5. Leziuni. Aici, după cum se spune, „ai grijă de capul tău”. Nu totul depinde de noi.
Ce se întâmplă dacă fluxul sanguin cerebral nu funcționează normal?
1. Ceață în cap, probleme de memorie și de învățare, tot felul de boli degenerative ale creierului (Alzheimer, Parkinson) – așa-numitul „deficit cognitiv”. Toate acestea nu sunt, de asemenea, în mare parte legate de vârstă, ci pur și simplu de achiziție – măcelărirea.
2. Depresie. Mulți pacienți cu depresie experimentează o scădere semnificativă a fluxului de sânge către creier. Dacă totul este în regulă cu fluxul de sânge, creierul va simți mult mai puțină anxietate, apatie, temeri, disperare. Te vei gândi doar la ceea ce merită cu adevărat.
3. Oboseală rapidă, oboseală cronică, intoleranță la activitatea fizică. De ce un creier obosit urăște atât de mult exercițiul? Motivul este că hiperventilația (respirația rapidă) ajută la limitarea fluxului de sânge către creier. Dacă aveți deja probleme cu fluxul sanguin, atunci o scădere a aportului de oxigen poate provoca somnolență. Uneori se ajunge la leșin.
Antrenamentul trebuie combinat cu restabilirea alimentării cu sânge a creierului, altfel vă veți face doar rău. Introduceți treptat schimbări în stilul de viață.
Ce să faci dacă simți că nu totul merge bine cu circulația sanguină a creierului?
1. Este necesar să te antrenezi, dar într-un mod modest și ușor, fără un intens frenetic. Deci nu veți prinde hiperventilația, ci dimpotrivă – furnizați creierului oxigen.
2. Masaje. Toată lumea ar trebui să cunoască tehnici pentru masajul gâtului și al capului, gimnastică simplă pentru gât.
3. Nu vă mai întindeți gâtul înainte, nu vă mai aplecați, sau să vă uitați în jos la monitor și smartphone. Nu este bine să-ți ții gâtul în acea poziție, asta e sigur. De asemenea, încercați să țineți telefonul în fața ochilor, și nu dedesubt. Acest lucru este foarte important!
4. Rece. O metodă rapidă. Spălați-vă pe față cu apă rece, scufundați mâna sau piciorul în apă rece. Trezește instantaneu circulația și oferă creierului sânge proaspăt. Expunerile la rece provoacă un reflex special de tonus vascular în creier.
5. Vibrațiile corpului. Ridică-te pe degetele de la picioare și coboară brusc pe călcâi astfel încât un val să treacă prin tot corpul. Puteți folosi și un aparat de vibrații.
6. Fii modest cu cofeina. Chiar am observat acest lucru în trecutul meu – a treia ceașcă de cafea pe zi provoacă foarte repede somnolență, apatie și dorința de a se întinde. O lipsă evidentă de oxigen. De ce se întâmplă asta? Cafeaua îngustează vasele de sânge ale creierului și contribuie la tulburările circulatorii.
Aveți grijă la această băutură divină – ideal ar fi să consumați o cană pe zi în general. A doua este un compromis.
7. Alimente pentru creier:
Surse de nitrați naturali: sfeclă, morcovi, țelină. Aceste legume oxigenează creierul și te ajută să fii mai activ la antrenament, îți îmbunătățește starea de spirit. Sucul proaspăt de sfeclă roșie este deosebit de bun, dacă nu aveți contraindicații. Adăugați-l la smoothie-uri, de exemplu.
Surse de carnitină. Cel mai apropiat prieten al circulației cerebrale (mai ales sub formă de acetil-carnitină), dar atenție – poate fi grozav pentru a crește pofta de mâncare atunci când este luată ca supliment. Carne, lapte, fructe de mare, peste, ficat de cod.
Resveratrol și antociani. Acestea se găsesc în fructele noastre de pădure preferate (în special cele închise la culoare), câteva legume, cacao. Promovează vasodilatația și, ca antioxidanți, îi protejează de daunele provocate de radicalii liberi.
Surse de aminoacizi arginină și citrulină. Citrulina crește concentrația de oxigen din sânge și ajută la refacerea vaselor de sânge.
Surse de fosfatidilcolină. Nu vă alarmați, acest compus se găsește în alimentele noastre cele mai simple și mai iubite: ouă, produse lactate, cereale integrale și semințe. Fosfatidilcolina reface membranele celulare, ajută la regenerarea neuronilor. Lecitina ne oferă și această substanță.
Ghimbir. Reduce stresul oxidativ și protejează neuronii de moartea prematură.
Toate acestea, desigur, sunt grozave, dar cu siguranță nu ar trebui să uiți să faci masaj capului și de starea bună a gâtului. Sunt absolut sigur că dacă ai grijă de gât, creierul va fi pur și simplu fericit.
Semne ale fluxului sanguin de înaltă calitate a creierului: dispoziție excelentă, veselie, memorie normală, trezire ușoară dimineața, ten curat, lipsa umflăturilor și vânătăilor.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.