6 schimbări neașteptate care apar în corpul unei femei după naștere

6 schimbări neașteptate care apar în corpul unei femei după naștere

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 February 2022 in CuriozitățiSanatate

Viața unei femei se schimbă dramatic după naștere, pentru că trebuie să fie responsabilă atât pentru ea, cât și pentru copilul ei. În corpul unei tinere mame au loc schimbări mari – oamenii de știință spun că aceasta devine o himeră, deoarece celulele unui nou-născut pot rămâne cu ea pentru tot restul vieții.

Am aflat cum se schimbă corpul feminin după ce a adus pe lume un copil:

1. Vocea se schimbă.

Vocea unei femei care a născut se schimbă – devine mai joasă și mai monotonă. Această concluzie a fost făcută de oamenii de știință de la Universitatea din Sussex. Însă, se pare că la un an de la naștere, vocea feminina revine la frecventa inițială.

Cercetătorii sugerează că aceste modificări sunt cauzate de modificări hormonale. Acest lucru se datorează faptului că nivelul hormonilor se * uali scade drastic după naștere și acest lucru poate afecta corzile vocale. Potrivit oamenilor de știință, înălțimea maximă a vocii unei femei care a născut scade la 44 Hz sau 2,2 semitonuri. Aceasta este aproximativ egal cu 2 note de pian.

Cu toate acestea, această schimbare are și o altă explicație. Experții consideră că oamenii cu o voce profundă tind să fie considerați mai competenți și maturi. Acesta este motivul pentru care femeile își pot schimba în mod subconștient tonul pentru a se adapta noului lor rol de mamă.

2. Creșterea anxietății

Proaspetelor mămici li se spune adesea că ar trebui să rămână calme și pașnice, dar adevărul este că acest lucru nu este posibil. De obicei, o femeie după naștere este speriată și îngrijorată de orice, de exemplu, dacă copilul plânge, dacă copilul nu plânge, dacă copilul doarme prea mult, dacă copilul nu doarme suficient etc. Dar este normal. Nu înseamnă că femeia devine foarte nervoasă, ci mai degrabă hormonul oxitocina , care îi crește constant nivelul de anxietate.

Oxitocina începe să fie eliberată intens imediat după naștere. Acest lucru ajută uterul, care s-a întins în timpul sarcinii, să se micșoreze și, de asemenea, activează instinctul matern. Un alt hormon numit progesteron este responsabil de relaxarea sistemului nervos și poate ajuta în această situație, dar este la cele mai scăzute niveluri imediat după naștere. Prin urmare, proaspetele mămici vor trebui sa se împace cu faptul că vor simți că o iau razna din cauza anxietății lor imediat după nașterea unui copil.

Dar există și un avantaj în acest lucru: oxitocina este numită și hormonul iubirii și îi permite femeii să experimenteze o tandrețe incredibilă pentru nou-născutul ei. Acest sentiment merită toate grijile asociate cu el.

3. Funcția creierului se îmbunătățește

Oamenii de știință au descoperit că femeile devin mai inteligente după ce au născut. Creierul devine mai mare pentru a satisface nevoile nu numai ale proprietarului său, ci și ale copilului.

Acesta este motivul pentru care tinerele mame pot fi lucrătoare mai bune decât omologii lor fără copii. „Abilitatea de a fi mai eficient în luarea deciziilor, de a fi rezistent din punct de vedere emoțional, de a putea folosi diferite strategii pentru a rezolva o problemă…”, spune Kelly Lambert, care studiază creierul feminin în timpul și după sarcină.

Cercetătorul în neuroștiință Craig Kinsley a observat faptul că nașterea unui copil nu este doar un mare eveniment în viața unei femei, ci și o etapă mare în dezvoltarea ei mentală, care este la fel de importantă ca etapa adolescenței în viață.

4. Organismul devine pregătit pentru o nouă sarcină

Sistemul imunitar al unei femei scade dramatic în timpul sarcinii – acest lucru este necesar pentru a împiedica organismul să respingă celulele fetale străine și avorturile spontane. Acestea sunt celule T reglatoare care sunt responsabile de viața fătului în uter, asigurându-se că sistemul imunitar al mamei nu îl respinge. Oamenii de știință au descoperit că aceste celule rămân în corpul mamei încă 4-5 ani după naștere și sunt gata să mobilizeze organismul cât mai repede posibil în cazul unei noi sarcini.

De aceea femeile recunosc adesea că le-a fost mult mai ușor să poarte un al doilea copil – și totul pentru că sistemul lor imunitar era pe deplin pregătit pentru asta, în timp ce în timpul primei sarcini a trebuit să facă eforturi mari, ca totul să fie în regulă.

5. Legătura cu copilul se formează la nivel fizic.

Legătura fizică dintre copil și mamă nu se termină după naștere. Oamenii de știință de la Universitatea Alberta din Canada au descoperit că celulele bebelușilor pot rămâne și funcționa în corpul unei femei. Ei au analizat creierul femeilor care au dat naștere băieților și au găsit celule masculine în 63% din cazuri.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că celulele copilului pot pătrunde din bariera placentară în corpul mamei și pot continua să trăiască acolo. Apropo, celulele masculine din creierul unei femei pot reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer.

6. Corpul este actualizat

Toate acestea se datorează sângelui fătului – începe procesele de regenerare în corpul mamei. Celulele fetale ajută o femeie însărcinată să vindece rănile și chiar pot preveni și trata boli grave. De exemplu, o biopsie hepatică a unei femei însărcinate cu hepatită C care a întrerupt tratamentul a arătat o îmbunătățire. Oamenii de știință au descoperit că sursa celulelor ei hepatice au fost celulele fetale.

În plus, sarcina poate prelungi viața, mai ales în cazurile în care sarcina apare mai târziu în viață. Oamenii de știință au descoperit că femeile care au avut copii la o vârstă mai înaintată au trăit mai mult decât altele. În același timp, vârsta la prima sarcină și fertilitatea nu au fost asociate cu speranța de viață la femei.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!