A fost creată o baterie care poate dura 28.000 de ani

A fost creată o baterie care poate dura 28.000 de ani

Publicat de Larisa Moldovan pe 11 March 2021 in CuriozitățiStiinta

În Statele Unite, au fost create primele prototipuri ale unei baterii beta-galvanice, capabile să funcționeze timp de 28 de mii de ani. Se bazează pe un miez din deșeuri nucleare reciclate, dar este sigur pentru oameni datorită acoperirii cu diamante sintetice speciale.

Funcționarea bateriilor beta-galvanice se bazează pe principiul transformării radiației alfa și beta a unei substanțe radioactive într-un curent electric obișnuit care alimentează toată tehnologia modernă. Surselor de energie li se poate da aproape orice formă, cu alte cuvinte, pot fi produse sub formă de baterii de diferite formate familiare multora – AA, 18650, CR2032 etc.

Proiectarea unei baterii beta galvanice constă dintr-un miez radioactiv care acționează ca o sursă de izotopi. Miezul este fabricat dintr-o cantitate mică de deșeuri nucleare reciclate.

Pentru a face bateriile inofensive pentru oameni și mediul înconjurător, specialiștii Nano Diamond Battery au acoperit miezul „fluorescent” cu diamante sintetice neradioactive speciale cultivate în condiții de laborator. Aceștia sunt analogi foarte ieftini ai diamantelor obișnuite în producție.

Izotopii unui element radioactiv în procesul așa-numitei „împrăștieri inelastice” interacționează cu stratul de acoperire cu diamant și, ca urmare, energia radiației beta este transformată într-un curent electric.

Dezvoltatorii au oferit o perioadă atât de semnificativă de viață a bateriei prin faptul că substanța utilizată ca nucleu poate rămâne radioactivă sute și mii de ani.

Ei au menționat, de asemenea, că astfel de baterii pot genera o cantitate excesivă de energie, pe care propun să o stocheze într-o capacitate suplimentară de „tampon”. Super-condensatoarele pot servi ca o astfel de capacitate.

Prototipurile bateriilor beta galvanice dezvoltate la bateria Nano Diamond au fost testate în două laboratoare – Laboratorul Cavendish al Universității din Cambridge și Laboratorul Național Lawrence Livermore.

Primele versiuni ale acestor baterii, potrivite pentru utilizarea zilnică, pot apărea în termen de doi ani.

Utilizarea unor astfel de baterii, de exemplu, în vehiculele electrice este mult mai eficientă în comparație cu cele cu litiu. Cu aceleași dimensiuni, vor putea transporta mai multă energie, iar utilizarea diamantului artificial ieftin în loc de litiu scump va reduce costul total al mașinilor electrice.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!