6 momente în care este cel mai bine să taci

6 momente în care este cel mai bine să taci

Publicat de Larisa Moldovan pe 14 January 2021 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologie

Ți s-a întâmplat vreodată să spui ceva într-o criză de furie și apoi să regreți amarnic? Cu toții ne-am aflat într-o situație în care, la nervi, am spus lucruri sau am făcut remarci nepotrivite. Dar adevărul este că de cele mai multe ori este mai bine să păstrăm tăcerea pentru a evita conflictele și resentimentele.

Acest lucru este valabil mai ales în următoarele 6 cazuri:

1. Când alte persoane bârfesc în prezența ta

Pentru ei, bârfele reprezintă doar un mod de divertisment. De multe ori ni se pare amuzant, dar este ca un fel de capcană. Evitați-o cu orice preț, pentru că bârfa se duce foarte repede și puteți spune din greșeală ceva pe care îl veți regreta ulterior. Ca să nu mai vorbim de latura morală a acestui obicei.

Așadar, data viitoare când cineva începe să discute pe ascuns despre cunoscuții, colegii sau prietenii voștri, stați deoparte. Și dacă nu este posibil să plecați, evitați orice comentarii.

2. Când ești întrebat despre viața ta personală

Unii oameni sunt foarte interesați despre viața ta de cuplu sau de familie. Uneori se pare că aceste aspecte îi interesează pe oameni mai mult decât orice altceva. De regulă, întrebările mai personale sunt puse de prieteni apropiați, deci există un fals sentiment de securitate.

Dacă crezi că o prietenă este atât de apropiată încât să împărtăși detaliile vieții private cu ea, ei bine te înșeli. În zilele noastre nu mai poți avea încredere în nimeni, chiar și cei mai buni prieteni te pot trăda. Cel mai bine este să ții detaliile pentru tine pentru că nu ești obligat să spui nimic.

3. Când cineva a făcut o mare greșeală

De multe ori asistăm la momentul în care o persoană a făcut o greșeală mare și evidentă. În astfel de momente, dintr-un anumit motiv, un instinct de a corecta omul se trezește în tine, încerci să-i atragi atenția asupra greșelilor cu detalii jignitoare și concluzii pripite. Nu cădea în această capcană, abține-te de la comentarii, mai ales atunci când nu știi detaliile sau circumstanțele. 

4. Când cineva îți spune un secret

Când o persoană îți spune un secret, este clar că se așteaptă să nu îl spui altor persoane. Dar există tentația de a utiliza informațiile aflate în scopuri proprii. De exemplu, să spui unei fete de care îți place că ceva rău despre adversarul tău, sau să spui șefului ceva rău despre colegul tău de muncă.

În astfel de situații, veți avea o reputație de persoană în care nu se poate avea niciodată încredere. În majoritatea cazurilor este cel mai bine să ții pentru tine ceea ce știi despre alte persoane.

5.  Atunci când nu cunoști subiectul

Oriunde v-ați afla, într-un cerc de prieteni sau la serviciu, la un moment dat există o conversație despre ceea ce nu înțelegeți. Adevărul este că dacă recunoști că nu știi nimic despre subiect este mult mai bune decât să intervii cu idei și observații nepotrivite.

6. Atunci când te cerți cu cineva

Calmeaza-te, respira, ascultă și așteaptă. În momentele în care ești cuprins de furie și resentimente, poți spune cu ușurință ceva ce vei regreta mai târziu. Cea mai nepotrivită idee este să încerci să-ți spui opinia când ești supărat sau enervat.

Dacă discuția se transformă într-o ceartă, cel mai bine este să taci doar o vreme, până te calmezi. Așteptați până vă liniștiți și redobândiți capacitatea de a gândi rațional, nu sub influența emoțiilor. Chiar dacă ai 100% dreptate, așteaptă până se calmează apele.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!