este spirituala. Libertatea politica iti poate fi furata in orice moment; libertatea economica poate disparea ca un strop de roua in soarele diminetii. Ele nu sunt in mainile tale, si ceea ce nu este in mainile tale nu se poate numi libertate adevarata. Adevarata libertate este intotdeauna spirituala.

Ea are de a face cu forul cel mai profund al fiintei tale, care nu poate fi pus in lanturi, care nu poate fi incatusat, care nu poate fi inchis in puscarie. Care este, exact, substanta cea mai profunda a libertatii? -Sa fii liber de trecut, sa fii liber de viitor. Sa nu ai amintiri care te leaga de trecut, care te trag mereu inapoi- este ceva impotriva firii; nimic nu merge inapoi. Si libertatea ta este si de imaginatie, dorinta, nazuita- ele te trag catre viitor. Nu exista nici trecut, nici viitor.

Tot ce ai in mainile tale este prezentul. Si acela care traieste in prezent, neimpotrivat de trecut si viitor, cunoaste gustul libertatii. Nu exista lanturi- lanturi ale aminitirilor,lanturi ale dorintelor. Acestea sunt adevaratele lanturi care iti leaga sufletul si nu te lasa niciodata sa traiesti clipa, care este a ta. Prezentul este unica realitate existenta. Viitorul este imaginatia ta, iar trecutul amintirea ta. Ele nu exista. Ce exista este clipa prezenta. Sa fii pe deplin vigilent in prezent, sa iti aduni cunostiinta din trecut si viitor si sa concentrezi in prezent inseamna sa cunosti gustul libertatii. Daca toata ziua esti tulburat si ingrijorat, sau dornic si ahtiat, si te simti frustat, noptile tale vor fi un cosmar.

Daca traiesti fiecare clipa in totalitatea ei,cu intensitate, cu toata fiinta ta, noptile iti vor fi calme si linistite, relaxate si impacate. Nici macar un vis nu te poate tulbura, pentru ca visele vin dintr-o viata neimplinita, dintr-o viata reprimata. Nu iti trata asa-zisa viata cu superficialitate. Aceasta nu este viata deloc. Trebuie sa parcurgi o revolutie; si aceasta revolutie nu are nimic de a face cu nicio politica, cu nicio economie.

Are de a face cu spiritualitatea ta, si cu o constietizare -atunci cand strafundul fiintei tale este plin de lumina, lumina ta exterioara incepe si ea sa reflecte acest fapt. Fiindu-ti vechi- si vechi tovarasi- vechiile obiceiuri vor incerca in repetate randuri sa iti fure libertatea.

Dar trebuie sa fii mereu constient sa le transcezi. Trebuie sa le obeservi cum vin si sa le spui adio pentru totdeauna. Atunci, ajungi dintr-o data sa fii parte din acesti copaci frumosi…cu trandafiri frumosi,cu stele marete- toate sunt libere. Nu exista sclavie in lume, ci doar in om. Si nu este greu sa scapi de ea. Problema nu este ca sclavia se agata de tine. Realitatea este ca tu te agati de scalvie. Lanturile tale sunt raspunderea ta.

Tu le-ai acceptat; ele sunt acolo. In deplina constienta, spune-le: “Adio, demult sunteti cu mine. Ajunge, ne despartim.” Simpla constienta este necesara pentru a-ti aduce libertatea, dar exista grupuri interesate ca tu te agati de sclavia ta. A sti inseamna a fi liber,liber de toate inchisorile; ale trupului, ale mintii, care exista in afara ta. Pur si simplu traieste-ti viata ca pe o enorma bucurie si sarbatoare, ca pe un dar al Firii. Danseaza cu copacii in soare, in ploaie, in vant.

Nici copacii nu au vreo scriptura, nici animalele nu au vreo scriptura; nici stelele nu au vreo scriptura, si nu au nici sfinti. Cu exceptia omului, nimeni nu este obsedat de morti. Aceasta obsesie o consider una dintre cele mai mari greseli comise de-a lungul mileniilor. A sosit momentul sa se termine complet cu ea. Te temi atat de mult sa comiti greseli…pentru ca, daca esti liber,fireste ca vei comite multe greseli, dar nu repeta aceeasi gresala. Astfel devine omul intelept.

Astfel devine omul individ, mandru ca cedrul ce se intinde spre cer, sper stele.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon
Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!
Urmărește-ne și pe Google News

Vrei să vezi articolele direct pe telefonul tău? Urmărește-ne pe Google News!
Mai multe opțiuni
Ultimul video postat pe pagină:
Distribuie
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Whatsapp Distribuie pe Whatsapp
Mai multe opțiuni Mai multe opțiuni
Mai multe opțiuni
Închide