7 semne că vă aflați într-o relație nesănătoasă

7 semne că vă aflați într-o relație nesănătoasă

Publicat de Larisa Moldovan pe 21 March 2021 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieRelatii

Într-un studiu, psihologii au efectuat un sondaj în rândul cuplurilor, punându-le o întrebare: „În ce procent împărțiți treburile casnice între voi?” Răspunsurile au fost diferite: 50/50, 80/20 etc. Dar știți care ar trebui să fie răspunsul corect în opinia psihologilor? 100/0!

Da, în opinia lor, fiecare persoană dintr-o pereche ar trebui să facă maxim, fără să aștepte nimic în schimb, și atunci totul va fi bine.

Dar în realitate nu este așa. În realitate, avem așteptări de la un partener și acest lucru strică adesea totul. Semne că vă aflați într-o relație nesănătoasă:

1. Sentimente de posesivitate.

Un lucru este să fii puțin gelos și protector și altul să încerci să controlezi. Poate începe cu întrebările „Unde ești?” și “Cu cine ești?” și se termină cu acuzații de trădare. Chiar dacă partenerul tău îți cere scuze, motivând că te iubește și te îngrijorează foarte mult, aceasta este o relație nesănătoasă.

2. Sacrificați fericirea și dezvoltarea personală.

Relațiile sănătoase sunt construite pe sprijin și acceptare. Dacă partenerul tău nu îți susține obiectivele și visele, este puțin probabil să fii fericit sacrificându-le de dragul relației.

3. Izolarea.

Partenerul dvs. vă împiedică să vă întâlniți cu prieteni, familie sau colegi? Vrea să petreci mai mult timp cu el sau chiar îți cere să nu mai comunici cu anumite persoane? Aceasta este o trăsătură toxică într-o relație nesănătoasă. Partenerul tău îți poate cere să alegi între el și unul dintre prietenii tăi, îți poate sugera o părere negativă despre cineva dintre cei dragi. Așa cum a spus Ernest Hemingway, cel mai dureros lucru este să te pierzi în procesul de a iubi prea mult pe cineva și să uiți că și tu ești special.

4. Țipete și scandaluri.

Conflictele sunt inevitabile, dar ce contează este modul în care le rezolvați. Poți să nu fii de acord, dar trebuie să păstrezi respectul, să nu fii nepoliticos, nu să insulți. Găsirea unei soluții și a unui compromis ar trebui să fie pe primul loc, nu dreptatea cuiva. Dacă nu se întâmplă așa, dacă fiecare neînțelegere se transformă într-un scandal, aceasta este o relație nesănătoasă.

5. Sentimente de vinovăție.

Nu este sarcina ta – fericirea partenerului tău și invers. Dacă te face să te simți vinovat, poate pentru că nu ai făcut ce vrea, nu este în regulă. Fiecare dintre voi ar trebui să respecte reciproc dorințele și lipsa de voință.

6. Dependență.

Dacă sunteți complet dependent de partenerul dvs. – financiar, emoțional, psihologic – aceasta este o relație nesănătoasă. Trebuie să fiți o echipă, un întreg, dar fiecare trebuie să-și păstreze individualitatea și o anumită independență.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!