7 păcate sociale conform lui Gandhi

7 păcate sociale conform lui Gandhi

Publicat de Larisa Moldovan pe 5 March 2021 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologie

Cele 7 păcate sociale despre care ne vorbește Mahatma Gandhi reprezintă principiile viziunii asupra lumii care afectează grav societatea. Convins că moralitatea este puterea supremă, Gandhi, ca lider spiritual și politic, a întocmit o listă de factori care o subminează.

Morala reprezintă un set specific de valori, inclusiv virtuțile religioase, sociale și familiale. Gandhi a prezentat combinația acestor virtuți ca un ghid etic pentru întreaga societate.

„Forța nu depinde de cât de puternică este o persoană fizic, ea depinde de voința irepresibilă a unei persoane ”- Mahatma Gandhi.

Gandhi a văzut orice păcat social ca parte a unei viziuni asupra lumii care se opune codului etic, slăbind astfel societatea. O societate în care valorile etice sunt mici este predispusă la diverse crize și cataclisme. Mai jos sunt cele mai mari păcate sociale, după părerea lui Gandhi.

1. Politică fără principii

Când întâlnești cuvântul „politică”, începi automat să-ți te gândești la politicieni. A devenit o obișnuință să critici persoanele implicate în activități politice, să le numești corupte și să le folosești ca o scuză pentru a nu merge la vot.

Cu toate acestea, de multe ori nu realizăm că noi înșine facem parte din motivul pentru care nu se schimbă nimic. Dacă sistemul politic rămâne neschimbat, atunci acest lucru se întâmplă doar din cauza noastră, pentru că nu facem nimic în privința asta, nu facem nimic pentru a-l schimba.

Toți membrii societății sunt implicați în politică: fie activ, fie pasiv. Singura întrebare este dacă participarea noastră contribuie sau nu la consolidarea valorilor morale în sfera politică a statului.

2. Afaceri fără moralitate

Ambiția este un alt factor asociat cu păcatul social. Dacă sunteți preocupat doar de propria bunăstare, atunci puteți justifica aproape orice faptă. Succesul personal devine un pretext pentru săvârșirea celor mai imorale acte.

Iar oamenii care apelează la principiile morale și etice sunt numiți idealiști și naivi. Toate acestea nu fac decât să estompeze linia dintre bine și rău și să favorizeze consolidarea legii junglei.

3. Bunăstare financiară fără efort

Munca nu este doar o modalitate de a genera venituri; activitatea noastră profesională ne permite, de asemenea, să trăim cu demnitate. Dar a trăi bine în detrimentul altor oameni te face de cele mai multe ori un parazit social.

Bunăstarea financiară ar trebui să vină la tine numai prin munca ta. Și este adevărat, oamenii care trăiesc fără un scop în viață sunt adesea deprimați. Sunt bântuiți de un sentiment de nemulțumire, iar viața lor li se pare lipsită de sens.

4. Educație fără formarea caracterului

Educația este un proces atotcuprinzător și negarea acestui fapt poate duce la un alt păcat social. Învățarea înseamnă mai mult decât a reține niște informații în minte și a te specializa într-un domeniu, de parcă ai fi un fel de robot sau mașinărie.

Acei oameni care sunt responsabili de educarea și formarea copiilor trebuie să creadă cu adevărat în valorile pe care le insuflă. Inconsecvența profesorului este cel mai grav lucru care se poate întâmpla în sistemul școlar.

5. Știință fără umanitate

Este general acceptat faptul că știința servește umanității. În esență, acest lucru este adevărat. Dar în istorie sunt anumite cazuri în care știința, de exemplu, a fost folosită pentru a disemina informații inexacte sau false, bazate pe falsificarea datelor, sau pentru a efectua experimente neetice pe oameni și animale.

6. Plăcerea fără responsabilitate

Este perfect normal să cauți plăcere. Fiecare dintre noi poate face ceea ce aduce plăcere trupului și sufletului său. Dar totul ar trebui să fie cu măsură, altfel lucrurile care ți-au provocat bucurie vor fi dăunătoare.

Gandhi a fost un adevărat stoic în această privință. El a considerat moderația ca fiind una dintre cele mai mari virtuți. El credea că procesul de obținere a plăcerii trebuie realizat cu toată responsabilitatea, astfel încât plăcerea să nu devină un viciu și să nu distrugă întregul sistem de valori umane.

7. Religia fără sacrificiu

Deși Gandhi se referea exclusiv la religie, acest principiu poate fi aplicat la tot felul de credințe, religioase sau de altă natură. Dacă mărturisești că ai o anumită credință, atunci trebuie să fii pregătit să transpui tot ceea ce crezi în fapte reale.

O religie fără sacrificiu este un păcat social deoarece credințele fără fapte își pierd cea mai mare parte din valoare. Dacă crezi cu adevărat în ceva, trebuie să fii dispus să sacrifici ceva pentru el.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!