7 principii Zen care îți vor schimba viața

7 principii Zen care îți vor schimba viața

Publicat de Larisa Moldovan pe 29 December 2020 in De SufletDezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologieSfaturiSpiritualitateViata

Călugării Zen pot vedea frumusețea reală a acestei lumi. De aceea toate poruncile Zen-ului sunt dedicate eliberării de tot ceea ce este inutil și irelevant. De asemenea, pentru aceasta trebuie să dobândiți câteva obiceiuri necesare pentru a vă curăța conștiința și pentru a obține o stare de pace în interiorul vostru.

„Zen-ul nu este un fel de sentiment captivant, ci se concentrează pe rutina de zi cu zi a vieții”, – Shunryū Suzuki

Se crede că toate poruncile Zen pot fi rezumate într-un singur sfat: „zâmbește, respiră și mișcă-te încet”. În plus, vă recomandăm să vă familiarizați cu următoarele principii:

1. Concentrează-te pe un singur lucru.

Este destul de dificil pentru oamenii moderni să se concentreze pe o singură activitate. Multitasking-ul a devenit una dintre caracteristicile societății noastre.

De exemplu, în timp ce luăm masa, facem diferite calcule sau discutăm cu alte persoane. Sau, în timp ce facem un lucru, gândurile noastre sunt ocupate cu alte probleme. Iar această abordare are un efect devastator asupra sistemului nostru nervos.

Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să vă concentrați pe o singură activitate la un moment dat. Acest lucru vă va permite spiritului să mențină un ritm calm.

2. Faceți totul încet și de bună voie.

Viteza este o altă caracteristică a vieții moderne. Acest lucru se aplică tuturor aspectelor ei: de la muncă până la dragoste. Se pare că motto-ul principal al unei persoane moderne este să facă maximul în perioada minimă de timp. De parcă nu am avea niciodată suficient timp pentru ceva.

Poruncile Zen vă spun să faceți exact opusul. Fă totul cu grijă, fără să te grăbești.

Da, acum acest principiu este foarte greu de urmat. Va trebui să te obișnuiești cu acest ritm de lucru o vreme. Dar odată ce veți învăța să vă concentrați, veți începe să obțineți rezultate excelente.

3. Finalizați întotdeauna ceea ce începeți.

Dorința de a finaliza cât mai multe lucruri posibil în cea mai scurtă perioadă de timp posibil să se încheie adesea cu faptul că tot ce ați început va rămâne neterminat. Și așa se va întâmpla mereu.

Din acest motiv, există sentimentul că nu ai niciodată suficient timp pentru nimic. Toate acestea au un efect negativ asupra stării tale psihologice, contribuind la apariția sentimentelor de anxietate și stres, făcându-te o persoană distrasă. Începi să trăiești, ca și când ți-ai privi viața din exterior.

4. Faceți-vă timp pentru a lua o pauză între activități.

Odihna pentru o persoană modernă se estompează în fundal sau chiar este uitată complet. Indiferent cât de paradoxal ar suna, în ultima vreme a devenit din ce în ce mai dificil să întâlnești oameni care sunt capabili să găsească puterea de a face pauză și odihnă.

Oprindu-se chiar și un minut, încep să simtă remușcări. Prin urmare, își permit să ia o pauză, atunci când efectiv cad din cauza oboselii.

Una dintre poruncile Zen spune că odihna între activități este la fel de importantă ca activitățile în sine. Sarcina ta principală este să îți organizezi viața.

Trebuie să îți poți permite minții să ia o pauză de la un lucru înainte de a începe altul.

5. Creați ritualuri.

Poruncile Zen ne învață să ne formăm propriile ritualuri. Acest lucru ne va permite să pătrundem mai adânc în momentele prezente ale vieții.

Aceasta este o metodă excelentă de a te pregăti pentru experiența intensă și profundă a tot ceea ce faci. Este important să ritualizați toate rutinele zilnice de bază, cum ar fi când să mâncați sau să vă culcați.

6. Nu te uita după cantitate.

Un alt obicei modern negativ este umplerea zilei cu nenumărate sarcini și obligații. Suntem conduși de dorința de a folosi timpul cât mai eficient posibil, ceea ce înseamnă să luăm cantitatea, nu calitatea.

De fapt, toată această agitație creează mai multă anxietate în noi decât aduce un beneficiu real.

Mentorii Zen vă sfătuiesc să vă curățați timpul. Eliminați acțiunile inutile. Trebuie să-ți organizezi viața în așa fel încât să nu trebuiască doar să lucrezi, ci și să te odihnești.

Asigură-te că ai timp în viața ta nu numai pentru activitățile profesionale, ci și pentru activitățile tale preferate.

7. Zâmbește și dă-ți timp ajutorării altora.

Zâmbetul și ajutorarea altora este o modalitate excelentă de a vă face viața mai bună. Pe măsură ce începeți să ajutați alți oameni, veți începe să vă iubiți mai mult pe voi înșivă. În același timp, cuvântul „ajutor” nu înseamnă deloc o atitudine servilă. Aceasta înseamnă să aduci beneficii oamenilor din jurul tău și să fii atent la dorințele și problemele lor.

Oamenii buni și simpatici se raportează mai pozitiv la lumea din jur și la evenimentele care au loc în ea.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!