Cu ajutorul rinichilor, corpul elimină toxinele din corp. Astfel, nivelurile de minerale precum calciu și fosfat sunt reglementate. O altă funcție a rinichilor este de a produce celule roșii din sânge care transportă oxigenul și substanțele nutritive în organism.
Când rinichii nu funcționează corect, apar următoarele simptome: vărsături, decolorare a urinei, respirație urât mirositoare, mâncărime a pielii, amețeli, respirație îngreunată, durere bruscă, anemie, oboseală și senzație constantă de frig.
Cele mai comune obiceiuri care afectează rinichii:
1. Consumul insuficient de apă
Lichidul insuficient din organism este cel mai important factor care provoacă leziuni renale critice. Din cauza lipsei de lichid, sângele devine atât de concentrat încât circulația în rinichi este redusă. Din acest motiv, funcția rinichilor de a elimina toxinele produse de organism este blocată și acest lucru dăunează sănătății. Un adult ar trebui să consume aproximativ 2 litri de apă pe zi.
2. Fumatul
Fumatul de tutun este dăunător, cred că toată lumea știe asta, dar fumatul dăunează întregului corp, inclusiv rinichilor.
Cercetătorii au descoperit o legătură între fumat și bolile renale și, mai mult, fumatul este cea mai frecventă cauză a bolii renale în stadiu final. Această dependență cauzează tensiune arterială crescută și ritm cardiac, prin urmare, reduce circulația sângelui în vasele renale.
3. Consumul de prea multe proteine
Riscul de infecție renală este mai mare pentru cei care mănâncă prea multe alimente bogate în proteine. Se recomandă să adoptați o alimentație sănătoasă cu un consum echilibrat de proteine.
4. Consumul excesiv de sare
Consumul regulat mâncare prea sărată dăunează rinichilor și provoacă diverse dezechilibre în organism. Rinichii absorb aproximativ 95% din sodiul din alimente. Când mănânci prea multă sare, rinichii vor munci mai mult, ceea ce provoacă creșterea tensiunii arteriale.
5. Lipsa somnului
De regulă, oamenii nu conștientizează cât de importantă este odihna. Dormitul de la 7 până la 8 ore este foarte important pentru organism, deoarece este necesară pentru regenerare, dacă acest lucru nu se întâmplă, întregul corp suferă, în special rinichii. Studiile arată că lipsa somnului provoacă blocarea arterelor (ateroscleroza), hipertensiunea arterială, riscul bolilor renale.
6. Consumul excesiv de analgezice
Există persoane care iau analgezice și medicamente pentru durere, pentru a reduce inflamația și pentru a trata diverse probleme de sănătate. Cu toate acestea, analgezicele sunt dăunătoare rinichilor și altor organe, deoarece pot reduce fluxul de sânge la rinichi și pot provoca blocarea funcțională a rinichilor. Astfel, consumul excesiv de astfel de medicamente poate duce la tulburări precum insuficiența renală acută.
7. Consumul excesiv de cofeină
Consumul excesiv de cofeină determină o creștere a tensiunii arteriale, a presiunii asupra rinichilor și duce astfel la insuficiență renală. Cu toate acestea, consumul moderat de cafea și ceai (cu cofeină) nu dăunează grav sănătății, doar cel excesiv.
8. Consumul excesiv de alcool
Pentru cei care consumă prea mult alcool, este important să știe că acidul uric se acumulează în rinichi și provoacă blocaje, ceea ce crește riscul de a dezvolta insuficiență renală. Alcoolul deshidratează organismul, ceea ce afectează și funcționarea optimă a rinichilor.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.