9 descoperiri științifice pe care toți cărora le pasă de sănătatea lor ar trebui să le cunoască

9 descoperiri științifice pe care toți cărora le pasă de sănătatea lor ar trebui să le cunoască

Publicat de Larisa Moldovan pe 12 January 2021 in CuriozitățiSanatateStiinta

Dacă vrem să ducem o viață lungă și sănătoasă, atunci trebuie să fim conștienți de ultimele cercetări în medicină. La urma urmei, rezultatele multora dintre ele ne pot schimba dramatic percepția asupra sănătății.

Iată ce descoperiri ale oamenilor de știință ne pot afecta într-un mod pozitiv modul de viață.

1. Eliminarea apendicelui crește riscul de apariție a bolii Parkinson

Cercetătorii au analizat o bază de date medicală națională care conține informații despre 62,2 milioane de pacienți. S-a dovedit că persoanele care au fost supuse unei intervenții chirurgicale pentru a elimina apendicele au fost de peste 3 ori mai predispuse de a avea boala Parkinson.

2. Munca într-un salon de manichiură este comparată cu munca la o rafinărie

Oamenii de știință au studiat calitatea aerului timp de 1,5 ani în 6 saloane de unghii. Oamenii de știință au măsurat nivelul de concentrație din incinta diferiților compuși organici volatili (etilbenzen, formaldehidă și alții). S-a dovedit că în toate cele șase saloane nivelul concentrației acestor substanțe toxice a fost de multe ori mai mare decât valorile minime admise, ceea ce la rândul său crește semnificativ riscul de cancer nazofaringian, leucemie și alte tipuri de cancer.

3. Lumina albastră de la LED-uri este periculoasă pentru vedere

Experții francezi au descoperit că lumina albastră emisă de lămpile și gadgeturile cu LED-uri are un impact negativ asupra sănătății. În special, aceasta duce la o încălcare a ritmurilor circadiene ale omului, precum și afectează negativ retina. Copiii sunt deosebit de expuși riscului, deoarece obiectivul lor nu este complet format. Experții recomandă utilizarea lămpilor cu LED-uri care emit lumină caldă.

4. Rutina zilnică este foarte importantă

Medicii știu că modul nocturn duce la insuficiență cronică a ritmului circadian, ceea ce crește semnificativ riscul de boli cardiovasculare și diabet de tip 2. Experții au descoperit că momentul în care mănânci poate dezechilibra ceasul intern: se întâmplă atunci când o persoană mănâncă într-un moment neobișnuit. Experimentele au confirmat că, dacă mănânci în acest fel, ritmul circadian este deranjat și corpul încetează să facă distincția între zi și noapte, ceea ce provoacă mari daune sănătății.

5. Cremele de protecție solară sunt mai periculoase decât se crede

O echipă a efectuat un mic studiu clinic care a implicat 24 de voluntari de ambele genuri. Aceștia au aplicat loțiune de protecție solară, spray sau cremă pe piele de 4 ori pe zi timp de câteva zile. O săptămână mai târziu, participanții au donat sânge pentru analiză. Rezultatele au fost dezamăgitoare: sa dovedit că, datorită aplicării frecvente de protecție solară pe piele, concentrația ingredientelor lor active în sânge a crescut semnificativ. În unele cazuri, a fost de 400 de ori mai mare decât pragul de siguranță.

Și oamenii de știință spun că nu trebuie abandonată utilizarea protecției solare, deoarece riscul de cancer de piele datorat radiațiilor ultraviolete este mai mare decât cel prin intermediul acestora.

6. Țigările electronice omoară încet inima unei persoane

Cercetătorii au descoperit că lichidele aromatice din țigările electronice deteriorează celulele care acoperă vasele inimii. S-a dovedit că aromele au provocat inflamația și moartea anumitor tipuri de celule cardiace. Au fost testate 6 arome, iar cel mai periculos a fost cea de scorțișoară. Este demn de remarcat faptul că anul trecut, experții au reușit să stabilească o legătură între vapori și un risc crescut de atac de cord.

7. Nu este întotdeauna necesar să stai cu spatele drept

Se crede că, atunci când stați, spatele ar trebui să fie drept, dar cercetările moderne transformă ideea acestui lucru pe dos. Fizioterapeuții au efectuat cercetări și au ajuns la concluzia că o ușoară rotunjire a spatelui poate fi utilă pentru cei care suferă uneori de dureri de spate. În plus, experimentele au arătat că, atunci când stați, înclinarea ușoară ameliorează tensiunea din spate și picioare.

8. Umidificatoarele te protejează de infecția gripală

Cercetătorii au descoperit cum afectează umiditatea răspunsul organismului la virusul gripal. Ei au efectuat un experiment pe șoareci modificați genetic care răspund la virusurile gripale în același mod ca și oamenii. Animalele din camere cu aceeași temperatură, dar umiditate diferită, au fost expuse virusului gripal A. S-a dovedit că organismele din locuri cu umiditate scăzută au detectat virusul mai repede și nu l-au lăsat să se manifeste.

9. Antrenamentul este mai eficient dimineața

Recent, experții au dovedit experimental că sportul este mult mai eficient dacă se desfășoară dimineața. Se pare că dimineața celulele absorb mai mult oxigen, în timp ce corpul este mai activ în procesele metabolice. Adică, activitatea fizică de dimineață stimulează mai bine metabolismul.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!