6 avantaje ale consumului de cartofi pentru corpul nostru!

6 avantaje ale consumului de cartofi pentru corpul nostru!

Publicat de Larisa Moldovan pe 7 January 2020 in Sanatate

Nelipsit de la mesele noastre inca din secolul al XVI-lea, banalul cartof a ajuns in prezent sa fie de un real ajutor in tratarea a zeci de boli. Bogat in potasiu, el dezintoxica organismul, contribuie la eliminarea acidului uric, ne scapa de neplacutele insomnii sau de crampele de origine nervoasa.

Micsoreaza nivelul colesterolului

Leguma aparent banala, cartoful reprezinta o sursa excelenta de betacaroten, substanta antioxidanta absolut necesara organismului uman. Un singur cartof ne furnizeaza mai mult decat doza zilnica recomandata de vitamina A, o treime din doza zilnica recomandata de vitaminele C si B6, precum si foarte mult potasiu si fier, dar si vitamina K, antihemoragica si antianemica, si sulf, care are rolul de a combate seboreea.

Consumati cu tot cu coaja, cartofii sunt o sursa extraordinara de fibre solubile si insolubile, ceea ce ajuta la diminuarea colesterolului. Cartoful contribuie totodata la eliminarea acidului uric, fiind indicat in guta, artroza si reumatism. Slab hipnotic, dar si calmant, cartoful e foarte bun pentru persoanele care sufera de insomnii, crampe sau tuse, pe fond nervos.

Mai mult, cartofii determina o ameliorare a starii generale a celor suferinzi si favorizeaza cicatrizarea ranilor. Copt in cenusa, cartoful este indicat chiar si diabeticilor, pastrandu-si atit savoarea, cat si calitatile nutritive.

Ideal in cure de slabire

Medicina moderna atesta faptul ca aceasta leguma este recomandata cu succes si persoanelor predispuse la ingrasare, cartoful inlesnind functiile intestinale. Asadar, consumul in fiecare a zi a unui kilogram de cartofi natur, fara grasime sau alte alimente, va poate scapa usor de kilogramele in plus. Cartofii trebuie consumati copti, la cuptor sau fierti, cu foarte putina sare. Atentie insa, cartofii fierti nu au voie sa fie consumati mai tarziu de 24 de ore, deoarece isi pierd calitatile nutritive! Portiunile verzi ale cartofilor nu se consuma, deoarece sunt toxice pentru organism.

Vindeca ulcerul gastric

„Medicamentul” numarul unu in tratarea aciditatii gastrice si a ulcerelor gastrice a fost si va ramane sucul de cartofi cruzi, acesta fiind totodata si antispastic, diuretic si emolient. Mod de preparare: se iau doi-trei cartofi mari, se curata, se spala, apoi se rad prin razatoarea mica si se adauga o ceasca de apa. Se amesteca, se lasa cinci minute, se mai amesteca o data si se strecoara zeama printr-un tifon. Se storc bine cartofii, care apoi se arunca. Zeama obtinuta se lasa 15 minute intr-un vas sa se decanteze.

Amidonul se lasa pe fundul vasului, iar apa se scurge cu grija. Cum se procedeaza: puneti seara intr-un pahar doua degete cu suc de cartofi si completati apoi cu apa calda. Beti dimineata pe stomacul gol. Pentru a da un gust mai placut, puteti folosi in locul apei calde supa de legume strecurata in prealabil. Sucul de cartofi este un excelent remediu si pentru cei care sufera de artrita, hepatita si litiaza biliara, constipatie sau hemoroizi. Totodata, amidonul continut de sucul de cartofi este un antiinflamator de exceptie in bolile gastrointestinale, fiind folosit cu succes in intoxicatiile cu substante toxice.

Reduce transpiratia abundenta a picioarelor

Din batrani se stie ca banalele cataplasme cu cartofi au rolul de a dezinflama gatul si de a calma durerile puternice. O jumatate de kilogram de cartofi se fierb foarte bine in coaja, apoi se pun intr-un servet de bumbac si se zdrobesc foarte bine. Se infasoara gatul intr-un prosop, iar cartofii se asaza deasupra, se lasa sa actioneze pana cand cartofii s-au racit.

Cartoful este si un remediu extraordinar pentru persoanele care sufera de crapaturi ale pielii, arsuri sau degeraturi. Cum se procedeaza: se rad cativa cartofi cruzi, se amesteca bine cu o lingurita cu miere sau cu ulei de masline, apoi se fixeaza pe locul afectat. Se lasa sa actioneze doua ore.

In caz de pecingine luati un cartof crud, dati-l prin mixer si lasati-l sa actioneze zece minute, apoi clatiti din abundenta. Rezultatul este uimitor. Pentru a uita de existenta negilor, puneti cartofi cruzi de doua ori pe zi, dimineata si seara. Persoanele care sufera de transpiratie abundenta a picioarelor pot folosi faina de cartofi. Pudrati picioarele in fiecare sea­ra dupa spalare. In cazuri de dureri de sciatica sau de dureri reumatice fierbeti 100 g de cartofi intr-o jumatate de litru de apa, apoi pasati bine. Pasta se intinde pe o bucata de tifon si se aplica pe locul dureros.

Chinuitoarele dureri de san ale tinerelor mame care alapteaza dispar foarte repede prin aplicari locale de cartofi cruzi si rasi, sub forma de cataplasma. Dupa aplicatii se spala sanul foarte bine. O excelenta valoare terapeutica o au si frunzele cartofului.

Mod de folosire: 15 g frunze se fierb in trei sferturi de litru de apa timp de cinci minute, apoi se strecoara. Solutia obtinuta se indulceste cu miere si se bea intre mese. Are un efect extraordinar in stoparea tusei. In cazul durerilor de cap beti de trei ori pe zi cate un sfert de pahar cu suc cald de cartofi. Contra parazitilor intestinali consumati timp de trei zile, in fiecare seara, o salata de cartofi in care puneti o lingurita cu nuca.

Alunga durerile de cap

Daca suferi de dureri de cap si de migrene, cartofii sunt leacul ideal. Poti sa pui rondelele de cartofi pe frunte, in cazul migrenelor. De asemenea, mai poti face un suc de cartofi. Bei cate u sfert de cana, de trei ori pe zi. Sucul este ideal si pentru calmarea tusei.

Buni contra insomniei

Sucul de cartofi este un bun remediu contra afectiunilor hepato-biliare. Bea 2 pahare de suc obtinut din cartofi rosii pe zi, timp de o luna, dupa care faci o pauza de patru saptamani.

Beneficii in cazul bolilor hepato-biliare aduce si salata de cartofi cruzi rasi sau fierti pe jumatate, in care adaugi putin ulei de masline, dar si decoctul din coji.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!