Abilitatea de a rămâne tăcut la momentul potrivit este semnul distinctiv al unei persoane înțelepte

Abilitatea de a rămâne tăcut la momentul potrivit este semnul distinctiv al unei persoane înțelepte

Publicat de Larisa Moldovan pe 20 September 2021 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturi

Nu este de mirare că tăcerea echivalează cu aurul. Tăcerea ajută la evitarea multor conflicte, supărări și probleme. Abilitatea de a rămâne tăcut la momentul potrivit este un indicator al înțelepciunii unei persoane.

Să luam un exemplu: ai făcut ceva greșit la locul de muncă și șeful este furios. Este clar că acesta se va descărca și își va arăta nemulțumirea față de tine. Ideea este alta, totul constă în modul cum reacționezi tu. Există două variante pentru continuarea discuției.

În primul scenariu: vei încerca să-ți ceri scuze, să negi, să dai vina pe altcineva pentru ceea ce s-a întâmplat și aceste lucruri nu fac altceva decât să înrăutățească situația. El va percepe acest lucru ca pe o confruntare cu el însuși și va răbufni și mai tare, subliniind toate defectele tale, cum ar fi incompetența, iresponsabilitatea, aroganța, în cele din urmă, lipsa de respect față de sine.

În al doilea scenariu: vei sta cuminte și tăcut și vei asculta tot ce se spune la adresa ta. După câteva minute, tăcerea ta îl va face pe șef să se liniștească și să se oprească. Dacă nu pui paie pe foc, acesta se va stinge în cele din urmă. Tăcerea va avea un impact bun asupra carierei tale.

Așadar, nu este mai profitabil să taci la momentul potrivit?!

Un alt exemplu, în timp ce întorceai mașina, ai atins mașina altcuiva. Proprietarul acestei mașini este frenetic și începe să spună tot felul de cuvinte urâte la adresa ta. Aici, din nou, sfârșitul conflictului depinde de reacția ta la cuvintele rostite despre tine. Poți lua în considerare, așa cum se întâmplă adesea, atacul, care este cea mai bună apărare. Dar acest lucru va alimenta mai mult conflictul și ar putea crea probleme mai mari.

Sau poți asculta pur și simplu acuzația în tăcere. Tăcerea ta îi va permite „atacatorului” să se calmeze și să distrugă emoțiile negative. Astfel va începe să caute o soluție optimă pentru rezolvarea problemei, poate chiar să găsească o scuză pentru neatenția ta. Ca urmare, rezolvând conflictul în mod pașnic, poți obține noi conexiuni utile.

În oricare dintre aceste situații, recunoașterea vinovăției tale va ajuta la evitarea conflictelor. Dar dacă persoana s-a aprins deja, atunci învață să taci atunci când este momentul. Acest lucru va evita multe situații și probleme neplăcute.

Desigur, în ziua de astăzi este foarte dificil să rămâi tăcut atunci când ți se spun lucruri neplăcute, dar orice ar putea spune, tăcerea este mult mai bună.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!