8 lucruri din casă care ne afectează tiroida și ne dă peste cap toată funcționarea organismului

8 lucruri din casă care ne afectează tiroida și ne dă peste cap toată funcționarea organismului

Publicat de Larisa Moldovan pe 28 September 2021 in Sanatate

Glanda tiroidă este un organ foarte mic, are forma unui fluture și se află în partea inferioară a gâtului nostru.

În ciuda parametrilor săi nesemnificativi, glanda tiroidă joacă un rol foarte important în funcționarea tuturor sistemelor corpului uman, deoarece este responsabilă în principal de procesele metabolice care au loc în el.

Atunci când apar modificări ale glandei tiroide, aceasta afectează activitatea altor organe ale corpului nostru, ceea ce poate reduce semnificativ calitatea vieții datorită dezvoltării diferitelor boli.

Cea mai frecventă cauză a problemelor tiroidiene este acumularea de toxine și alte substanțe nocive în organism.

Dacă aveți un stil de viață sănătos și încercați să urmați o alimentație adecvată, echilibrată, atunci, desigur, efectele toxinelor asupra organismului pot fi reduse, dar pe de altă parte, există diverse produse de uz casnic care, dimpotrivă, nu fac decât să agraveze situație și poate afecta negativ glanda tiroidă, și alte organe.

Ce dăunează glandei tiroide

Motivul este că un număr mare de produse chimice de uz casnic, detergenți și obiecte simple care ne înconjoară în fiecare zi, conțin aceleași toxine. Iar dacă vrei cu adevărat să ai grijă de sănătatea ta, este de dorit să le minimizezi utilizarea. Acesta va fi un alt mod sigur de a vă proteja de riscurile unor astfel de probleme.

Pesticide

Mai multe studii științifice au confirmat că oamenii sunt expuși pesticidelor care prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli tiroidiene. Unul dintre aceste studii a constatat, de asemenea, că acest lucru se aplică și rudelor persoanelor cu risc: de exemplu, soțiile bărbaților care lucrează zilnic cu pesticide sunt mai expuse riscului de a dezvolta boli tiroidiene în comparație cu soțiile persoanelor cu profesii mai sănătoase. .

Un alt studiu ne avertizează că 60% din pesticidele utilizate astăzi provoacă unele modificări ale glandei tiroide.

Astfel, nu există nicio îndoială că toate aceste numeroase antifungice, erbicide și insecticide și tot ceea ce este pulverizat și udat, este dăunător glandei tiroide în special și sănătății noastre în general.

Produse Ignifuge

Produsele ignifuge sau altfel spus esteri polibromodifenilici (PBDE) provoacă, de asemenea, modificări ale glandei tiroide. Aceste tipuri de produse nu sunt atât de departe de noi pe cât pare, sunt pe ecranele TV și computerele, precum și în materialele de umplutură ale mobilierului tapițat, covoarelor etc. În plus, impactul acestor PBDE se asociază cu apariția problemelor de comportament, precum și a problemelor de dezvoltare.

Plastic

Se știe, de asemenea, că plasticul are un efect negativ asupra corpului. Principala problemă asociată acestui material este una dintre componentele sale, și anume o substanță chimică numită antimoniu, care „se scurge” din ambalajele de plastic și intră în corpul nostru.

Oamenii de știință de la Universitatea din Copenhaga (Danemarca) au găsit antimoniu în sucuri și băuturi din fructe vândute în recipiente de plastic, iar nivelul acestei substanțe chimice este de 2,5 ori mai mare decât este permis pentru apa obișnuită de la robinet! De asemenea, s-a constatat că unii ftalați din sticlele de plastic au, de asemenea, un efect negativ asupra glandei tiroide.

Produse antiaderente

Majoritatea produselor antiaderente conțin de obicei compuși ai acidului perfluorooctanoic (PFC), substanță chimică utilizată la fabricarea vopselelor din teflon, a ambalajelor alimentare și a altor articole de uz casnic pe care le folosim constant fără să ne gândim la nimic.

Între timp, această substanță chimică are un efect negativ asupra glandei tiroide, chiar dacă (efectul) este moderat. Prin urmare, este mai bine să renunțați complet la utilizarea acestora pentru a vă proteja în siguranță de posibile boli tiroidiene.

Pasta de dinți cu triclosan

Unele paste de dinți conțin astăzi un ingredient cunoscut sub numele de triclosan, care are, de asemenea, un efect negativ asupra funcției tiroidiene, a testosteronului și a producției de estrogen și chiar previne acțiunea antibioticelor.

Triclosan – o substanță foarte periculoasă, deoarece interferează cu producția corectă de hormoni tiroidieni, perturbând astfel funcționarea normală a sistemului de reproducere și încetinind metabolismul.

Agenți antibacterieni

Astăzi la vânzare puteți găsi multe tipuri de săpunuri antibacteriene și loțiuni pentru piele. Cu toate acestea, pot conține și triclosan, despre care am vorbit mai sus. De ce este în compoziția lor? Motivul este că triclosanul în sine acționează ca un antibiotic, este capabil să controleze diferite bacterii care ajung pe pielea mâinilor, picioarelor, dinților și a altor părți ale corpului. Adică, există beneficii, dar este dăunător pentru alte funcții ale corpului nostru (de exemplu, pentru glanda tiroidă).

Metale grele

Majoritatea substanțelor chimice pe care le folosim în casă conțin o anumită cantitate de metale grele, precum mercur, staniu sau aluminiu. La rândul lor, acestea pot duce la dezvoltarea bolilor autoimune ale glandei tiroide (boala Hashimoto sau boala Graves).

Soia

Proteina din soia conține fitoestrogeni, care pot inhiba peroxidaza tiroidiană. Astfel, acest produs interferează cu funcționarea normală a glandei tiroide, blocând capacitatea organismului de a utiliza iodul, deoarece în acest proces fierul produce și hormoni. Un alt dezavantaj al soiei este că astăzi cea mai mare parte a acesteia este modificată genetic (OMG) și, deși nu există încă dovezi, se crede că, pe termen lung, poate fi dăunătoare și sănătății.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!