6 sfaturi pentru a reduce nivelul ridicat de trigliceride

6 sfaturi pentru a reduce nivelul ridicat de trigliceride

Publicat de Larisa Moldovan pe 12 March 2022 in SanatateSfaturi

Trigliceridele sunt un tip de grăsime prezent în sânge care crește riscul apariției mai multor complicații grave, precum boli de inimă, infarct sau accident vascular cerebral, mai ales dacă colesterolul este și el ridicat.

Principala modalitate de a reduce trigliceridele este să slăbești și să duci un stil de viață sănătos, să faci sport în mod regulat și să menții o dietă sănătoasă. Cu toate acestea, deoarece stilul de viață este foarte comun, iată 6 modificări de făcut pentru a reduce trigliceridele:

6 sfaturi pentru a reduce nivelul ridicat de trigliceride

1. Reduceți aportul de zahăr

Aportul excesiv de zahăr este principalul motiv pentru creșterea trigliceridelor din sânge, deoarece zahărul care nu este folosit de celulele organismului se acumulează în sânge sub formă de trigliceride.

Prin urmare, este ideal să se evite, acolo unde este posibil, adăugarea zahărului  în alimente, pe lângă evitarea alimentelor cu zahăr precum ciocolata, băuturile răcoritoare, alimentele procesate și diverse dulciuri.

2. Creșteți aportul de fibre

Creșterea aportului de fibre ajută la reducerea absorbției grăsimilor și zahărului în intestin, contribuind la scăderea trigliceridelor.

Principalele surse de fibre sunt fructele și legumele, însă sunt și alte modalități de a obține fibre în dietă, cum ar fi nucile și cerealele.

3. Reduceți aportul de carbohidrați

Ca și zahărul, orice tip de carbohidrați este transformat în trigliceride atunci când nu este utilizat de celulele corpului.

Astfel, o dietă săracă în carbohidrați, a dat rezultate bune în scăderea trigliceridelor din sânge, mai ales atunci când se evită consumul de carbohidrați simpli prezenți în pâine, orez sau paste.

4. Minim 30 de minute de mișcare pe zi

Pe lângă îmbunătățirea aptitudinii fizice și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, exercițiile fizice regulate ajută și la creșterea colesterolului HDL, care este direct legat de nivelul trigliceridelor. Astfel, atunci când nivelul HDL este ridicat, nivelul trigliceridelor tind să scadă și să revină la normal.

Mișcarea crește, de asemenea, consumul de calorii, determinând organismul să consume mai mult zahăr și carbohidrați din dietă, reducând șansele de transformare a lor în trigliceride.

Cele mai potrivite exerciții sunt exercițiile de aerobic precum alergatul, mersul pe jos sau săriturile și trebuie făcute în fiecare zi timp de cel puțin 30 de minute.

5. Mănâncă la fiecare 3 ore

Alimentația regulată ajută la normalizarea producției de insulină, un hormon produs de pancreas care este responsabil pentru transportul zahărului către celule.

6. Pregătește mâncăruri bogate în omega-3

Omega 3 este un tip de grăsime sănătoasă care ajută la menținerea sănătății cardiovasculare și care, conform unor studii, ajută la scăderea trigliceridelor din sânge, mai ales dacă consumi de cel puțin 2 ori pe săptămână alimente bogate în această grăsime.

Principalele surse de omega-3 sunt peștele gras precum tonul, somonul sau sardinele, dar poate fi găsit, de exemplu, în nuci, semințele de chia și semințele de in. În plus, puteți lua suplimente cu omega-3, sub îndrumarea unui medic sau dietetician.

Riscul de atac de cord

Atacul de cord este o complicație gravă și este mai frecventă la persoanele cu trigliceride mari, mai ales atunci când grăsimea abdominală se acumulează.

Simptomele trigliceridelor ridicate

Simptomele trigliceridelor mari nu sunt întotdeauna prezente, totuși, unele semne pot fi deduse prin acumularea de grăsime în abdomen și alte părți ale corpului și apariția unor mici buzunare palide care se formează pe piele, în special în jurul ochilor, coatelor sau degetele cunoscute sub numele de xantelasmă.

Trigliceride ridicate în timpul sarcinii

Trigliceridele mari în timpul sarcinii sunt normale. În această fază, trigliceridele sunt în mod normal de 3 ori mai mari, însă exercițiile fizice regulate și reducerea aportului de grăsimi, carbohidrați și zahăr sunt importante.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!